tratament cancer colon...tratament, posibilitati, opinii

227 comentarii 1 23 ..... 7 8 Înainte ›
0
08-06-2011, ora 21:51
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
Sunt disperata, sotul meu a fost depistat cu cancer de colon. Rez. anatomopatologic: adenocarcirom moderat diferentiat al colonului cu invazie pana in seroasa si cu invazie vasculara cu metastaze in 2 din 7 limfoganglioni locoregionali. Macroscopic: nu se deceleaza macroscopic adenopatii la nivelul tecii rectului si nici metastaze la distanta. Problema este ca de la primele semne si pana la interventia chirurgicala au trecut cam 2 luni ( daca am fi ajuns imediat ar mai fi ajuns nenorocirea in seroasa si ganglioni?
Aum trebuie sa faca tratament si dr pe care l-a ales este plecat pt o saptamana. (credeti ca si aceasta intarziere o sa creeze probleme?) Cum va fi tratamentul? O fi greu de suportat? Va rog ajutati-ma cu cateva cuvinte, mi-ar fi de mare folos
0
08-06-2011, ora 23:27
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
intrebarile de genul "ce s-ar fi intamplat daca..." nu isi au rostul in general, si cu siguranta nu isi au rostul aici. inteleg ca a fost operat si diagnosticat cu un stadiu de genul pT3 pN1 si acum urmeaza sa faca chimioterapie adjuvanta, cu o speranta destul de buna de vindecare totusi.
la aproximativ o luna de la operatie poate fi demarat tratamentul cu citostatice, dar temporizarea cu cateva zile nu influenteaza cu nimic nici tratamentul nici sansele pacientului. o saptamana in nici un caz nu pot spune ca e ceva relevant, deci linisteste-te cu privire la asta!
tratamentul este mai greu de suportat pentru unii, pentru altii este o plimbare in parc. in orice caz, depinde de ce tratament ii prescrie medicul. unele dintre cele mai frecvente efecte adverse ale citostaticelor sunt/pot fi greata + varsaturile, diareea, caderea parului, scaderea numarului diverselor tipuri de celule din sange, diverse rani la nivelul mucoaselor, in special din gura, influentarea negativa a imunitatii, si altele, fiecare in grade variate care sunt unele prevenite cu succes, altele administrate atunci cand apar. oricum nu apar la toti bolnavii si nu in aceasi masura.
in tot cazul, chiar daca tratamentul cu citostatice este considerat unul agresiv si greu de suportat, care se foloseste oricum doar la o populatie de oameni cu stare generala buna, odata indicat, pacientul trebuie sustinut si incurajat sa treaca prin el, caci este singura metoda de maximizare a sanselor de supravietuire la distanta.
mult succes!
0
09-06-2011, ora 00:07
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
multumesc din tot sufletul. chiar nu ma asteptam sa raspunda cineva asa repede. dupa operatie a fost diagnosticat cu: neoplasm rectal mediu si superior, stenozant std.ll (pT3NxM0). credeti ca ar fi bine sa faca analiza pt markerul CEA inainte de trat oncologic?(inainte de operatie nu a spus nimeni ca ar trebui facuta). inca o data multumesc f mult
0
09-06-2011, ora 10:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
evident ca ar fi foarte util. in cazul in care e crescut peste normal, el poate ghida raspunsul la tratament. era util si inainte de operatie, dar e cel putin la fel de util, daca nu chiar si mai util acum. daca e mare acum si scade dupa tratament, e bine; daca e mic acum e putin probabil sa te poti baza pe el in viitor; oricum trebuie facut si CEA si CA 19-9; daca nu se poate la spital, ar fi bine sa-i faceti la un laborator privat.
0
09-06-2011, ora 15:20
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
multumesc f. mult. cred ca in urma raspunsului dat, o sa-l conving sa le faca. saptamana viitoare vom merge la oncolog. nu stiu ce inseamna CA19-9. va doresc multa sanatate. sunteti un om deosebit, cheltuindu-va timpul cu unii ca noi.
0
09-06-2011, ora 19:22
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
CEA si CA 19-9 sunt chiar denumirile unor markeri tumorali care se masoara si se folosesc in cancerul de colon.
nu ai pentru ce sa-mi multumesti, fac asta din pura pasiune pentru meserie; totusi, cu placere ! :)
0
09-06-2011, ora 20:03
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
o sa scriu saptamana viitoare despre tratamentul pe care o sa-l primeasca. sper sa-l suporte bine. multa sanatate si tineti-ne pumnii!
0
11-06-2011, ora 22:29
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
am citit despre nicolit, care ajuta si in tratamentul cu citostatice. poate sa spuna cineva cat mai costa acum?
0
11-06-2011, ora 22:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
oricat de ieftin ar fi, este infinit mai scump decat merita!
0
11-06-2011, ora 23:04
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
dar ajuta????????????
0
12-06-2011, ora 01:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu.
0
12-06-2011, ora 11:37
sym73
Nu este medic/terapeut
sym73
buna, am revenit dupa operatie, ma simt "binisor". diagnosticul la operatie a fost de neoplasm sigmoidian hemoragic. rezultatul anatomo-patologic este: piesa de colectomie stanga, intermediara, radicala (L=16 cm)prezentand la 4.0 cm de transa distala o formatiune tumorala nodulara, ulcerata in suprafata (diam 2.0 cm)cu aspect histopatologic de adenocarcinom tubulo-papilar bine diferentiat-G1, invaziv in tunica musculara proprie (pT2).
marginile de rezectie si limfoganglionii peritumorali recoltati (nr 12; diam 0.3-0.8 cm) prezinta arhitectura conservata.
am facut si un CT abdomen si pelvis cu SDC si ecografie abdominala si in afara de niste chisturi foliculare in diam de (0.5-0.13 mm) pe ovare, totul este in limite normale.ce parere aveti de rezultat?
0
12-06-2011, ora 12:43
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
am inteles. am citit ca adenocarciromul poate fi moderat diferentiat ( In cazul nostru) si bine diferentiat in alte situatii. ce inseamna acest diferentiat? multumesc f. mult
0
12-06-2011, ora 13:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
@ sym73: dpdv oncologic parerea mea este foarte buna: e vorba de un stadiu pT2 pN0 M0 (stadiul I), cu grad mic de diferentiere G1, factori de prognostic foarte buni. la fel e bun si faptul ca marginile de rezectie sunt fara invazie.
ca atare rezultatele sunt foarte bune, cu o sansa foarte mare ca aceasta problema sa fie rezolvata permanent. fiind un stadiu mic, fara alti factori de risc, nu se impune nici macar sa faci chimioterapie, asta este iar un lucru bun pentru tine. in orice caz tu vei ramane sub o stricta urmarire la distanta, care va include cu anumita periodicitate vizite la medic pentru a se vorbi cu tine, a se face un examn fizic, recoltare de analize uzuale si markeri tumorali din cand in cand, si o colonoscopie, probabil odata la 6 luni sau la 1 an, si la fel si examen CT, precum si alte lucruri pe care poate sa le considere medicul tau.
e drept ca in medicina nu exista garantii, dar sansele pentru tine si boala asta arata cum nu se poate mai favorabil!
mult noroc in continuare!

@gepop: adenocarcinomul poate fi bine diferentiat (G1), mediu diferentiat (G2), slab diferentiat (3) sau nediferentiat/anaplazic (G4); exista totusi mai multe clasificari inrudite... ideea e una: gradul de diferentiere reprezinta masura in care celulele tumorale sunt specializate (asemanatoare cu tesutul normal); cu cat sunt mai SLAB diferentiate (cu cat e G mai mare), cu atat tumoarea/cancerul este mai agresiv, caci celulele sunt foarte diferite de tesutul normal din care au plecat.
0
12-06-2011, ora 16:28
sym73
Nu este medic/terapeut
sym73
sper din toata inima sa fie bine in continuare.multumesc mult pentru raspuns, sanatate multa tuturor si Dumnezeu sa ne aiba in paza.
0
12-06-2011, ora 19:17
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
multumesc f mult. in cazul ns este mediu diferentiat? sa nu va suparati daca nu inteleg ce trebuie. ma mai nelinisteste un aspect al buletinului histopatologic si anume faptul ca nu au fost analizate marginile rezectiei( nu a fost necesar, nu a cerut chirurgul, nu a facut laboratorul). dca trebuiau facute se mai poate face ceva acum?(probele se pastreaza un anumit timp?) multumesc f mult
0
12-06-2011, ora 19:54
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
stiti, dupa interventia chirurgicala, sotului meu i-a fost destul de bine. nu a facut temperatura, drenele i-au fost scoase cred eu cand a trebuit, deci operatie reusita asa cum s-a exprimat chirurgul imediat dupa operatie. cand am fost la control, parca intrebarile puse il deranjau in sensul ca indiferent ce intrebam raspunsul era evaziv(mai vorbim, o sa vedem), drept pt care nu l-am intrebat nici cat a taiat din colon, nici de margini de rezectie. ne-a spus ca are voie sa manance orice, aintrebat daca a luat in greutate( atunci avea 1kg plus fata de externare). sa inteleg ca investigatiile in urma operatiei vor fi coordonate de oncolog? cred ca acum am epuizat nedumeririle. sper ca oncologul sa nu fie asa scump la vorbe. multa sanatate
0
13-06-2011, ora 02:13
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
multa sanatate ! ma tem ca oncologul s-ar putea sa fie cel putin la fel de scump la vorba... dar iti urez mult noroc !
0
13-06-2011, ora 12:13
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
sper sa fie bine. de ce oare oamenii destepti si "tatici" in ale meseriei sunt asa "tacuti"? cred ca nu vor sa-si piarda timpul lamurindu-ne cu ceea ce probabil intelegem sau nu. multumesc f mult.
0
13-06-2011, ora 13:02
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu sunt "tacuti" deloc, ba chiar vorbesc foarte mult tot timpul, doar ca sectiile si posturile de specialisti sunt putine si bolnavii foarte multi, iar timpul alocat fiecaruia este proximativ egal si revine foarte putin fiecaruia. daca eu la spital stau juma de ora la discutii cu tine, de exemplu, la fel voi sta cu toti bolnavii, si prin urmare nu ma pot ocupa de mai mult de 10 pe zi, cu toata hartogaria si chestiile non-medicale pe care le fac. asa te flitui rapid in maxim 5 minute si ma pot ocupa de peste triplu zilnic, ceea ce nici asta nu e suficient fata de ce mare de oameni se afla zilnic pe holul din spital si asteapta sa intre la consultatii sau tratament sau alte probleme.
e o chestie financiar administrativa, nu are legatura cu medicii.
0
14-06-2011, ora 19:32
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
aveti perfecta dreptate! am fost la oncolog! tratamentul pe care il va aplica este o perfuzie la 28 zile timp de 6 luni (nu a spus cu ce si nici n-am sacait-o). maine vom face analiza CEA si un examen cardiologic pt confirmare ca va suporta tratamentul. in orasul meu, dosarul sotului meu merge la o comisie care stabileste tratamentul definitiv. mi-e teama de aceste intarzieri de nu mai pot! sa dea domnul ca totul sa fie bine. multa sanatate!
0
15-06-2011, ora 19:39
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
analizele au aratat: CEA=1, 5ng/mL fata de 3, 4 iar CA=28, 3U/ml fata de 27. luni vom face analizele premergatoare perfuziei, iar marti va face prima perfuzie. sanatate multa!
0
24-06-2011, ora 21:04
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
a inceput tratamentul cu FU-FOLL : fluorouracil 3750+calciu folinat 300mg. seria se compune din 5 perfuzii, ultima fiind maine.tratamentul l-a tolerat destul de bine. a mai primit Lagosa si Triovit. va urez sanatate multa!
0
25-06-2011, ora 19:13
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ok, excelent ! tratamentul cu 5Fluorouracil si Acid folinic, in diverse combinatii/scheme, este standard in cancerul de colon, dupa operatia cu scop de vindecare. va urez succes masiv si sa ne tineti la curent cu evolutia! despre riscurile acestui tratament ce vi s-a spus ?
0
26-06-2011, ora 13:54
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
va multumesc pt raspuns. asa cum am spus a terminat prima serie de tratament, a doua va incepe in 18 iulie. ca efecte adverse ni s-a spus ca s-ar putea sa aiba diaree si senzatie de voma( ne-a recomandat medicatie ), dar la el a fost putina constipatie.acum este bine. trebuie mers la nutritionist pt ca are glicemia cam maricica(137). nu a spus nimic de niciun risc, sau poate nu am fost atenti. puteti sa-mi spuneti d-voastra?
0
26-06-2011, ora 17:37
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cel mai important este sa va pastrati vigilenta asupra aparitiei febrei sau frisonului. citostaticele, dupa folosirea lor (de ordinul zilelor) fac uneori sa scada numarul celulelor din sange, printre care trombocitele, celulele rosii, dar si celulele albe, acestea din urma protejand impotriva infectiilor. ca atare in perioadele de cateva zile dupa tratamentul citostatic, creste riscul de infectie. se justifica astfel vigilenta si atentia la aparitia febrei! e drept ca la aceasta schema, sansele sunt mai mici sa se intample asta. mai sunt si alte efecte adverse, mai rare si poate nu atat de importante, dar nu are rost sa va alarmati dinainte!
multa bafta !
0
13-07-2011, ora 20:53
sym73
Nu este medic/terapeut
sym73
buna, revin dupa ceva vreme si pot sa va spun ca ma simt "binisor" in sensul ca operatia s-a vindecat bine la exterior dar am niste dureri, cateodata f mari, in zona ombilicala stanga, mi s-a spus ca ar fi posibile aderente?.pe 5 iulie am inceput si prima serie de chimioterapie: 3 zile cu 5 fu 750 mg si 1 zi cu oxaliplatin 150 mg si urmeaza sa fac 6 serii la interval de 21 zile.mi-a fost recomandata chimioterapia datorita varstei, ( 38 ani).
dupa prima serie m-am simtit foarte rau, greata, ameteli, fara pofta de mancare, dar sper ca la urmatoarele serii organismul sa se mai obsnuiasca cu tratamentul si sa suporte mai usor.Nu mi s-au recomandat analize de tipul CA sau CEA, credeti ca ar fi necesare acum?
0
14-07-2011, ora 21:35
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
necesare nu, dar daca nu ti-e greu sa le faci, fa-le! cel mai important era sa fie facute inainte de operatie. acuma nu vei stii ce sa obtii din ele, prea mult. in sensul ca daca valorile lor sunt normale, nu inseamna neapart nimic.
0
27-07-2011, ora 20:57
gepop
Nu este medic/terapeut
gepop
vineri, 22 07, s-a terminat si cea de a doua serie de citostatice. m-am speriat ingrozitor ca duminica chiar a avut diaree (era si urat mirosiroare). conform retetei primite, i-am dat smecta (3 pliculete), ceai de menta si o pastila de imodium. luni, a intrat in normal dar a pierdut aproape 1kg din greutate. o sa trimit si rezultatul analizelor efectuate inainte de inceperea tratamentelor. s-o intampla mereu asa?
pt sym 73:
ghimbirul confiat si bomboane cu eucalipt (se gaseste in supermarket) ajuta la starile de voma.
va urez tuturor multa sanatate
0
24-08-2011, ora 13:14
dorinna
Nu este medic/terapeut
dorinna
buna ziua!
am si eu o intrebare: bunica mea a fost diagnosticata cu cancer de colon transvers si i s-a spus ca trebuie sa se opereze. acum asteptam rezultatul biopsiei pt mai multe informatii si nu stim ce hotarare sa luam cu privire la operatie pentru ca ea are 75 ani si probleme cu inima. ia tratament anticoagulant ( sintrom) in urma unei interventii chirurgicale pe artera mainii drepte a avut un tromb. are fibirilatie atriala, astm bronsic. nu stim daca ar supravietui operatiei, daca este necesar ACN. intrebarea mea ar fi daca se poate stopa evolutia sau macar incetini pt a impiedica ocluzia.. in cazul in care nu reusim sa o convingem sa accepte operatia??

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
227 comentarii 1 23 ..... 7 8 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.