Cafeina și/sau creatina: impactul asupra performanțelor cognitive și fizice

©

Autor:

Cafeina și/sau creatina: impactul asupra performanțelor cognitive și fizice

Cafeina și creatina sunt suplimente alimentare recunoscute pentru capacitatea lor de a îmbunătăți antrenamentul și performanța fizică.

Cafeina îmbunătățește forța, rezistența musculară și performanța anaerobă prin legarea de receptorii de adenosină, în special subtipul A2A, scăzând astfel senzația de durere și creșterea excitabilității neuronale.

Creatina reînnoiește adenosintrifosfatul (ATP) în timpul exercițiilor anaerobe, crescând astfel puterea pe termen scurt și volumul antrenamentului.

Cu toate acestea, interacțiunile dintre cafeină și creatină rămân neclare.

 

Despre studiu

În cadrul acestui studiu dublu-orb, randomizat, încrucișat și controlat cu placebo, realizat la Universitatea din Jacksonville State, cercetătorii au investigat efectele unei doze mari pe o perioadă de 7 zile de cafeină, creatină nitrat și combinația acestora asupra performanței exercițiilor intermitente severe și atenției mentale în rândul atleților antrenați în rezistență.

 

Studiul a inclus bărbați cu vârste între 18 - 40 de ani, cu o experiență de peste 2 ani în exerciții de rezistență multi-articulare, fără antecedente de boli metabolice și fără utilizarea de medicamente prescrise.

Metodologie

Cercetătorii au oferit 12 atleți antrenați în rezistență creatină nitrat [CN: (4 g creatină; 1 g nitrat), 5.0 g/zi + 0.7 g/zi maltodextrină], cafeină (CAF: 400 mg/zi + 5 g/zi maltodextrină) sau o combinație a celor două.

Subiecții au efectuat exerciții de rezistență standardizate (bench press și leg press la 70% 1RM = o repetiție maxim) și un test de putere anaerobă Wingate.

Performanța cognitivă și răspunsurile cardiovasculare au fost evaluate la 45 de minute după testare.

Rezultate

Tratamentul combinat cu creatină nitrat și cafeină a îmbunătățit semnificativ funcția cognitivă, în special în teste de interferență cognitivă, având un impact redus asupra performanței exercițiilor pe termen scurt. Testul de interferență Stroop Word-Color a dezvăluit un efect semnificativ de interacțiune între cele două suplimente, cu tratamentul combinat producând un scor mediu mai mare decât tratamentul cu creatină nitrat.

 

Rezultatele indică faptul că suplimentarea combinată are un impact semnificativ asupra procesării cognitive.

Concluzie

Studiul a constatat că consumul combinat de creatină nitrat și cafeină îmbunătățește cogniția în rândul atleților antrenați în rezistență pentru până la 7 zile fără a provoca efecte adverse, dar nu a îmbunătățit semnificativ performanța exercițiilor.

Studiul validează siguranța pe termen scurt a acestor suplimente și recomandă investigații suplimentare asupra influențelor lor asupra performanței cognitive și atletice pe perioade lungi și în rândul diferitelor demografii. Cercetările longitudinale ar putea oferi informații despre modul în care aceste suplimente afectează creșterea musculară, rețelele de semnalizare intramusculară și răspunsurile hormonale.


Data actualizare: 12-03-2024 | creare: 12-03-2024 | Vizite: 242
Bibliografie
The Effect of Creatine Nitrate and Caffeine Individually or Combined on Exercise Performance and Cognitive Function: A Randomized, Crossover, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.
Nutrients.
doi: https://doi.org/10.3390/nu16060766.
https://www.mdpi.com/2072-6643/16/6/766

Image by fabrikasimf on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
  • După trei nopți de somn insuficient, cofeina aproape nu mai are efect
  • Grăsimile sănătoase pot crește eficiența antrenamentelor fizice?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum