Cazuri de psihoza vindecate?

06-02-2024
Elenee
Nu este medic/terapeut
Elenee
Bună ziua..referitor la această tulburare aș dori să aflu câte persoane au avut această tulburare și s-au vindecat în sensul ca au avut un episod și nu au mai avut altul din câte am înțeles orice persoană ar putea avea parte de ea chiar și datorită lipsei de somn…cred ca ar fi de mare ajutor ca oamenii și un medic psihiatru să confirme dacă într-adevăr au fost persoane care au avut un singur episod într-adevăr de-a lungul vieții și ar fi de real ajutor evoluția lor celorlalți care vizitează acest forum medical, din câte am văzut anumiți psihologi recomandă luarea pastilelor pentru tot restul vieții ceea ce mi se pare de-a dreptul halucinat chiar nu se poate fără pastile și referitor la faptul ca o lipsă de somn de 3, 4 zile totale să zicem ar putea declanșa un episod dacă s-ar întâmpla de 3 ori în viață datorită acestui fapt ar fi clar ca ai schizofrenie?
10 comentarii
2
07-02-2024, ora 09:28
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Înțelegerea și tratamentul psihozei sunt subiecte complexe în domeniul psihiatriei. Psihoza este o afecțiune mintală caracterizată prin pierderea contactului cu realitatea, manifestându-se prin halucinații, deliruri și tulburări de gândire. Este important de menționat că psihoza poate fi un episod unic sau poate face parte dintr-un spectru mai larg de tulburări, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară sau poate fi declanșată de factori externi precum stresul sever, lipsa de somn sau consumul de substanțe.

Vindecarea după un episod psihotic

Există cazuri documentate în literatura medicală în care persoanele au experimentat un singur episod psihotic și nu au mai avut recidive. Aceste cazuri sunt adesea referite ca având un episod psihotic brief sau o tulburare psihotică acută și tranzitorie. Prognosticul poate varia semnificativ de la o persoană la alta, fiind influențat de mulți factori, inclusiv de rapiditatea intervenției medicale, de suportul social, de aderența la tratament și de absența factorilor declanșatori continuu.

Tratamentul psihozei

Tratamentul pentru psihoza acută include adesea utilizarea medicamentelor antipsihotice, care pot fi însoțite de terapie psihologică și suport social. Decizia de a continua tratamentul antipsihotic pe termen lung se bazează pe o evaluare individuală a riscului de recidivă, istoricul episoadelor anterioare și preferințele pacientului. În unele cazuri, medicamentele pot fi reduse treptat și eventual întrerupte sub supravegherea atentă a unui medic, în timp ce în alte cazuri, tratamentul pe termen lung poate fi recomandat pentru a preveni recidivele.

Lipsa de somn și psihoza

Lipsa de somn este un factor de stres cunoscut care poate contribui la declanșarea unui episod psihotic, în special la persoanele predispuse. Cu toate acestea, nu fiecare persoană care experimentează lipsa de somn va dezvolta psihoză, iar apariția episoadelor psihotice repetate în urma lipsei de somn nu indică neapărat schizofrenie. Diagnosticarea schizofreniei se bazează pe un model complex de simptome pe termen lung, nu doar pe prezența episoadelor psihotice.

Am găsit câteva studii relevante care abordează tema vindecării după un episod psihotic unic și prognosticul pe termen lung al persoanelor care au experimentat psihoză:

1. Rezultate clinice în episoadele psihotice scurte: o revizuire sistematică și meta-analiză [NCBI]
- Rezumat: Acest studiu sugerează că episoadele psihotice de scurtă durată sunt asociate cu un risc ridicat de recurențe psihotice, în special tulburări din spectrul schizofreniei. Alte rezultate clinice rămân relativ puțin investigate, iar factorii prognostici/predictivi consistenți lipsesc.

2. O nouă cercetare examinează ce înseamnă recuperarea din boala mintală [Psychiatry.org]
- Rezumat: Studiul a examinat recuperarea după un prim episod psihotic și a constatat că, pe baza unei definiții standard a recuperării, 32% dintre persoane se află în recuperare clinică, inclusiv 50% dintre cei cu tulburare bipolară și 23% dintre cei cu tulburări din spectrul schizofreniei.

3. Rezultate pe trei ani și predictori pentru recuperarea completă la pacienții cu psihoză în stadiu incipient [Nature]
- Rezumat: Acest studiu oferă o analiză detaliată a recuperării pe termen lung și a factorilor care pot prezice recuperarea completă la pacienții cu un prim episod de psihoză, inclusiv impactul discontinuării neurolepticelor la pacienții cu schizofrenie recent remisă.

Aceste studii subliniază complexitatea recuperării după un episod psihotic și varietatea rezultatelor pe termen lung. Ele evidențiază importanța unei abordări individualizate în tratamentul și monitorizarea persoanelor care au experimentat un episod psihotic, precum și nevoia de cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine factorii care contribuie la recuperare și la prevenirea recidivelor.
0
07-02-2024, ora 11:35
Elenee
Nu este medic/terapeut
Elenee
Mulțumesc pentru răspuns.
1
07-02-2024, ora 15:08
Dr. GHINEA ROXANA
Psihiatrie, BRASOV
Dr. GHINEA ROXANA
Buna ziua,
Tulburarile psihotice sunt de mai multe tipuri, in cazul dvs sunt importante investigatiile si analizele medicale. In functie de acestea si de simptomele asociate, de durata acestora, medicul dvs psihiatru va lua cea mai buna decizie terapeutica.
0
08-02-2024, ora 18:21
Elenee
Nu este medic/terapeut
Elenee
Medicul psihiatru mi-a dat tratament pentru o lună de zile care sa terminat acuma 4 luni de zile deci de 4 luni sunt fără tratament, episodul s-a produs brusc după 4 zile complete fără somn a 4 a zi declasandu-se menționez ca toate iluziile pe care le creasem erau despre videourile pe care care le vizionasem continuu în cele 4 zile cu diferite teme spirituale, realitati 3, 4, 5 d deschiderea ochiului spiritual, ….diagnosticul fiind tulburare psihotica polimorfă fără simptome schizofrenice episodul a durat o lună, la ultima pastilă luată nu am mai avut nici un simptom acum ce nu înțeleg e ce ar trebui să facă oamenii în această situație în care nu se știe din atâtea cazuri de a lungul timpul medicii psihiatri încă nu știu cum arată cazurile în care persoana rămâne cu un singur episod sau trebuie să trăiască într-o anxietate la cote maxime zilnică ca poate să se întâmple iar, este o traumă cu adevărat iar răspunsurile de pe tot internetul e 0 ajutător în această situație de altfel și răspunsurile medicilor psihiatri sunt 0 ajutătoare dacă nu știu să descrie cum arată cazurile care au într-adevăr un singur episod.
2
09-02-2024, ora 22:12
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Pentru ca nu prea exista cazuri care au avut un singur episod. Se fac recaderi la diferenta de zile, luni, ani.
Trebuia sa faceti tratament un an dupa primul episod, poate chiar doi.
0
10-02-2024, ora 18:44
Elenee
Nu este medic/terapeut
Elenee
Mulțumesc Clara pentru răspuns.Sper totuși ca cei care au au avut un episod dacă într-adevăr există să dea speranță și altora și să posteze despre evoluția lor.Despre tratamentul pe viiata mi se pare mult prea crunt să trăiești tot restul vieții drogat oarecum plus extrem de multe reacții adverse eu personal după un episod depresiv luând tratament scăzandu-l treptat am avut parte de reacții adverse teribile de care nu am scăpat nici în ziua de azi anxietate+Toc deci nu mă încântă deloc.Pare ca psihiatria este o știință innexacta bazându-se mai mult pe probabilități foarte trist.
0
19-02-2024, ora 12:59
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Sigur ca atat psihiatria, cat si psihologia, cele 2 stiinte care se ocupa de psihic, nu sunt stiinte exacte - ce simplu ar fi :)! Dar cum psihicul e o functie a creierului, ca parte organica, legatura minte-corp este una clara, dovedita. Astfel, nu cred ca are sens sa ne oprim in a filosofa cu privire la ce nasol e sa iei toata viata pastile, ci mai degraba sa ne gandim la asta: bine ca totusi se mai poate face ceva pentru a avea o viata relativ normala! Daca nu existau deloc aceste pastile si se foloseau inca lobotomiile, sau asa-zisele sedinte de hipnoza, cand pacientii erau bagati in butoaie cu apa si electrocutati? Medicina si stiintele in general, au mai evoluat de atunci si e important sa observam aceste progrese. Sigur ca este dureros sa stim ca depindem de o pastila, dar la fel ar fi fost situatia si daca era vorba de o boala organica, sa zicem o boala cardiaca pentru care ar trebui sa luati tratament tot restul vietii, fiind mereu prezent riscul de infarct, sau altceva grav - la fel ati fi gandit? Ca e nasol ca trebuie sa iau toata viata? Probabil ca da, insa nu va ajuta la nimic acest mod de a privi lucrurile. Stiu ca pare usor sa spuna cineva din afara toate aceste lucruri, dar e important sa stiti un amanunt: nu exista om perfect sanatos, ci doar nediagnosticat inca :)! Toti ne nastem cu predispozitia pentru a dezvolta cel putin o boala fizica si/sau psihica, iar pe fondul stresorilor majori repetati, aceste predispozitii devin realitate = boli. Cel mai important e sa prevenim aparitia lor si sa tratam adecvat atunci cand totusi apar. E normal sa simtiti frica sau furie, insa nu e normal sa ramaneti blocat in ele. Pe langa tratamentul medicamentos, va recomand sa urmati si un program psihoterapeutic, mai ales ca se pot si deconta cateva sedinte prin casa de asigurari, daca mergeti cu scrisoare medicala de la psihiatru, sau neurolog.
0
20-02-2024, ora 15:10
Elenee
Nu este medic/terapeut
Elenee
Îmi este foarte greu deși respect părerea doctoriilor să fiu de acord în anumite privințe una dintre ele comparația medicamentelor pentru inimă, diabet cu cele psihiatrice benzodiazepine, antipsihotice adevărat ca sunt de real ajutor într-o situație de criză cum este un ep psihotic dar pe termen lung îmi pare rău să spun ca chiar ele te pot duce într-un ep psihotic și multe alte probleme în momentul în care îți micșorezi doza ce mă interesa pe mine e de ce ar trebui să fii medicat ptr tot restul vieții dacă nici măcar medicii psihiatri nu știu dacă poate fi un singur episod sau nu imi pare rău ca nimic nu e de real ajutor și dacă ai un episod trebuie să rămâi medicat pentru totdeauna doar pentru ca nu se știe dacă e posibil sau nu care ar fi șansele să știi ca ești în siguranță dacă nici pe medicamente nu sunt cu adevărat practic e o setință pe viață doar pentru ca nu se știe dacă poate fi un episod singular sau nu dacă sunt cazuri în care trăiesc după un episod 7 ani fără a avea nici un simptom să ei în continuare pastile care în timpul ăsta îți creează foarte multe reacții adverse sau mai rău te pricopsești cu ele pe viață e corect?se presupune ca poți avea un singur episod unde sunt oamenii ăștia și în ce condiții poți avea doar unul nu se știe ….. e de la caz la caz…..nu se știe cum arată cazurile….concret nu se știe nimic…..???
0
20-02-2024, ora 20:13
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Noi ti-am raspuns obiectiv, in finctie de intrebarea ta: cazuri de psihoza vindecate? Nu face confuzie intre un episod psihotic poate singular si o psihoza, care e deja tulburare, fie ea si tranzitorie. Una e un episod si alta sunt mai multe=tulburare. Vindecare inseamna sa nu mai existe si asta e putin probabil.
0
20-02-2024, ora 21:16
Elenee
Nu este medic/terapeut
Elenee
Îmi cer scuze dacă am greșit tulburarea psihotica polimorfa acută fără simptome schizofrenice fiind și acesta pentru prima oară sau episodul psihotic acut tranzitoriu credeam ca fac parte din aceeași categorie doar ca anumiți medici pun diagnosticul dupa cum cred având aceeași durata între o zi și o lună.Multumesc pentru răspuns.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: