Carcinom lobular invaziv - rugaminte pentru dl. doctor Raul Duke

14-06-2013
amadi dorica
Nu este medic/terapeut
amadi dorica
Buna ziua, sunt Dorica, am 53 ani si as vrea sa va rog sa ma ajutati in interpretarea unor investigatii pe care le-am facut in urma depistarii unui cancer la san. Mamografia a evidentiat o opacitate spiculata de 2 cm, retractie mamelonara dreapta, cateva opacitati nodulare, omogene, mici, la baza axilei. Biopsia -carcinom lobular invaziv. M=8520/3. Scintigrafie- Aspectul scintigrafic nu este sugestiv pentru determinari secundare osoase constituite in prezent. Concluzii CT-nodul spiculat mamar dr, aprox 2 cm.Nu sunt determinari secundare. Rezultat examen IMUNOHISTOPATOLOGIC: 1. E-cadherin intens pozitiv in celule tumorale; 2.CK34betaE12 pozitiv in celule tumorale 3. Ki-67 pozitiv 20%in tumora 4. c-erbB2 pozitiv 2+ ; 5. ER pozitiv 90%; 6.PGR negativ Concluzie: Carcinom ductal invaziv, G3, subtip molecular luminal B, pozitiv pentru receptori estrogenici si c-erbB2. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i urmez privind tratarea acestei afectiuni, ce tratament urmeaza sa fac. Mi s-a recomandat o analiza suplimentara privind c-erbB2 pozitiv 2+. Va rog sa va spuneti parerea.Va multumesc mult!
77 comentarii 12 3 Înainte ›
0
14-06-2013, ora 20:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ai fost operata ? as vrea sa stiu si ce plan de tratament ti-a fost propus si daca ti s-a zis ceva despre completarea analizei imunohistochimice cu un examen CISH/FISH, asa cum se indica in cazul de CerbB2 cu 2 cruciulite, ca la tine.
0
14-06-2013, ora 20:38
amadi dorica
Nu este medic/terapeut
amadi dorica
Va multumesc mult pentru promptitudine si pentru bunatatea de a-mi fi raspuns! Schema de tratament este urmatoarea: Chimioterapie - 8 sedinte- 4 cu Epirubicina si Endoxan, iar despre celelalte patru nu stiu nimic. Intre timp am primit rezultatul de la Examenul Imunohistopatologic in urma caruia mi s-a recomandat examen CISH/FISH. Nu am fost operata.
0
14-06-2013, ora 20:39
amadi dorica
Nu este medic/terapeut
amadi dorica
Mentionez ca nu am fost operata.Va multumesc!
0
14-06-2013, ora 21:26
amadi dorica
Nu este medic/terapeut
amadi dorica
Adaug faptul ca deocamdata am facut prima sedinta de chimioterapie.
0
14-06-2013, ora 23:07
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles. cred ca se incearca o chimioterapie care sa micsoreze tumora, care va fi urmata de operatie. ai discutat cumva cu medicii despre de ce anume nu te opereaza din prima ?
0
15-06-2013, ora 06:58
amadi dorica
Nu este medic/terapeut
amadi dorica
Nu, nu am discutat, doar am acceptat decizia. Am sa incerc sa-mi fac curaj sa intreb, dar medicul oncolog mi-a sugerat acelasi raspuns pe care mi l-ati dat. Personal, as fi dorit operatia mai intai, dar asa a hotarat chirurgul oncolog, chiar de la prima examinare.
0
15-06-2013, ora 09:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
totusi ar trebui sa existe o justificare, pentru ca mie, doar pe baza a ce descrii, nu imi este clar de ce s-a procedat asa; in mod normal exista niste indicatii clare pentru situatiile in care se incepe cu chimioterapie, fie tumora este prea mare, fie exista ganglioni prea mari/multi in zona, fie pur si simplu nu se poate face o operatie conservatoare din prima, si chirurgul considera ca daca s-ar incepe cu chimioterapie, ar avea o sansa pentru acest lucru. totusi ar trebui ca aceste lucruri sa fie macar putin explicate, fie de el, fie de oncolog. ei bine, cel putin acum stii si ce intrebare sa pui. cand vei avea rezultatul la CISH/FISH ?
0
15-06-2013, ora 11:25
amadi dorica
Nu este medic/terapeut
amadi dorica
Va multumesc pentru lamuriri! Deocamdata saptamana viitoare voi duce proba la laborator. Va tin la curent si inca odata mii de multumiri!
0
15-06-2013, ora 17:19
amadi dorica
Nu este medic/terapeut
amadi dorica
Totusi, va rog, spuneti-mi, in ce stare ma situez?
0
15-06-2013, ora 22:56
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma tem ca nu inteleg intrebarea. ai un cancer de san care este vindecabil, cu tratament adecvat. trebuie sa urmezi tratamentul, care trebuie sa includa interventia chirurgicala, care nu stiu de ce nu a fost indicata initial. asta nu poate sa spuna decat chirurgul tau.
0
05-07-2013, ora 19:47
amadi dorica
Nu este medic/terapeut
amadi dorica
Buna seara! Am revenit cu examenul CISH. Rezultatul este urmatorul: Celulele tumorale invazive prezinta semnale cromogene Her 2 neu dispuse individual, in numeroase aglomerari mici, rare aglomerari mari, cu o medie pe 30 de celule de aproximativ 10, indicand amplificarea de nivel inalt a genei. Concluzie: Reactie CISH pentru evaluarea statusului genei Her 2 neu pozitiva.
0
05-07-2013, ora 19:53
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
foarte bine! rezultatul examenului CISH statuteaza faptul ca va trebui sa primesti si un medicament numit Herceptin, medicament pentru care oncologul tau va intocmi si inainta un dosar catre CNAS, spre aprobare.
0
05-07-2013, ora 21:43
amadi dorica
Nu este medic/terapeut
amadi dorica
Va multumesc!
0
06-07-2013, ora 10:58
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere!
0
24-09-2013, ora 09:46
stanciu gherghina
Nu este medic/terapeut
stanciu gherghina
Ma cheama Gherghina, am 46 ani, sunt din Pitesti si in luna august am fost diagnosticata cu cancer la san.Am fost operata pe data de 9 August 2013 si rez. biopsiei a fosturm:placard de san de 6/5 cm acoperit de tegument, prezentand banda de scleroza de 3/2 cm cu zona indurata de 1, 3/0, 8cm, stelata, la periferia tegumentului. Concluzie Carcinom intraductal asociat cu carcinom ductal si lobulat invaziv(G2). Pe data de 06.09.2013 am fost operata din nou si mi-a fost facuta mastectomie radicala modificata de tip Madden cu urm rez la biopsie; perisector- scleroza difuza, ectazie canaliculara.total ganglioni examinati 12-invadati-0.Dr oncolog mi-a spus sa astept rez. la testele IHC si vom vedea ce urmeaza prt ca sunt la limita intre a face sau nu chimioterapie. Ce parere aveti? Astept un sfat, va rog!
0
24-09-2013, ora 14:11
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
n-am inteles de ce a trebuit sa te opereze a doua oara. sfatul meu este sa ceri explicatiile astea cuiva, fie chirurgului, fie sa reproduci buletinele si alte rezultate ale unor investigatii medicale aici, pentru ca sa le putem vedea si noi in detaliu, si sa ne spui ce s-a facut, incepand de la mamografie, etc. pentru ca in mod normal si standard, nu trebuia scos tot sanul. deci trebuie aflat de ce s-a intamplat asta. altfel, despre ce urmeaza ca tratament, nu exista niciun sfat mai bun decat ce zice oncologul: asteptam rezultatul analizei imunohistochimice.
0
25-09-2013, ora 08:50
stanciu gherghina
Nu este medic/terapeut
stanciu gherghina
Chirurgul mi-a spus ca a trebuit scos tot sanul deoarece au fost asociate mai multe forme de cancer.Prima operatie a fost sector cu suspiciune de carcinom lobular. Dupa 3 saptamani cand a iesit rezultatul la biopsie mi-a fost scos tot sanul deoarece au iesit trei forme de cancer asociate.Am facut si tomograf pelvis, torace, abdomen-in regula, in data de 01. 10.2013 voi face scintigrafie si astept rez. testelor de la Victor Babes.Va multumesc ca existati!
0
25-09-2013, ora 09:55
stanciu gherghina
Nu este medic/terapeut
stanciu gherghina
Postez aici rezultatele integrale de la biopsii:prima ptr operatia de sector:placard de san de 6/5 cm acoperit de teg.prezentand banda de scleroza de 3/2 cm cu zona indurata de 1, 3/0, 8cm, stelata, la periferia fragmentului.Ex. extemporaneu;1.criostat-ectazie canaliculara, hiperplazie epiteliala intraductala moderata si atipica, arie intinsa de adenoza sclerozanta, suspiciune carcinom lobular.Urgent parafina. Microscopie Ex.Histopatologic;2.postcriostat;3-5 zona indurata;-carcinom intraductal asociat cu carcinom ductal invaziv si carcinom lobular invaziv. 6.peritumora;-arie restransa de infiltrare carcinomatoasa, ectazie canaliculara, arie de fibroadenom. 7.piele;-indemna. Concluzie;Carcinom intraductal asociat cu carcinom ductal si lobular invaziv(G2) pT1c(sector).pNx. M=8500/2/3; M=8520/3.Se recomanda teste ihc. Apoi a urmat scoaterea sanului cu urm rez; Macroscopie; Perisector-banda de fibroza cu diametrul de 2 cm.Microscopie ex histopatologic;1.perisector;-scleroza difuza, ectazie canaliculara, hiperplazie epiteliala intraductala. 2.perisector;-ectazie canaliculara, hiperplazie epiteliala intraductala, fibroadenom. 3.perisector;-scleroza difuza, ectazie canaliculara. 4. distanta;- scleroza difuza, ectazie canaliculara+fibroadenom. 5.piele; 6. areola+mamelon-indemne.Statia ggl.I;-tesut conjunctivo-grasos, vase sanguine libere de continut. 6ggl. histocitoza sinusala. 2ggl. histocitoza sinusala+degenerescenta grasa+scleroza difuza. 2ggl.histocitoza sinusala +degenerescenta grasa. tesut fibro conjunctivo- grasos. Statia ggl.II;- 1ggl.histocitoza sinusala+ degenerescenta grasa. Statia ggl.III;-1ggl.histocitoza sinusala. CONCLUZIE; Perisector; -scleroza difuza, ectazie canaliculara.Total ggl. examinati-12, invadati-0 pT0(perisector) pN0. TOMOGRAF dupa prima operatie;Micronodul LSD si mic nodul de 5mm situat in piramida bazala dreapta cu aspect nespecific.Fara epansament pleural sau pericardic.Fara adenopatii mediastinale sau axilare cu caracter patologic.Ficat cu dim.crescute, cu structura neomogena prin prezenta a doua leziuni nodulare hipocaptante de 8.3mm si 8 mm situate in seg.IVB(probabil chistice, prea mici pentru a putea fi caracterizate CT) Fara dilatatii de CBIH sau CBEH.Fara adenopatii cu caracter patologic abdomino-pelvin.Fara lichid de ascita.Fara leziuni sugestive pentru determinari secundare la nivelul stucturilor osoase.Acestea sunt toate investigatiile care le am.Va multumesc din suflet ptr.tot ce faceti!
0
25-09-2013, ora 09:55
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu ai pentru ce si asteptam noile informatii pe care vei putea sa ni le aduci. numai bine si mult succes !
0
25-09-2013, ora 10:46
stanciu gherghina
Nu este medic/terapeut
stanciu gherghina
Din ce v-am relatat pana acum ce parere aveti? Cat de avansat este stadiul bolii? Ma tem foarte tare de chimioterapie, nu stiu daca voi face fata efectelor secundare.
0
25-09-2013, ora 11:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
lucrurile arata foarte favorabil, credeam ca ti-au fost explicate si ca totul e clar aici cum ca boala are cele mai mari sanse de vindecare, nu exista ganglioni invadati, tumora a fost foarte mica si localizata (motiv pentru care am intrebat daca nu s-a putut cumva face o excizie partiala a sanului, dar asta nu mai conteaza acum, uneori pur si simplu nu se poate, chiar daca tumoarea este mica). deci este bine! desigur ca unele riscuri, putin mai mari ca la oamenii obisnuiti, exista, motiv pentru care va trebui sa continui urmarirea dupa cum stabileste oncologul si, dupa imunohistochimie, sa stabilesti si un tratament de completare, impreuna cu el.
0
25-09-2013, ora 17:21
stanciu gherghina
Nu este medic/terapeut
stanciu gherghina
Multumesc din suflet si sper sa nu va suparati daca va voi mai deranja.Sa va dea Dumnezeu sanatate sa puteti sa ne ajutati pe noi cei care avem nevoie!
0
27-09-2013, ora 19:56
stanciu gherghina
Nu este medic/terapeut
stanciu gherghina
Va deranjez din nou si mii de scuze ptr.asta. Am primit astazi rezultatul imunohistochimic pe care o sa-l redau mai jos.Fragment tumora mamara cu aspect histopatologic de carcinom mamar mixt ductal si lobular, moderat diferentiat(formare de tubuli 3 puncte, pleomofism nuclear 2puncte, indice mitotic 1 punct).ER pozitiv 90% in celule tumorale.PGR pozitiv 80% in celule tumorale.KI67 pozitiv 20% in celule tumorale.Cerb B2 negativ, reactie membranara slaba, discontinua in mai mult de 10% dintre celulele tumorale(1+).Caderina E pozitiv zonal in celulele tumorale.CONCLUZIE- Carcinom mamar invaziv mixt, ductal si lobular, receptori hormonali pozitivi, HER 2 negativ. Sunt foarte speriata, va og ajutati-ma! Dr. oncolog mi-a spus ca ar putea sa-mi dea un tratament hormonal, dar datorita faptului ca este asociat si un carcinom lobular recomanda 6 sedinte de chimioterapie. Dr. chirurg mi-a spus ca pot sa merg numai pe tratament hormonal, cel putin deocamdata, si sa fac si histerectomie, fiindca mai am menstruatie. Eu ma tem foarte tare de chimioterapie, de efectele secundare, ce pot sa fac? Varog dati-mi un sfat!
0
29-09-2013, ora 12:32
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
in ce sens "ce poti sa faci" ? evident ca nu poti decat sa alegi intre cele 2 optiuni: a face chimioterapie sau a NU face chimioterapie. daca starea ta de sanatate este foarte buna, avand in vedere varsta ta foarte tanara, daca ai fi fost pacienta mea, ti-as fi recomandat si eu sa faci chimioterapie, la cum arata histopatologia ta si imunohistochimia. este drept ca beneficiul asteptat al chimioterapiei, la tine, este foarte mic, dar eu totusi as incerca cel putin o serie, alegand sa o ducem la capat in conditiile in care o tolerezi "perfect", fara nicio problema, nici macar greata sau varsaturi prea semnificative. asta e opinia mea, cred ca exista oncologi care din start ti-ar propune sa NU faci chimioterapie, este o zona foarte controversata aceasta in care te afli tu, despre daca sa se faca sau nu chimioterapie. tratament hormonal oricum trebuie sa faci. nu cred ca se indica sa iti scoti ovarele, standardul de tratament hormonal la tine ramane tamoxifen, timp de cel putin 5 ani, pentru care nu trebuie indusa menopauza.

sper ca explicatiile mele sa te ajute sa iei o decizie, dar sa stii ca nimeni nu poate sa ia una in locul tau. de asemenea, aceste discutii si decizia trebuie luata impreuna cu ONCOLOGUL, si nu cu chirurgul, care habar nu are de cifre si indicatii de tratament oncologic, rolul lui s-a incheiat odata cu interventia chirurgicala.

daca mai poti formula orice intrebare relevanta, iti voi raspunde. e important sa formulezi intrebari, pentru ca asta te forteaza sa iti clarifici niste lucuri in cap, tie pentru tine. multa claritate iti doresc !
0
29-09-2013, ora 16:10
stanciu gherghina
Nu este medic/terapeut
stanciu gherghina
Dumevoasra spuneti;, , la cum arata histopatologia si imunohistochimia ta".Eu va intreb cum arata? Ce pot sa inteleg, ca sunt intr-o situatie grava, mai putin grava, o forma aparte de cancer, va intreb ptr.ca nu stiu si vreau sa stiu, ptr. a putea lua o hotarare. Din experienta d-voastra cunoasteti cazuri care au avut diagnosticul meu si nu au facut chimioterapie, mergand numai pe tratament ? Ce se poate intampla daca nu fac chimioterapie, sunt sanse mai mari de recidiva ? Eu sunt o fire emotiva si mai ales de cand am aflat diagnosticul nu mai pot vorbi despre mine, despre ce va urma ptr ca ma gandesc numai la fetita mea care are 8 ani si-mi este tare frica ca o voi lasa singura -nu pot decat sa plang.Nu am fost capabila sa intreb nici in ce stadiu sunt cu boala, nimic.Va rog din suflet sa nu va suparati pe mine, dar sunteti singurul om cu care am putut vorbi.Va rog ajutati-ma!
0
29-09-2013, ora 23:31
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu siguranta ca nu ma supar. nu numai ca nu mi-ai dat niciun motiv sa ma supar, dar este absolut improbabil sa am vreodata vreun asemenea motiv purtand discutii nepersonale pe internet. deci nu-ti face griji, poti sa zici practic orice si sa incerci sa te faci inteleasa oricum, caci eu nu ma voi supara pe tine! dar te rog si eu sa nu te superi cand iti spun ca decizia asta se afla 100% in mainile tale, iar toti expertii din lume nu pot decat sa-ti prezinte cifre/date/statistici si sa-ti propuna varianta lor, nu pot lua o decizie in locul tau.

metodic: stadiul cancerului tau a fost I. stii ca sunt de la I la IV, deci practic al tau a fost un stadiu "foarte incipient", operat cu succes, deci cu sanse MAXIME de vindecare DOAR cu operatia. desigur ca am vazut si m-am ocupat de multe cazuri din acestea, dar nu este la fel la o batrana de... sa zicem 85 de ani, cu boli de inima, la menopauza de 40 de ani, cum este in cazul unei persoane de sub 50 de ani, tanara si in putere. asta pentru ca tratamentul cu citostatice poate fi unul putin mai greu de tolerat, chiar daca exista persoane pentru care e ca o plimbare prin parc. teoretic riscul ca boala ta sa recidiveze si sa cauzeze probleme extrem de rele pe urmatorii 10 ani este de sub 10%; nu poate nimeni cantari daca acest risc merita ca tu sa faci tratament cu citostatice DINAINTE sa se poata stii cum il vei tolera. in schimb, de la un asemenea risc de 8% la 10 ani, cu citostatice, e drept, nu vei ajunge complet la zero, ci mai degraba la ceva de genul 5%. iarasi, nu poate spune nimeni daca acest lucru face sa merite tratamentul citostatic. asta in conditiile in care oricum vei primi tratament hormonal, care va scadea si el si mai mult riscul de recidiva.

o sa te invat inca un truc, la care probabil nu vei avea prea usor acces daca nu esti dintr-un oras mare, caci va presupune sa umbli ceva mai mult: intreaba-l pe oncologul tau cam cum ai putea avea acces la un test numit OncotypeDX. este o analiza foarte scumpa a tumorii, dar care s-ar indica foarte tare la tine, si ar putea prezice cam "ce nevoie de citostatice ai". din pacate nu este foarte accesibil, e scump si nu e decontat de casa, dar daca oncologul tau nu are acces la un program sau vreun studiu cu acest lucru, poate cunoaste de vreun coleg de al sau care are.
0
30-09-2013, ora 10:46
stanciu gherghina
Nu este medic/terapeut
stanciu gherghina
Va multumesc din suflet si maine merg la Bucuresti la medicul oncolog pe care o sa-l intreb despre acest test. Va voi tine la curent cu ce-mi va spune.Mii de multumiri !
0
01-10-2013, ora 11:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere, te asteptam cu vesti !
0
02-10-2013, ora 10:28
stanciu gherghina
Nu este medic/terapeut
stanciu gherghina
Am fost ieri la Bucuresti, am facut scintigrafia, este in regula. Am intrebat doctorul oncolog despre testul acela si mi-a spus ca nu ma poate ajuta, nu are posibilitati. Am stabilit ca pe data de 11.09.2013 sa incep chimioterapia de care ma tem foarte tare.Mi-a spus ca voi sta vineri, sambata in spital iar duminica plec acasa.Daca puteti, va rog dati-mi niste sfaturi, ce pot face inainte de a incepe si dupa ca sa-mi fie mai usor de suportat.Trebuie oare sa ma tund inainte, asta ptr a evita socul de a vedea cum cade parul, sa -mi iau ceva medicamente in casa, calmante sau altceva.Oare tratamentul acesa chimio este standard ptr.toata lumea? Ce regim alimentar trebuie sa adopt? Va multumesc si sper din suflet sa reusesc sa merg inainte alaturi de copilul si familia mea. Va multumesc de mii de ori!
0
02-10-2013, ora 11:18
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu e nevoie de niciun regim alimentar. tratamentele citostatice sunt destul de standardizate, chiar daca exista mici variatii, chiar pentru aceeasi boala. de tuns, nu trebuie sa o faci dinainte, parul nu va cadea imedieat (depinde si de exact ce regim de chimioterapie faci), ci mai degraba in cateva saptamani. despre ce alte medicamente ai putea avea nevoie si ce mai trebuie sa faci, ar trebui sa vorbesti cu oncologul, in primul si in primul rand, la fel si pentru ce simptome suparatoare pot sa apara, si in ce masura.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
77 comentarii 12 3 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Sânii
 • Auto-examinarea sânilor
 • Metode de ridicare a sanilor fara operatie
 • Estetica sanilor
 • Mastopexia - Operatia pentru ridicarea sanilor (lifting-ul sanilor)
 • Mastectomia preventivă
 • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
 • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
 • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
 •  
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.