Mușchii scheletici afectează modul în care corpul depozitează și metabolizează grăsimea

©

Autor:

Mușchii scheletici afectează modul în care corpul depozitează și metabolizează grăsimea
Mușchii scheletici joacă un rol important în controlul nivelului de glucoză al organismului, care este important pentru dezvoltarea bolilor metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul.
Un studiu recent, publicat în Journal of Clinical Investigation, arată că mușchii scheletici afectează în mod semnificativ modul în care corpul depozitează și metabolizează grăsimile. Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unor terapii împotriva bolilor metabolice

În cadrul studiului, cercetători de la Centrul Medical Universitar din Cleveland au investigat rolul unei gene numite factorul Kruppel-like 15 KLF15) în mușchiul scheletic. Echipa de cercetători a folosit un model de șoarece cu KLF15 șters în mod specific în mușchi. Manipularea genetică a dus la un fenotip izbitor: obezitate, dislipidemie (niveluri ridicate de grăsimi circulante), intoleranță la glucoză, rezistență la insulină și tendința de a dezvolta boli hepatice grase nealcoolice. Investigațiile ulterioare au arătat că factorul Kruppel-like 15 controlează absorbția și utilizarea grăsimii musculare scheletice. În cadrul experimentelor, pierderea musculară a KLF15 a dus la o reducere a capacității de efort la șoareci.

Cercetătorii au mai arătat că o dietă bogată în acizi grași cu lanț scurt poate îmbunătăți aspectele bolilor metabolice. Fructele, legumele, fasolea și cerealele integrale, considerate substanțe grase cu caracter acid, au fost administrate șoarecilor în testele de laborator. Șoarecii cărora li s-a administrat această dietă au arătat o scădere în greutate și o îmbunătățire a homeostaziei glucozei. În plus, șoarecii obezi cărora li s-a administrat aceeași dietă au demonstrat o scădere în greutate crescută și o sensibilitate îmbunătățită la insulină, indicând faptul că dietele bogate în acizi grași cu lanț scurt pot servi atât ca cale preventivă, cât și terapeutică pentru bolile metabolice.

În mod colectiv, descoperirile au identificat mușchiul scheletic ca fiind un regulator important al metabolismului grăsimilor și al sănătății ficatului, iar dietele bogate în acizi grași cu lanț scurt pot fi o opțiune de terapie suplimentară eficientă și accesibilă pentru bolile metabolice rezultate din manipularea afectată a grăsimilor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-05-2022 | creare: 22-02-2021 | Vizite: 709
Bibliografie
Muscle factor that controls fat metabolism identified, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210216115023.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metabolismul - factori care îl influențează și afirmații false
  • Adaptarea metabolică mărește durata de timp necesară pentru atingerea obiectivelor de slăbire
  • Felul în care antrenamentele de înaltă intensitate pot remodela metabolismul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum