tratament cancer colon...tratament, posibilitati, opinii

17-02-2011
cry_ieee@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cry_ieee@yahoo.com
Buna,
Numele meu este Cristian, si in ultima luna, am inceput sa fiu interesat de acest subiect. Tatal meu a fost diagnosticat cu cancer de colon transversal. O sa incerc sa scriu detaliile investigatiilor, ceea ce am facut (si bineinteles vom face in continuare), in speranta de a impartasi si totodata afla posibilitati de tratament.

Totul a plecat de la o "banala" anemie de fier. S-au facut analize si apoi s-au administrat picaturi pe baza de fier. Dupa aprox. alte 3 luni, cand s-au repetat analizele anemia a fost evidentiata, din nou. S-au facut analize de sange mai amanuntite (pentru a evita diagnosticarea unei posibile leucemii), gastroscopie si apoi colonoscopie. Colonoscopia a evidentiat un neoplasm vegetativ la nivelul colonului transversal, destul de avansat. A urmat un CT pentru detalii despre pozitie (nu a identificat metastaze la alte organe) si operatia de "colectomie segmentara largita de colon transvers cu colo-colo anastomoza latero-laterala" din data de 2 Feb. Aditional au fost extirpate si "tumori hepatice de segment III" care potrivit examenului histopatologic nu sunt cancerigene.

Acum, dupa operatie, la ~10 zile am primit rezultatul biopsiei care indica urmatoarele:
"
Examen macroscopic:
Fragment intestin gros cu lungime 20cm si cu tesut gras periintestinal si epiploon: formatiune tumorala conopidiforma si infiltrativa, stenozanta, circumferential pe o lungime de 5cm si care este situata la
5, 5cm, respectiv la 15cm de marginile de rezectie 11/1740-41- margini de rezectie; pe suprafata de
sectiune tumora infiltreaza toata grosimea peretelui intestinal pana la nivelul intestinulul gros
11/1742-44. Epiploon cu suprafata desfasurata de 25/18cm, macroscopic fara aspect tumoral 11/1745. In
tesutul gras se identifica 8 limfonoduli (cel mai mic de 0, 2cm, cel mai mare de 2cm) 11/1746-53.
Fragment tesut hepatic de 2, 1/1cm, partial incapsulat; 2 leziuni nodulare 0, 2cm, albicioase pe suprafata
subcapsulara 11/1754-56.

Examen Histopatologic:
11/1740-41: In limite histologice - limite histologice de siguranta.
11/1742-44: Adenocarcinom tubulo-papilar, G2 cu componenta de carcinom coloid, ulcerat. Tumora
infiltreaza toata grosimea peretelui colonic pana la seroasa. Asociat aspecte de displazie de grad
inalt, focal intramucos; infiltrat inflamator mixt in stroma.
11/1745: In limite histologice.
11/1746-53: Opt limfonoduli: 1. Metastaza carcinomatoasa in doi limfonoduli (11/1747 si 11/1752). 2.
Limfadenita reactiva nespecificata (in restul limfonodulilor).
11/1754-56: Fragment de tesut hepatic: parenchim cu arhitectura modificata focal prin hiperplazie de
structuri de tip ductal (ducte biliare) cu continut biliar in lumen si sustimere in stroma fibroasa,
aparent in continuitatea unui spatiu port. Restul parenchimului hepatic cu modificari de steatoza
micro-/macrovacuolara. Modificari de portita cronica.

pT3 N1 Mx
"

Interpretarea noastra a biopsiei (ca si pacienti informati):
- operatia a eliminat tumora in limite histologice de siguranta (operatie reusita)
- a fost confirmat diagnosticul initial de adenocarcinom G2, care ajunge pana seroasa...deci cancer
- din cei 8 limfonoduli 2 prezinta metastaza, deci tumoara a ajuns in limfa si se raspandeste deja... deci pericol in viitorul apropiat de recidiva
- fragmentul extras din ficat nu este cancerigen... ok
- pT3 datorita raspandirii la nodulii limfatici dar fara raspandire la alte organe
- N1 datorita invaziei la noduli
- Mx indica metastazare neprecizata
Daca ceva nu este corect in interpretare, va rog sa-mi spuneti.

Ce este de facut dupa operatie? Am discutat deja cu un doctor oncolog si vom incepe tratamentul dupa 21 de zile de la operatie (zile necesare pt. refacerea organismului si pentru a permite chimioterapia mai usor). Trebuie sa asteptam pana la inceputul lunii Martie.

Ceea ce nu stim, inca: ce fel de tratament este indicat (oral sau prin perfuzie), tipul medicamentului (disponibil in Romania sau un medicament extern), durata recomandata a tratamentului si aplicare sa, cum se verifica evolutia tratamentului (daca este benefic sau nu), analizele medicale necesare (sange, genetice, etc), calitatea vietii si rata de supravietuire. In principiu, cam tot ceea ce urmeaza este o necunoscuta pentru noi. Avem nevoie de multe sfaturi pentru a umple acest vid de informatii.

Sper, ca prin acest mesaj sa putem impartii opinii si sfaturi, cu cei care au mai trecut sau trec prin acelasi episod dur al vietii.

Va multumesc,
-*


(*modificat de administrator)
227 comentarii 12 ..... 7 8 Înainte ›
0
18-02-2011, ora 21:18
Vivi12
Nu este medic/terapeut
Vivi12
V-as ruga mult daca poate cineva sa-mi recomande un doctor bun de la Spitalul de Oncologie din Bucuresti pentru un cancer de colon de care sufera sotul unei bune prietene. Va multumesc !
0
19-02-2011, ora 01:17
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
cryieee, chimioterapia e puternic recomandata in cazul pe care l-ai expus. Chimioterapia de obicei se administreaza intravenos (perfuzii). Exista asa numita terapie tinta care foloseste cateva medicamente care se iau pe cale orala in combinatie cu chimio, dar nu stiu daca oncologul o sa recomande si terapiile tinta pe langa chimioterapie, eventual un tratament cu anticorpi monoclonali. Chimioterapia propriu-zisa va fi ceva de genul schemelor "FOLFIRI" sau "FOLFOX" unde se folosesc 3 agenti standard: acid folinic, 5-FU si irinotecan/oxaliplatin. Tratamentul poate dura pana la 12 cicluri, cate unu la 2-3 saptamani, poate chiar mai multe cicluri daca e nevoie si toxicitatea nu e ingrijoratoare.
Eficienta tratamentului poate fi masurata prin eliminarea posibilitatii aparitiei metastazelor in timpul tratamentului si dupa el folosind ecografii, radiografii sau prin scaderi/valori normale ale markerilor tumorali cum ar fi antigen carcinoembrionar(CEA).
Calitatea vietii in timpul tratamentului depinde de la un pacient la altul, dar in general starile de rau si alte inconveniente sunt foarte probabil sa apara. Rata de supravietuire folosind tratamentul oncologic e acceptabila in acest stadiu daca excludem posibilitatea metastazelor, deci pT3N1M0. Daca exista metastaze la distanta situatia se schimba in rau.
0
21-02-2011, ora 22:02
cry_ieee@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cry_ieee@yahoo.com
Multumesc mult pentru raspuns. Apreciez. Numai prin discutii, noi cei fara de studii medicale, dar cu multa pasiune in intelegerea lucrurilor, putem aduce o mica contributie in clarificarea situatiilor "fara-de-raspuns".

Continuand in aceeasi tema "tratament/posibilitati/opinii" mai am cateva intrebari la care nu am gasit, inca, raspuns (poate impreuna avem o sansa):

1. Multi considera "avionul" ca fiind cel mai bun tratament. Care sunt diferentele majore dintre strainatate (ex. Austria, Germania, Franta), si IOB, IOCN, respectiv Timisoara (locul meu de domiciliu) ?

2. Cum se poate realiza un tratament personalizat (ceva echivalent cu un "autovaccin") ? Exista posibilitati in Romania?

3. De cele mai multe ori, in cazul unei boli, se foloseste si "second opinion" (o a doua opinie). In cazul unui tratament oncologic, cum putem noi alege intre doua optiuni propuse de 2 medici oncologici ? (din pacate, avem numai o singura sansa de aplicare a tratamentului)

Va multumesc,
Cristian
0
22-02-2011, ora 00:34
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
1. "Avionul" e cel mai scump tratament, iar eficienta nu poate fi cu mult mai mare decat in tara. Daca sunteti din Timisoara cred ca la IOCN ar fi bine sa mergeti pt consult si sa primiti schema de tratament + un ciclu de tratament, urmand ca restul sa fie facut la Timisoara. Sau daca doriti se poate face tot tratamentul la Cluj, ori in strainatate daca aveti mai multa incredere in medici straini. Tratamentele sunt standardizate in intreaga lume. Adevarul e ca in strainatate ar primi cam acelasi tratament, diferenta e ca in tara tratamentul e gratis iar in strainatate costa. Nu spune nimeni sa mergeti sau nu in strainatate si nimeni nu garanteaza ca o sa va multumeasca serviciile oferite de medicul care preia cazul, fie el chiar si strain.
2. Chiar si in strainatate "vaccinurile" anti-cancer nu sunt inca tratament standard. Mare parte din ele sunt experimentale, utilizate doar in anumite clinici, inca studiate si nu sunt mai eficiente decat alte tratamente sau sunt eficiente doar in cazul cancerelor metastatice.
3. Puteti cere o a doua opinie, chiar si a treia. In institutele oncologice (poate si in spitale, nu stiu) schema de tratament sau medicatia folosita e hotarata prin consens pe baza de dosar, de obicei, de o comisie formata din mai multi medici din mai multe domenii. Deci sansele ca tratamentul sa fie gresit sunt cat se poate de mici.

In concluzie, daca aveti destui bani va puteti gandi si la tratamentul in strainatate. Si cand zic "destui" ma refer la o suma undeva intre cateva zeci de mii de euro pana la cateva sute de mii; depinde de tara, durata tratamentului, utilizarea sau nu a unor tratamente noi/experimentale. Exista o sansa, dar toate acestea nu garanteaza o speranta de viata mai mare decat daca s-ar trata in Romania.
0
23-02-2011, ora 11:18
cry_ieee@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cry_ieee@yahoo.com
Buna,

S-a adus in discutie termenul de "tratament standard". Ce organizatie mondiala stabileste aceste tratamente standard pe tipuri de cancer? Sunt ele disponibile si cunoscute de catre medici/pacienti -considerand ca se pot schimba din cand in cand-?

Eu unul, as fi curios sa le citesc !
Multumesc,
Cristian
0
24-02-2011, ora 00:24
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
Alegerea tratamentelor standard e reglementata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, dar fiecare bloc economic international sau tara poate sa incurajeze propria optiune. Totul se bazeaza pe statistica. De exemplu o anumita schema de tratament mai toxica si care ofera o perioada mai mare pana la o posibila recurenta a cancerului a fost aleasa in America de Nord in locul unei scheme, folosita in Europa, mai putin toxica si care ofera mai putin timp pana la recurenta, insa ambele au exact aceeasi speranta de viata. Tratamentul oncologic inseamna si radioterapie. Tratamentul standard e cel mai eficient tratament din punct de vedere statistic si acceptat de catre oncologi. Schemele standard de chimioterapie le poti gasi pe net cautand "chemotherapy regimens".
0
25-02-2011, ora 09:17
cry_ieee@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cry_ieee@yahoo.com
Buna, multumesc frumos pentru raspunsuri. Sunt de mare ajutor. Am gasit multe raspunsuri plecand de la "chemotherapy regimens", ceea ce ma si interesa. Sper sa-i ajute si pe altii.

Anyway, am fost la dr.oncolog si tatal a primit tratamentul bazat pe schema XELOX (Capecitabine (Xeloda) de 500mg si Oxaliplatin (Eloxatin) intravenos). Am observat ca Xeloda se gaseste foarte greu (inca il mai caut), din cauza sistemului nostru de sanatate si a blocajelor sale.

Sper, ca prin mult studiu sa inteleg modul de desfasurare al tratamentului si cum ne vom da seama daca el isi face efectul. Ma gandesc ca este o schema buna de tratament si ne putem toate sperantele.

Din prospect reiese ca are efecte secundare mai scazute decat 5-FU, lucru care nu poate fi decat bucurator.
Daca cineva a urmat acesta schema si doreste sa discute subiectul as fi incantat.

Sanatate multa,
Cristian
0
27-02-2011, ora 18:56
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
Ma bucur ca ti-am fost de ajutor!
0
12-03-2011, ora 00:44
cry_ieee@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cry_ieee@yahoo.com
Buna,
Au trecut 2 saptamani de cand tratamentul XELOX (Capecitabine (Xeloda) de 500mg 8 tablete pe zi si Oxaliplatin (Eloxatin) intravenos o singura data in prima zi) a fost inceput. Rezultatul CEA a fost normal la inceputul tratamentului (valoare 2.6).
Tatal nu are niciun fel de efecte adverse. Ceea ce nu stiu daca este normal sau anormal ?? E de bine sau nu ?? Urmeaza pauza de 7 zile fara tratament (se adminstreaza numai in primele 14 zile, urmate apoi de o pauza).

Sunt curios, daca stie cineva cum decurge un astfel de tratament. Sa fie mai greu in urmatoarele cicluri ? Cum trebuie urmarita eficacitatea sa (numai prin markerul CEA, sau mai exista si alte analize cu rezultate concludente pentru neo de colon) ?

Multumesc,
Cristi
0
12-03-2011, ora 10:00
floriy13
Nu este medic/terapeut
floriy13
http://www.corpul-uman.com/2010/11/adevarul-despre-cancer-si-tratamente.html..nustiu daca imi este permis sati trimit asa ceva,...dar daca este interzis rog operatorii acesti site sa mi stearga mesajul!!singurul ajutor e sa fim tari in fata dezastrului !!!!
0
14-04-2011, ora 08:59
anca.c.
Nu este medic/terapeut
anca.c.
buna cryieee, numele meu este anca iar sotul meu a fost diagnosticat cu cancer de colon in februarie 2010(T3N2MO) a fostt operat si a facut exact acelasi tratament chimio pe care l-ai descris.pana la a reia perfuzie totul a fost bine, iar de atunci a inceput sa se simta foarte rau.efectele chimio au fost destul de greu de suportat dar au trecut (greturi ameteli etc) dar ce a fost mai grav a fost faptul ca nu i-au dat hepatoprotectoare si ficatul a avut mult de suferit.A facu insuficienta hepatica si deabea acum, la 10 luni de la chimio incepe sa-si revina. DAca pot sa te mai ajut cu informatii cu cea mai mare placere.Sanatate tatalui tau si voua sa fiti tari
0
14-04-2011, ora 10:31
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
anca. c. este foarte putin probabil ca ficatul sa aiba de suferit de la citostatice, mai ales cele folosite in cancerul de colon. inafara de asta "hepatoprotectoarele" si medicamentele gen silimarina, Liv, arginina, etc., sunt hepatoprotectoare numai cu numele, in rest nu s-a demonstrat nici un beneficiu clinic. insuficienta hepatica este cel mai probabil cauzata de altceva.
ce citostatice a facut ? care e starea lui momentan ?
0
14-04-2011, ora 13:58
anca.c.
Nu este medic/terapeut
anca.c.
A facut 6 cicluri :Oxaliplatin inttravenos dupa care14 zile de xeloda tablete si apoi 7 zile pauza.Starea de sanatate actuala este relativ buna.Efectele pe termen lung a citostaticelor inca se mai vad:leucopenie, trombocitopenie anemie, dar sa sti afectarea hepatica este un efect secundar al tratamentului.Xeloda este un citotoxic.Una din functiile ficatului este de detoxifiere. Asa s-a intamplat la noi si stiu ca fiecare organism reactioneaza in felul lui. Toate cele bune si daca mai pot sa te ajut cu informatii.. oricand
0
14-04-2011, ora 14:47
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
e putin probabil sa poti sa ma ajuti cu informatii despre cancer...
mi se pare putin superficial ca daca au existat fenomene de insuficienta hepatica severa, acestea sa fie puse atat de repede de catre medici pe seama unor citostatice care nu sunt reputate ca facand asa ceva. in general majoritaetea citostaticelor folosite NU DAU INSUFICIENTA HEPATICA. e drept ca mai dau cresterea usoara si limitata a transaminazelor sau bilirubinei, dar chiar si aceste cazuri sunt foarte rare. trebuie cautata o alta cauza, cel putin ca excludere!
0
22-04-2011, ora 09:22
cry_ieee@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cry_ieee@yahoo.com
multmesc mult anca si raul.
tata a terminat si ciclul 3, ne pregatim pentru 4. in acest moment situatia este exact ca la inceput. niciun fel de reactie adversa (poate o data sau de cateva ori mancarimi la nivelul picioarelor.insa chiar nesemnificativ).

despre markerul CEA ni s-a spus ca cel mai bine este sa-l repetam la finalul celor 6 cicluri. nu stiu ce sa zic. e bine sa-l facem noi separat (inainte de primul ciclu a avut valoarea 2.6)??

multumesc,
cristi
0
22-04-2011, ora 20:16
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
La unele cancere e bine sa se faca dupa al 2-lea sau al 3-lea ciclu si dupa finalul tratamentului. In mod normal nu ar trebui sa fie mari diferente.
0
22-04-2011, ora 20:47
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din moment ce markerul a fost normal ca valoare inainte de tratament, utilitatea lui e practic nula in monitorizarea raspunsului la tratament. respectiva monitorizare se poate face deci doar clinic si prin colonoscopie si metode radio-imagistice (ecografii, CT, IRM, etc). probabil ca un CT si o colonoscopie va fi recomandata dupa 6 serii.
0
24-04-2011, ora 07:15
anca.c.
Nu este medic/terapeut
anca.c.
Catre RaulDuke, citind ceea ce ai scris mi-ai ridicat un mare semn de intrebare.probleme la ficat au fost mai demul dar incerc sa-ti relatez povestea noastra pe scurt: in 2001 sotul meu a fost diagnosticat si tratat pt hepatita virala B si diabet 2. A tinut regim si s-a simtit foarte bine.In 2010 februarie s-a internat de urgenta, diagnostic OCLUZIE INTESTINALA PRIN NEO SIGMOIDIAN STENOZANT si s-a efectuat COLECTOMIE SUBTOTALA CU ILEO-RECTO ANASTOMOZA.Rezultat histo: adenocarcinom moderat diferentiat care infiltreaza peretele sigmoidian pana in subseroasa si produce metastaza in 6(29) limfonoduli pericolici T3N2M0.A facut tratament chimio cu xeloda si oxaliplatin fara probleme mari pana in iunie.Pana in iulie analizele si CT au fost f bune cand s-a simtit rau (LEUCOCITE 1700, TROMBOCITE 46000, GPT 233 GOT275 FA 414, GGT309, BT 2, 5, INDIC DE PROTROMBINA 49"-21, 6% -3, 6, AFP 14, 8) SI A FOST INTERNAT sub tratament cu arginina si aspatofort. Mie asa mi-au spus ca din cauza tratamentului cito s-au intamplat aceste dereglari.si tot acum a fost trecut pe insuluina. in ianuarie a facut ultimele analize si inafara de leucocite 3500 si trombocite 76000 totul a fost ok.a facut un eco din care reiese ca ficatul are structura granulara ecogenitatte crescuta difuz si in rest totul ca inainte (splina marita putin).
In general starea lui este buna. Are zile in care oboseste f repede. Nu acuza stari de rau dar nici nu mai este cum a fost nici in proportie de 40%.
In ce ceea ce priveste CEA post operator a fost de 9(5) dupa tratament cito s fost 5.
Sunt de acord cu tine cand spui ca sansele de viata le da CEL DE SUS, noi nu asteptam sa se intample ceva rau( nu ca nu se poate intampla sunt, cred, realista) ne bucuram de el asa cum ne-am bucurat si pana acum.
Dar daca poti sa-mi spui te rog care e parea ta despre ce ti-am scris. Multumesc
0
24-04-2011, ora 11:29
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
parerea mea este la modul urmator (tine cont ca nu are cum sa fie nici pe departe atat de avizata ca a unor medici care il pot vedea pe sotul tau cu ochii lor si-l pot consulta ei insisi!): este vorba de un cancer de colo LOCAL dar AVANSAT, care a debutat simptomatic, prin ocluzie, acum aproape un an. aceste lucruri il plaseaza pe tatal tau, statistic vorbind, intr-o zona de prognostic MEDIU, cum s-ar zice, nici foarte favorabil dar nici extrem de grav. rata unui pacient cu diagnosticul si stadiul ca al sotului tau de supravietuire la 5 ani (acesta e un reper medical) este de aproximativ 40%. de exemplu daca ar fi avut o tumoare mica T1N0M0 rata respectiva ar fi fost de 90%, dar pe de alta parte daca ar fi avut metastaze deci M1, rata de supravietuire la 5 ani este de sub 5% (adica din 100 de oameni cu stadiul asta, 5 mai sunt in viata dupa 5 ani de la diagnosticu, in cazul tatalui tau 40). aceste sanse sunt influentate si de multe alte lucruri, cum ar fi daca intraoperator s-a putut scoate absolut toata tumoarea, chiar si din punct de vedere microscopic, daca nu cumva are boala metastatica, chiar si microscopica, daca CEA-ul nu a fost cumva MARE inainte de operatie, iar dupa aceea mic (asta ar fi un factor pozitiv), dar si de bolile lui asociate, cum ar fi heptita si chiar diabetul, si multi alti factori.
intr-adevar citostaticele cauzeaza scaderea valorilor leucocitelor si a trombocitelor. faptul ca acestea se mentin mici la distanta mare de tratamentul citostatic este semn ca e putin probabli ca el sa mai tolereze alte tratamente citostatice, cel putin daca starea se mentine. maduva lui osoasa (hematogena), din varii motive, are probleme in a produce celule, iar citostaticele afecteaza in primul rand (ca efect secundar) maduva, facand-o sa produca si mai putine celule din sange, lucru care ii poate pune viata in pericol. totusi este putin probabil ca el sa se simta rau, mai ales la atata vreme de la citostatice, de la ele. inclusiv trombocitele scazute, dar si starea de "rau" poate fi pusa pe seama unei insuficiente hepatice in contextul bolii lui hepatice (poate are hepatita cronica, trebuie investigat). cresterea transaminazelor si bilirubinei poate fi pusa pe seama citostaticelor, daca asta a fost la maxim 3-4 saptamani de la ultima serie, pentru ca citostaticele nu persista mult timp in sange (doar de ordinul minutelor/zecilor de minute). semne de metastaze hepatice nu parea sa aiba, dar activitatea protrombinica (desi nu inteleg prea clar cifrele de acolo) este scazuta ca semn al insuficientei hepatice, care e posibil in contextul hepatitei, desi nu obligatoriu.
una peste alta, dupa parerea mea ar cam fi momentul unei reevaluari oncologice de specialitate, care sa includa examen fizic, analize biologice si colonoscopie neaparat, dar si un CT de torace si abdomen, sau macar doar de abdomen si o radiografie pulmonara. markerii tumorali, am explicat, doar daca nu au fost mari la inceput, eventual inainte de operatie, e putin probabil sa fie de folos vreodata. faptul ca ei sunt scauzuti nu exclude recidiva bolii. trebuie vazut de ce se simte "rau", cum zici tu ? e recidiva a bolii, e hepatita reactivata, e insuficienta hepatica si de ce cauza? e alta boala ? e doar depresiv? etc.
astea au fost lucrurile pe care ti le pot clarifica vis-a-vis de perspectiva de specialitate si mai ales prognostic general (ai grija ca statisticile nu se pot aplica mereu unui om individual, pot varia foarte mult). imi pare rau daca raspunsul meu a fost prea lung, dar solicitarea ta a fost si ea destul de vaga cu "ce parere ai"... asta e tot ce am putut face, sper sa-ti fie util.
acum spune-mi si tu daca raspunsul meu te-a ajutat in vreun fel si daca ai inteles ce ti-am scris.
mult succes!
0
24-04-2011, ora 15:28
anca.c.
Nu este medic/terapeut
anca.c.
RAULDUKE, vreau sa-ti multumesc f mult pt acest raspuns.Este mai mult decat m-am asteptat.Am inteles tot ce mi-ai scris si mi-am lamurit unele pe care nu le intelegeam. De la data de 1 mai incepem analizele si consultatia oncologica si sper sa fie totul bine.am sa revin cand aflu noutati. Inca o data mii de multumiri si toate cele bune
0
24-04-2011, ora 17:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
no problem! pe viitor sper sa-ti pot pune la dispozite un cadru mai privat si mult mai concis de dialog medical, intru cat discutia pe forumuri e greu de urmarit si poate avea rezultate suboptime.
mult noroc!
0
11-05-2011, ora 08:15
anca.c.
Nu este medic/terapeut
anca.c.
Buna RaulDuke, in ultimul timp au intervenit unele schimbari in starea de sanatate a sotului meu doarme f mult in cursul zilei si daca pana acum temperatura corpului era de 36" de cateva zile are 37, 4", de asemenea acuza faptul ca nu mai vede bine cu ochiul drept(vedere intetosata). analizele sunt cam asa:
WBC 3600/I 9 (5000-10000/L
LIMFOCITE 0, 9 10*9/l (1, 3-4 10*9/l
HEMOGLOBINA 13g/dl (14-17g/dl
HEMATOCRIT 42% ( 45-52%
PLT 67.000 (150.000-400.000
VSH 1ora 70mm (3-7mm
2ore 100mm (17-25mm
FOSFATAZA ALCALINA 170U/L (53-120U/L
GPT 60UI/L (mai mic de 40
GOT 59UI/L (mai mic de 35
trombocrit 0, 08%
CEA 5, 180 (mai mic de 5
in paranteze am scris valorile normale, iar celelalte valori din hemoleucograma au iesit relativ bune.Saptamana viitoare are programare la oncologie dar pana atunci te rog sa-mi spui ce crezi despre ceea ce ti-am relatat.Multumesc
0
11-05-2011, ora 10:44
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cum am spus, parerea mea este ca e momentul unei reexaminari. desigur ca trebuie sa-l vada un oncolog, dar din ce descrii tu cred ca e important sa-l vada si un alt internist, eventual un gastroenterolog, pentru ca unele din lucrurile pe care le descrii tu par a fii simptomele unei insuficiente hepatice.
in timpul pana la consult nu se impune sa faca nimic pentru ca nu are nici o suferinta care sa insemne vreo urgenta. inclusiv subfebrilitatea poate fi pusa pe seama afectarii hepatice, dar trebuie tinuta sub observatie. el este, dupa toate aparentele, imunodeprimat iar o infectie la el nu se va manifesta cu febra mare sau cu semne/simptome ale unui om altfel sanatos. nu luati antibiotice fara indrumarea medicului !
despre treaba cu ochiul, chiar nu stiu ce sa zic, pot fi foarte multe lucruri. trebuie vazut, macar de un generalist daca nu chiar de un oftalmolog.
0
29-05-2011, ora 22:20
sym73
Nu este medic/terapeut
sym73
buna, numele meu este Simona am 38 ani si urma cu 2 saptamani, in urma unei colonoscopii a fost depistat pe colonul descendent mijlociu o formatiune protruziva cu ulceratie centrala si margini "supraelevate"de aprox 3 cm in diametru, cu sangarare la atingere.Mi s-a indicat interventia chirurgicala. Ce pot face si la ce sa ma astept?multumesc!
0
29-05-2011, ora 22:25
sym73
Nu este medic/terapeut
sym73
as vrea sa mai adaug ca am facut toate analizele (sange, ecograf) inclusiv CT si din rezultate reiese ca nu sunt afectate si alte organe, doar o usoara anemie.
0
29-05-2011, ora 23:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
intai trebuie sa astepti rezultatul unei biopsii prelevate in urma colonoscopiei, care are sanse mari sa elucideze daca e vorba de cancer sau nu.
nu te panica si nu merge foarte tare inainte cu gandurile! ramai calma si circumspecta! in orice situatie te vei afla, vei avea de parcurs niste etape standard pentru ca totul sa fie cat mai bine posibil !
mult succes si tinem legatura !
0
30-05-2011, ora 12:56
sym73
Nu este medic/terapeut
sym73
multumesc pentru raspuns! As vrea sa mentionez ca la colonoscopie nu s-a putut lua biopsie pentru ca sangera abundent la atingere, dar saptamana aceasta urmeaza sa merg la Fundeni pentru operatie, apoi vedem ce va urma.
Sanatate multa la toata lumea!
0
30-05-2011, ora 14:03
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
multa bafta cu asta! nu pot sa-ti spun in detaliu in ce va consta operatia, dincolo de evidenta indepartare a unei portiuni din colon, in functie de cat de jos e leziunea, cu sau fara anus contra naturii (asta iti va explica doctorul chirurg), cu studierea cavitatii abdominale intraoperator, apoi cu trimiterea pieselor scoase catre laboratorul de anatomie patologica pentru studiul la microscop si fixarea diagnosticului.
ulterior vei primi rezultatul acestei analize la microscop si vei fi indrumata si in continuare. de asemenea vei avea ce informatii noi sa ne furnizezi si noua si iti vom putea spune mai multe.
de asemenea mai conteaza si daca s-au facut anumite alte analize care sa arate sau sa excluda metastaze, in ipoteza ca e vorba de cancer. adica un CT (tomografie computerizata) de torace si abdomen, sau macar o radiografie pulmonara si o ecografie abdominala.
0
02-06-2011, ora 23:12
cry_ieee@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cry_ieee@yahoo.com
Buna, revin cu amanunte. Tatal se afla dupa ciclul 5 cu tratamentul XELOX. Ca efecte adverse mentionez senzatia de "prea rece" la orice aliment si furnicaturi in talpe si maini - mai ales in ultima saptamana a tratamentului-. Doctorul ne-a recomandat sa urmam 8 cicluri si nu 6 cum am crezut initial. Din discutiile avute se pare ca tratamentul standard este cel de 8 cicluri. Nu stiu ce sa zic. Daca si urmatoarele cicluri o sa fie suportate bine sau nu ?!.

Va trimit mai jos si rezultatele ultimei analize: L=5190/mm3, Ne=2310/mm3, Hb=13.4 g/dl, Tr=207.000/mm3, Cr=0, 8 mg/dl, TGO=44 U/I, TGP=52 U/I, Br=0.8 mg/dl. Ne-a fost comunicat faptul ca sunt "bune" ?!

Referitor la comentariile de mai sus in legatura cu ficatul, noua nu ne-a fost recomandat niciun medicament de tip protector pentru ca ficatul se regenereaza foarte repede.

Sanatate multa,
Cristian
0
02-06-2011, ora 23:22
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
e absolut corect ce zici tu. protectoarele hepatice nu si-au dovedit mare efect, citostaticele sunt toxice hepatice in mica masura, mai ales xeloda si oxaliplatin, iar analizele mentionate sunt niste analize de rutina care se fac periodic, mai cu seama insotind fiecare serie de citostatice. sunt intr-adevar bune, dar trebuie repetate periodic, pentru ca se pot modifica.
in rest numai de bine! si atentie la senzatiile acelea, caci neuropatia periferica este tipica pentru oxaliplatin, mai ales la expunerea la frig/rece dupa perfuzie!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
227 comentarii 12 ..... 7 8 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.