Microbiota intestinală acționează la nivelul creierului pentru a controla apetitul

Într-un studiu din 2022 publicat în revista Science se discută faptul ca neuronii GABA-ergici din hipotalamus recunosc o componentă a peretelui bacterian printr-un receptor numit NOD2, reglând în acest fel aportul alimentar È™i temperatura corpului.
AÈ™adar È™i în această lucrare cercetătorii susÈ›in ideea comunicării dintre creier È™i microflora intestinală È™i raportează ca anumiÈ›i neuroni pot identifica în mod direct părÈ›i ale peretelui bacterian È™i ca răspuns la această interacÈ›iune pot declanÈ™a comportamente alimentare modificate.
Mecanismul prin care fragmente ale peretelui bacterian influenÈ›ează funcÈ›ia neuronilor este însă în mare parte necunoscut.
Încercând să clarifice această piesă lipsă, echipa de cercetători condusa de Dr. Gabanyi s-a concentrat pe receptorii NOD2, găsind că în cazul celulelor endoteliale È™i al microgliei ei sunt exprimaÈ›i la nivelul întregului creier, în ceea ce priveÈ™te neuronii, aceÈ™ti receptori apar însă doar în anumite zone: talamusul, hipotalamusul È™i striat.
O observaÈ›ie foarte interesantă a fost în timpul studiului faptul că în cazul È™oarecilor, anumite fragmente ale peretelui bacterian (muropeptide), au fost capabile să traverseze bariera intestinală È™i să ajungă în circulaÈ›ia generală, fiind mai târziu detectate în È›esuturile cerebrale.
Pe parcursul studiului au creat un nou model de È™oarece, căruia îi lipseau receptorii NOD2 de la nivelul neuronilor inhibitori GABA-ergici, precum È™i neuronii excitatori care exprimă protein-kinaza II calciu/calmodulin dependentă.
S-a remarcat că femelele acestui nou model de È™oareci se hrăneau excesiv, luau în greutate È™i aveau temperatura corpului modificată.
Aceste manifestări erau cauzate de un fragment al peretelui bacterian, muramil-dipeptid (MDP), lucru confirmat prin faptul că È™oarecii care primeau această componentă arătau un aport alimentar mai scăzut în comparaÈ›ie cu cei care primeau izomerul ce nu activează receptorul NOD2.
În concluzie, echipa de cercetători subliniază posibilitatea ca anumite componente ale peretelui bacterian să regleze în mod direct apetitul.
AÈ™adar, sistemul de receptorii de la nivelul creierului ar putea fi folosit ca È›intă pentru viitoare strategii de luptă împotriva obezității.
sursa: News Medical
Data actualizare: 27-06-2022 | creare: 27-06-2022 | Vizite: 547
Bibliografie
Gut microbiome acts on the brain to control appetite, link: https://www.news-medical.net/news/20220619/Gut-microbiome-acts-on-the-brain-to-control-appetite.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de zahăr adăugat dublează producția de grăsimi
- Proiectul PlasticHeal evidențiază efectele ascunse ale nanoplasticelor asupra sănătății
- Compușii specifici somonului au fost asociați cu indicatorii de sănătate cardiometabolică
- Efectele consumului de cafea asupra memoriei și concentrării
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Durere groaznica de stomac, lipsa poftei de mancare
- Pofta nebuna sa mananc
- Senzatie continua de foame
- Cum pot sa-mi micsorez apetitul alimentar?
- Nu am apetit. Mananc foarte putin si mai mult fortata