Care e cauza TOC-ului?

10-09-2022
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Pur și simplu m-a exasperat boala asta TOC/OCD(tulburare obsesiv compulsiva)
Acum sa vad daca merge bine cu Fevarin că mi-a schimbat tratamentul.din Prozac care nu mai mergea în Fevarin plus Bromazepam asta strict ptr TOC
2 comentarii
2
10-09-2022, ora 19:49
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Înca nu se cunosc cu precizie cauzele TOC. Exista o serie de teorii care incearca sa explice evolutia afectiunii, dar sunt putine indicii care sa sprijine doar o singura ipoteza. Specialiștii consideră TOC o problema complexa, cu factori declansatori complecsi. Probabil evolutia tulburarii se datorează unei combinatii de factori psihologici, biologici, factori de mediu si alte tipuri. Uneori debutul se produce in copilarie, alteori in adolescenta sau la inceputul maturitatii. În unele cazuri, simptomele se instaleaza brusc, iar in alte cazuri debutul este lent, insidios.
Una din ipoteze se referă la dezechilibrul serotoninei care ar putea reprezenta cauza TOC
O altă ipoteză, potrivit teoriei genetice, la unii pacienti tulburarea poate fi pusa pe seama unei predispozitii genetice, dar nu putem generaliza, deoarece multi pacienti la care boala a debutat in copilarie nu au rude care sufera de TOC.

Conform modelului teoriei învatarii, comportamentul obsesiv-compulsiv a fost dobindit printr-un proces de conditionare. in termeni simpli, aceasta teorie sustine ca un eveniment neutru incepe sa fie asociat cu teama datorita similaritatii cu o circumstanta care provoaca frica, anxietate sau disconfort, teama respectiva se generalizeaza apoi, astfel incit atit obiectele, cit si gindurile sau imaginile ajung sa genereze disconfort. Indidul incepe sa manifeste comportamente care reduc anxietatea si, efectul se mentine doar pentru perioade scurte de timp, ele sint reluate de fiecare data cind persoana resimte disconfort sau anxietate.

Conform teoriei psihanalitice, simptomele obsesiv-compulsive reprezinta incercari de reprimare a conflictelor si impulsurilor din subconstient. Din pacate, exista putine dovezi in sprijinul ei, iar psihanaliza are o eficienta scazuta in tratamentul majoritatii pacientilor cu TOC.
Prin urmare, nici-o teorie nu reuseste sa explice in mod satisfacator evolutia TOC.
Tratamentul prescris de psihiatru dă rezultate mai bune combinat cu psihoterapia cognitiv-comportamentală.
1
12-09-2022, ora 15:44
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Mulțumesc de explicație
Dar ce zone din creier afectează toc-ul?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: