Ce se întâmplă cu fetele care își incep viața sexuala devreme?

21-01-2019
Diana Elena Sicoe
Nu este medic/terapeut
Diana Elena Sicoe
Am o prietena care și-a inceput viață sexuală la 14 ani, ea este îngrijorată in privința ca se va schimba foarte mult, mai ales in dezvoltarea organismului si ii este frica sa mai faca inca o data sex vreodată. Ea imi mai spune ca ar mai vrea sa o mai faca ptr ca simte nevoia dar ii este frica si nu stie ce e cu ea.
Cum o pot ajuta sa ii redau stima de sine, in această situație?
5 comentarii
0
25-01-2019, ora 22:36
shadowshadow
Nu este medic/terapeut
shadowshadow
Referitor la intrebarea din titlu: nimic, daca si-a inceput viata sexuala dupa aparitia menstruatiei, care arata ca organismul este pregatit pentru reproducere si respectiv, pentru relatii sexuale.
0
25-01-2019, ora 23:03
Diana Elena Sicoe
Nu este medic/terapeut
Diana Elena Sicoe
Bine, mulțumesc mult!
0
26-01-2019, ora 15:33
shadowshadow
Nu este medic/terapeut
shadowshadow
Pentru putin. Un factor care ar trebui sa-i ceara multa atentie este metoda de contraceptie aleasa, daca e hormonala atunci da, poate sa-i deregleze organismul.
0
09-02-2019, ora 06:13
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Nu se intampla nimic, singurul lucru care se intampla este ca a profitat de placere mai devreme, lucru foarte bun, totul e sa se protejeze, sa nu ia boli si sa nu ramana gravida, in rest unda verde, sexu e placut, nu e infractiune.
Si sa nu neglijeze scoala, sa invete, sa aiba note bune ca sa ajunga ceva in viata.
In tarile nordice de la 13 ani fac sex, si nu au nici pe dracu, si au ajuns departe ca tara, deci daca era ceva nasol cu ai lor, nu mai ajungeau sa aiba asa bun nivel de trai si asa o ordine acolo.
Doar noi am ramas in urma cu 101 ani de ne speriem de sex ca si cum am face crime, ne e rusine de noi, de fanteziile noastre, nu e deloc corect.
0
07-03-2019, ora 12:30
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Mai jos e un fragment dintr-o carte de psihosexologie ce a fost lansata recent: Tigrul si Maimuta

Deși în România poţi să-ţi dai consimţământul să întreţii un act sexual începând cu vârsta de 15 ani, nu există vreo vârstă la care să fie recomandat sau „normal” să înceapă viaţa sexuală. E mult mai important ca persoana să fie pregătită psihic pentru acest pas important în viaţă și să nu-l facă doar pentru că l-au făcut deja toţi din jur sau pentru că insistă cineva. Nu rareori se întâmplă ca fetele care și-au început viața sexuală înainte de 16 ani să regrete condițiile în care au pornit pe drumul intimității.

Ca atare, atunci când simt presiunea grupului, când gândesc că sunt singurele care încă nu au făcut sex, e folositor să fie avertizate din timp asupra modalității prin care pot lua o decizie bună pe termen lung. Pentru a nu submina încrederea în sine, pentru a nu diminua șansele de a avea o relație de cuplu armonioasă pe termen lung, e important ca prima experiență sexuală să fie asociată cu prima decizie pe deplin responsabilă, de adult tânăr. Înaintea inițierii primului act sexual, e util ca persoana săși pună cateva întrebări-filtru: Merită cu adevărat să încerc să întăresc legătura dintre noi în acest mod? E o persoană în care pot avea suficientă încredere? Are el/ea suficientă încredere în mine? E o persoană care ţine cu adevărat la mine și alături de care mi-ar face plăcere să trăiesc zi de zi? Avem destule lucruri în comun ca să ne simţim bine pe termen lung? Mă respectă suficient și atunci când nu interacționăm sexual? Putem să comunicăm suficient de bine? Sunt oare răspunsurile mele suficient de obiective și nu doar rezultate ale faptului că sunt îndrăgostit(ă)?

Dacă răspunsul la aceste întrebări e DA, e prezent cel puţin un filtru legat de motivaţia de a începe sau nu viaţa sexuală.

Dr Rares Ignat
Terapie de cuplu - Sexologie
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Clinicaon
Impotența, erecția slabă și ejacularea precoce pot fi rezolvate de către medicii noștri. Am tratat mii de pacienți, iar DISCREȚIA este asigurată! Detalii aici