Teoria învățării prin întărire poate îmbunătății tratamentul tulburării obsesiv-compulsivă

©

Autor:

Teoria învățării prin întărire poate îmbunătății tratamentul tulburării obsesiv-compulsivă
Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) ar putea fi rezultatul unui dezechilibru între parametrii de învățare pentru menținerea unui comportament dorit (întărire) și reducerea unui comportament nedorit (pedeapsă), sugerează o lucrare de cercetare recentă. Folosindu-se de informațiile obținute, cercetătorii au dezvoltat un model teoretic de tulburare obsesiv-compulsivă care se bazează exclusiv pe principiile învățării prin întărire. Modelul poate îmbunătății tratamentul tulburărilor asociate TOC.
În studiu, cercetătorii au folosit teoria învățării prin întărire pentru a modela ciclul dezordonat asociat cu TOC. În cazul teoriei învățării prin întărire, un rezultat mai bun decât cel prevăzut devine mai probabil (eroare de predicție pozitivă), în timp ce un rezultat mai rău decât s-a așteptat este suprimat (eroare de predicție negativă). Folosind simulări, oamenii de știință au descoperit că dezvoltarea comportamentul obsesiv-compulsiv apare atunci când viziunea asupra acțiunilor trecute este mult mai restrânsă pentru erorile de predicție negative decât pentru erorile de predicție pozitive.

Pentru a testa predicția lor, cercetătorii au recrutat pacienți cu TOC împreună cu subiecți sănătoși și i-au rugat pe aceștia să joace un joc în cadrul căruia puteau primi recompense sau penalități. Așa cum anticipau cercetătorii, subiecții cu TOC au prezentat mai multe erori de predicție negativă, deciziile lor fiind în general iraționale.

Tulburarea obsesiv-compulsivă este o condiție psihică ce se caracterizează prin gânduri intruzive și repetitive (obsesii), care determină efectuarea unei serii de acțiuni repetitive, cunoscute sub numele de compulsii. Deși în majoritatea cazurilor persoanele cu TOC sunt conștienți de faptul că au un comportament care nu este rezonabil, de cele mai multe ori aceștia nu sunt capabili să își schimbe comportamentul. În unele situații, în cazurile severe, tulburarea obsesiv-compulsivă reduce semnificativ calitatea vieții unui persoane și o poate face incapabilă să ducă o viață normală.

sursa: Science Daily
foto: Nara Institute of Science and Technology (NAIST)

Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 535
Bibliografie
Studying the OCD cycle, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220830131605.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care se culcă târziu au mai puțin control asupra gândurilor obsesive
  • Dezvoltarea toleranței la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  • Descoperirile genetice pot deține cheia unor terapii mai bune pentru tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum