Eficiența dietelor vegetariene în managementul bolilor cardiovasculare

©

Autor:

Eficiența dietelor vegetariene în managementul bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza principală de mortalitate în SUA, dieta fiind un factor cheie al stilului de viață. Asociația Americană a Inimii (AHA) a descoperit că dietele bogate în alimente de origine animală au fost asociate cu o sănătate cardiovasculară precară, în timp ce cele bogate în alimente vegetale minim procesate erau optime. Țările occidentale, inclusiv SUA, au o incidență mai mare a bolilor cardiovasculare din cauza consumului excesiv de alimente de origine animală și a aportului scăzut de alimente crude din plante.
O analiză sistematică publicată în revista Nutrients și condusă de Rami Salim Najjar și Andrew T. Gewirtz de la Center for Inflammation, Immunity and Infection, Institute for Biomedical Sciences, Georgia State University, Atlanta, GA, SUA, s-a concentrat pe rolul dietelor pe bază de plante în prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare.

Principalele puncte discutate

 • Peste 80% din riscul de CVD este atribuit factorilor legați de stilul de viață, dieta fiind un determinant major. Dieta bogată în produse animale este asociată cu o sănătate cardiovasculară slabă, în timp ce consumul de alimente pe bază de plante este asociat cu o sănătate cardiovasculară optimă.
 • Consumul de fibre a fost invers asociat cu incidența și mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare. Fibrele pot proteja împotriva tulburărilor metabolice prin modularea pozitivă a microbiotei intestinale.
 • Polifenolii, metaboliți secundari produși de plante, au proprietăți bioactive profunde. Aceștia pot media diverse ținte moleculare ale sistemului cardiovascular, inclusiv căile redox și inflamatorii, funcția mitocondrială, căile apoptotice și altele.
 • O dietă strictă pe bază de plante a fost singura intervenție dietetică identificată în literatură care a inversat clinic ateroscleroza, a tratat insuficiența cardiacă și a îmbunătățit perfuzia miocardică.
 • Autorii identifică o lacună majoră în literatură cu privire la eficacitatea potențială a dietelor pe bază de plante în tratarea BCV și mecanismele moleculare prin care aceste diete ar putea ținti BCV.

În concluzie, articolul subliniază importanța dietelor pe bază de plante în prevenirea și tratarea BCV și solicită cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele moleculare prin care aceste diete pot avea un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare.


sursa: News Medical
foto: Bits And Splits/Shutterstock.com

Data actualizare: 24-08-2023 | creare: 24-08-2023 | Vizite: 195
Bibliografie
Could plant-based diets help treat cardiovascular diseases?, link: https://www.news-medical.net/news/20230822/Could-plant-based-diets-help-treat-cardiovascular-diseases.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
 • Vitamina C - asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și moarte prematură
 • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum