HPV - afectate 4 tulpini, dintre care 3 cu risc crescut oncogenic

12-02-2016
StefaniaNitu
Nu este medic/terapeut
StefaniaNitu
Buna ziua. Am nevoie de niste sfaturi!
Am 21 de ani si in urma cu aproximativ 2 luni mi-au aparut in zona intima niste condiloame. La inceput s-au manifestat intr-o zona restransa si semanau cu o iritatie, as ca nu prea am bagat in seama. Numai ca in 2-3 saptamani s-au extins foarte foarte mult si au luat forma unor alunite, asa ca am hotarat sa merg la medic.
Acum 3 saptamani am fost la un consult ginecologic la o clinica privata, i-am explicat doctoritei cu ce problema am venit si mi-a spus din prima ca este hpv. M-a examinat, mi-a facut papanicolau si intr-adevar asta este. M-a chemat a doua zi la maternitatea Giulesti pentru a face o genotipare, mi-a spus ca la prima vedere nu a pare sa fi afectat vreo tulpina cu risc crescut, ca ar fi sanse de 10%, dar ca mai bine fac analiza ca sa excludem definitiv aceasta posibilitate.
Am fost a doua zi la analiza, pana mi-a iesit rezultatul peste 2 saptamani mi-a dat tratament cu Condyline (de 2 ori/zi timp de 3 zile dupa facut pauza 3 zile, apoi de la capat pana trec toate condiloamele), concomitent Propoderm pentru protejarea tesutului sanatos si tratament pentru imunitate cu Isoprinosine (cate 2 tablete de 3 ori/zi timp de 2 saptamani, apoi pauza 2 saptamani si repetat timp de 3 luni).
Toate bune si frumoase, mi-au trecut majoritatea condiloamelor, fapt ce m-a uimit pentru ca doamna doctor mi-a zis ca o sa dureze in jur de o luna - o luna jumate pana sa dispara, in schimb a avut dreptate cu durerea. Marti am fost sa imi iau rezultatul analizei de genotipare si am avut neplacuta surpriza sa aflu ca a afectat 4 tulpini (6, 16, 45, 66) iar 3 sunt cu risc crescut.
Nu s-a sfiit sa imi spuna ca au iesit nasol analizele, fapt ce m-a facut sa ma ingrijorez poate mai mult decat este cazul. Mi-a spus ca trebuie sa continui tratamentul pe care mi l-a dat iar dupa ce termin cu Isoprinosine sa astept 2 saptamani si dupa sa revin pentru papanicolau, trebuie vazut daca sunt rani pe col sau nu.
Acum, nu stiu ce sa fac, mai am 2 luni jumate pana termin tratamentul si ma gandesc sa repet papanicolau-ul la cantacuzino, sa fie si un alt laborator, o alta parere.
Mentionez ca nu am mai avut contact sexual din decembrie, tocmai pentru ca nu am stiut exact ce am si am zis sa fim precauti. Prietenului meu i-au iesit si lui cativa negi (3-4) in zona pubiana dar la mult timp dupa ce mi-a aparut mie. A fost la un dermatolog si i-a spus ca este herpes, dar o sa merga sa ceara o a doua parere si dna doctor mi-a recomandat sa se prezinte cu analizele mele de la genotipare.
In plus, mama mea a fost diagnosticata acum 4 ani cu cancer endometrial care i-a afectat uterul, endometrul si ambele ovare. A trebuit sa se opereze, i s-a scos tot inclusiv ganglionii cu toate ca nu erau infectati.
Nu stiu daca ar trebui sa imi fac griji din cauza asta, am avut doar 2 parteneri intimi (al 2-lea fiind prietenul cu care sunt de aprox 9 luni), viata sexuala mi-am inceput-o la 19 ani, mereu am avut grija cu igiena intima. Stiu ca se declanseaza si pe baza de stres, ceea ce ar fi de inteles pentru ca din luna decembrie sunt intr-un stres continuu din diferite motive.
De asemenea, se poate sa mai fac vaccinul pentru hpv in situatia asta? Este o idee buna sa refac testul in alta parte, poate chiar mai devreme pentru ca nu stiu daca pot sa astept atata timp? Odata vindecat, ramane in organism, ce se intampla dupa?
Apreciez ca ati avut rabdare sa cititi tot! :)
3 comentarii
0
12-02-2016, ora 17:33
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Virusul HPV are peste 100 de tulpini si nu se face pe baza de stres. Se ia de la la parteneri care au avut alte partenere infectate inaintea ta.
In momentul in care esti diagnosticat cu tulpini cancerigene, iti alegi un doctor care sa iti faca un dosar si sa te monitorizeze in permanenta. Testul Papanicolau se repeta la 3-4 luni.
Intr-adevar pe fond de stres, scade sistemul imunitar si virusul se poate activa. In general persoanele tinere pina in 30 de ani elimina virusul pe cale naturala.
Deocamdata urmeaza tratamentul dat de dr, pap la 3 luni si genotipare anual. Mergi la control cand te cheama. Mai multe nu ai ce sa faci. Te-ai expus unor parteneri cu grad mare de risc.
0
12-02-2016, ora 17:44
StefaniaNitu
Nu este medic/terapeut
StefaniaNitu
Imi vine sa si fac haz de necaz. Parteneri cu grad mare de risc...care erau sansele? Cu primul partener am avut relatii intime doar de 2 ori, apoi mi-am intalnit actualul partener anul trecut in mai si de atunci am ramas doar cu el.
El intr-adevar iesise recent dintr-o relatie atunci cand noi ne-am cunoscut. Exista vreo sansa ca el sa fi avut dinainte si sa imi fi transmis mie abia acum?
0
12-02-2016, ora 18:01
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Normal. Aceste tulpini de virus HPV se iau prin contact sexual, chiar si cu prezervativ. Nu existau in corpul dv. Actualul partener le are si el, numai ca la barbati nu prea se manifesta. In cazuri rare dau cancer de penis si cancer anal.
Sa nu faceti sex oral. Risc crescut de cancer in gat.

Partenerii erau cu grad mare de risc pentru ca erau, sunt, contaminati cu aceste tulpini. Nu conteaza cate relatii sexuale ati avut cu ei. Virusul HPV se ia si prin petting. Nu necesita contact sexual direct. E cantonat imediat sub nivelul pielii si se ia prin simpla frecare a zonelor genitale.

Vedeti Sexul in afara casatoriei are un pret pe Youtube. Se vorbeste aici despre acest virus.

Cu singurul apendiment ca sunt persoane care il elimina, in special cele 30 de ani. La genotiparea de peste un an sau doi, poate sa reiasa ca organismul dv a luptat si a scapat de anumite tulpini. Faceti Pap-ul la maxim 3 luni si tineti legatura cu medicul in permanenta. El va conduce tratamentul care va duce la evitarea aparitiei unei boli mai grave. Aveti incredere in medic.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce diferenţiază infecţiile HPV care dispar de cele care preced cancerul?
  • Vaccinul HPV a redus riscul de infectare cu 90% în ultimii 10 ani
  • Cum să ne protejăm mai mult copiii - vaccinarea antiHPV
  • Vaccinul antiHPV e recomandat și la băieți
  • Vaccinul HPV crește șansele de concepție la femeile ce au avut în trecut boli cu transmitere sexuală
  • Sexul a devenit mai sigur pentru toată lumea, datorită unui program de vaccinare
  • Australia ar putea deveni prima țară care a eradicat cancerul cervical
  •