Lipsa de somn, strâns legată de confesiuni false

©

Autor:

Lipsa de somn, strâns legată de confesiuni false
Persoanele care nu dorm suficient sunt mai predispuse la a face confesiuni false, comparativ cu cele care se odihnesc destul, potrivit unui studiu care are implicaţii majore pentru poliţie, când vine vorba de procesul de interogare.

Şansele de a face confesiuni false au fost de 4.5 ori mai mari în cazul pesoanelor care au stat treze timp de 24 ore, comparativ cu cele care au dormit opt ore în seara precedentă.

Aceasta este prima dovadă directă că privarea de somn creşte şansele ca un individ să confeseze o faptă rea, care nici măcar nu a avut loc.”, remarcă unul dintre autorii studiului. „Acesta este un prim pas crucial în înţelegerea rolului privării de somn în confesiunile false şi în plus, ridică întrebări complexe cu privire la folosirea privării de somn în interogarea suspecţilor inocenţi, dar şi a celor vinovaţi”.

În Statele Unite ale Americii, confesiunile false sunt considerate a fi responsabile pentru 15-25% din condamnările făcute în mod nedrept. Cercetările din trecut au arătat că interogarea persoanelor neodihnite sau private de somn are loc destul de des.

La studiul realizat de Kimberly M. Fenn, profesor de psihologie asociat la Universitatea Michigan, au participat 88 de persoane, care au completat diverse teste pe computer şi un test cognitiv, de-a lungul mai multor şedinţe, pe durata unei săptămâni. Participanţilor li s-au dat câteva avertismente cu privire la apăsarea butonului „escape”, pentru a evita pierderea unor date valoroase. Aceştia au fost monitorizaţi în timp ce executau sarcinile.

În ultima zi a experimentului, jumătate dintre participanţi au dormit opt ore pe noapte, în timp ce cealalți au rămas treji pe parcursul nopţii. În dimineaţa următoare, înainte să părăsească laboratorul, fiecărui participant i s-a arătat un raport care sumariza activităţile sale şi cum, fals întemeiat, a apăsat butonul „escape”. Apoi aceştia au semnat raportul după ce au marcat o căsuţă unde confirmau acurateţea acestuia şi-au trecut numele.

Rezultatele au fost uimitoare: 50% dintre participanţii care nu au dormit au făcut confesiuni false, în timp ce doar 18% din cei care au dormit, au făcut acest lucru.

În plus, privarea de somn a avut un efect semnificativ asupra participanţilor la Testul de Reflecţie Cognitivă, care are legătură cu inteligenţa. Aceşti subiecţi au fost mai predispuşi la a face confesiuni false.

Pentru a proteja împotriva efectelor negative pe care le pot avea confesiunile false, Fenn şi colaboratorii săi au cerut ca interogările să fie înregistrate video, oferindu-le judecătorilor, avocaţilor şi juraţilor o altă perspectivă asupra stării psihologice a suspecţilor.

De asemenea, suspecţilor li se poate aplica un test uşor şi rapid pentru a determina cât au dormit înaintea interogării. Celor care au participat în acest studiu li s-a aplicat Scala Standford care determină privarea de somn.

O admitere falsă a unui delict poate avea consecinţe dezastruoase într-un sistem juridic care este deja plin de erori”, concluzionează autorii. „Sperăm că studiul nostru este primul dintre altele care vor urma, pentru a detecta factorii în strânsă legătură cu somnul, care influenţează procesul de a face confesiuni false.

Studiul a fost publicat în jurnalul Proceedings of the Naţional Academy of Sciences.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 18-04-2021 | creare: 22-11-2016 | Vizite: 1176
Bibliografie
Sleep deprivation linked to false confessions, link: https://medicalxpress.com/news/2016-02-deprivation-linked-false.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum