Cum poate fi îmbunătățită anduranța și performanța în alergarea la distanță?

Cum poate fi îmbunătățită anduranța și performanța în alergarea la distanță?

©

Autor:

Cum poate fi îmbunătățită anduranța și performanța în alergarea la distanță?
Rutina săptămânală a alergătorilor de agrement constă de obicei într-un amestec permanent de antrenament de intensitate scăzută È™i antrenament de intensitate moderată până la crescută. Ca alternativă, s-a sugerat că periodizarea în bloc cu o È›intă de antrenament mai concentrată într-o singură perioadă poate avea avantajele sale.
Într-un studiu recent, periodizarea blocurilor a fost examinată într-un cadru în care participanÈ›ii fie au crescut volumul antrenamentului de intensitate scăzută cu 70%, fie au efectuat 10 sesiuni de intervale de 6 x 3 minute (5 ori/săptămână) în timpul blocului de două săptămâni.

„Ambele grupuri È™i-au îmbunătățit performanÈ›a de alergare la 3000 metri imediat după blocul de exerciÈ›ii. Nu au fost observate diferenÈ›e semnificative statistic între grupuri”, explică autorul studiului, cercetătorul Olli-Pekka Nuuttila de la Universitatea din Jyväskylä. Când s-a luat în considerare recuperarea, s-au constatat diferenÈ›e în privinÈ›a durerilor musculare ale extremităților inferioare, care au crescut la nivel de grup doar în grupul celor care s-au antrenat în blocuri de exerciÈ›ii efectuate la intervale de timp. Durerea musculară crescută la sfârÈ™itul blocului a fost, de asemenea, asociată cu o îmbunătățire mai mică a testului de alergare.

Nivelurile de repaus ale concentraÈ›iilor de norepinefrină au crescut după blocul de exerciÈ›ii în grupul cu intervale de timp È™i au rămas crescute după săptămâna de recuperare. AceeaÈ™i tendință a fost observată È™i în variabilitatea ritmului cardiac nocturn, care a scăzut în prima săptămână a studiului. „Pe baza markerilor de recuperare pe care i-am măsurat, blocul de exerciÈ›ii efectuat în sesiuni scurte părea mai solicitant în comparaÈ›ie cu blocul de intensitate scăzută”, rezumă Nuuttila.

Schimbările în performanÈ›a de anduranță au fost analizate printr-un test de alergare de 3.000 m, iar starea de recuperare a fost monitorizată cu înregistrări ale ritmului cardiac nocturn È™i scale de recuperare percepute. În plus, concentraÈ›iile hormonilor de repaus au fost analizate din probe de urină È™i sânge. ParticipanÈ›ii la studiu au fost bărbaÈ›i È™i femei cu vârsta cuprinsă între 20 È™i 45 de ani, care s-au antrenat în scop recreaÈ›ional.

sursa: Science Daily
foto: www.jyu.fi

Data actualizare: 31-01-2022 | creare: 31-01-2022 | Vizite: 655
Bibliografie
Farther or faster? Both improve distance running performance, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220126144219.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alergarea ameliorează inflamaÈ›ia genunchiului, contrar aÈ™teptărilor
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Alergarea cu picior plat (platfus)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum