Dietă personalizată, sau dietă standard cu conținut redus de grăsimi pentru gestionarea diabetului?

©

Autor:

Dietă personalizată, sau dietă standard cu conținut redus de grăsimi pentru gestionarea diabetului?
Într-un studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au comparat efectele a două diete de slăbire cu restricții calorice asupra persoanelor cu prediabet sau diabet zaharat de tip 2 moderat. Studiul și-a propus să observe modificările hemoglobinei A1c (HbA1c) și variabilitatea glicemiei în cazul restricției calorice.
Răspunsul crescut la glucoză postprandial (PPGR) și daunele oxidative rezultate sunt asociate cu diferite riscuri pentru sănătate. Abordările tradiționale pentru gestionarea PPGR implică diete cu indive glicemic scăzut sau cu conținut scăzut de carbohidrați și cu mai multe fibre alimentare solubile. Însă aceste abordări au arătat rezultate mixte sau negative în studiile clinice, din cauza variabilității individuale a PPGR la anumite alimente.

Pentru a aborda această problemă, studiul a folosit un algoritm personalizat dezvoltat ca parte a Proiectului de nutriție personală (PNP). Algoritmul PNP, antrenat pe răspunsurile glicemice legate de microbiom intestinal și datele de toleranță, a urmărit să prezică PPGR individual. De asemenea, a luat în considerare factori suplimentari, cum ar fi măsurătorile interstițiale de glucoză, informațiile nutriționale, somnul, activitatea fizică, nivelurile de stres și valorile HbA1c.

În cadrul studiului numit Personal Diet Study participanții au fost repartizați fie unei diete standardizate cu conținut scăzut de grăsimi, fie unei diete personalizate bazate pe algoritmul PNP. Perioada de intervenție a implicat consiliere comportamentală pentru pierderea în greutate, monitorizarea dietei prin intermediul unei aplicații pentru smartphone și colectarea de date prin probe de scaun și sânge.

Rezultatele primare măsurate au fost valorile HbA1c și amplitudinea medie a excursiilor glicemice (MAGE), în timp ce rezultatele secundare au inclus citiri continue de monitorizare a glucozei, acțiune glicemică netă globală continuă (CONGA), coeficient de variație și abatere standard. Studiul a constatat că dieta personalizată concepută de algoritmul PNP nu a condus la modificări semnificative ale HbA1c sau ale variabilității glicemice în comparație cu dieta standardizată.

Ambele grupuri au prezentat reduceri ale valorilor MAGE și HbA1c, dar nu au existat diferențe semnificative între grupuri. Limitările studiului au inclus incapacitatea acestuia de a generaliza concluziile la diferite grupuri rasiale și etnice din cauza eșantionului predominant feminin și de rasă albă. Validarea algoritmului PNP a fost, de asemenea, limitată la un eșantion predominant de rasă albă din Statele Unite, ceea ce ar putea afecta aplicabilitatea acestuia la alte grupuri rasiale și etnice. Dificultățile cu utilizarea aplicației pot fi afectat și aderarea la dieta automonitorizată.

În concluzie, studiul a determinat că o dietă de slăbire personalizată concepută de algoritm PNP nu a generat diferențe semnificative în HbA1c sau variabilitatea glicemică în comparație cu o dietă standardizată de slăbire la persoanele cu prediabet sau diabet zaharat de tip 2 moderat gestionat.

sursa: News Medical
foto: Roman Chazov / Shutterstock.com

Data actualizare: 30-05-2023 | creare: 30-05-2023 | Vizite: 197
Bibliografie
Precision nutrition vs. low-fat diet: No significant difference in diabetes management, link: https://www.news-medical.net/news/20230530/Precision-nutrition-vs-low-fat-diet-No-significant-difference-in-diabetes-management.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Scorțişoara, efecte benefice împotriva diabetului
  • Gestionarea diabetului prin dietă reduce tensiunea arterială și nevoia de medicamente antihipertensive
  • Listă alimente indicate în diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum