Insomnia severă ar putea fi cauzată de slăbirea conexiunilor cerebrale

©

Autor:

Insomnia severă ar putea fi cauzată de slăbirea conexiunilor cerebrale
Insomnia severă, care constă în dificultatea de a dormi timp de mai mult de o lună, afectează aproximativ 5% din populația generală și, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători chinezi, ar putea avea drept cauză o slăbire a conexiunilor cerebrale.

La studiu au participat 53 de persoane, dintre care 23 se confruntau cu o depresie severă, iar celelalte 30 nu aveau tulburări ale somnului. Cercetătorii au folosit tehnica neuroimagistică DTI (Diffusion tensor imaging) pentru scanarea cerebrală, care a permis luminarea circuitelor neuronale din materia albă. Au observat că la persoanele cu insomnie, zonele din emisfera dreaptă responsabile pentru învățare, memorie, miros și emoții erau mai slab conectate decât la cei fără această problemă. O posibilă explicație ar putea fi o pierdere a tecii de mielină din materia albă, situație despre care un studiu recent a arătat că ar putea fi produsă de fumat.

O altă observație importantă a fost făcută la nivelul materiei albe din hipotalamus, zona cerebrală care reglează starea de conștiență, starea de veghe și somnul. Și aici persoanele cu insomnie prezentau conexiuni cerebrale mult mai slabe comparativ cu cele fără tulburări de somn.

În urma acestor observații nu se poate spune cu certitudine care este legătura dintre insomnie și slăbirea conexiunilor cerebrale, mai exact care o determină pe cealaltă.

În schimb, aceste rezultate reprezintă un pas înainte în înțelegerea acestei tulburări de somn și în găsirea unui eventual tratament.

Sursa: New Scientist

Data actualizare: 21-02-2019 | creare: 13-04-2016 | Vizite: 4629
Bibliografie
Insomnia could be caused by loose connections in the brain, link: https://www.newscientist.com/article/2082979-insomnia-could-be-caused-by-loose-connections-in-the-brain/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Insomnia
  • Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul
  • Thim - dispozitivul care te ajută să dormi mai bine, monitorizându-ți somnul
  •