Potrivit cercetărilor, laptele degresat crește riscul de prediabet, iar iaurtul cu grăsimi scade acest risc

Potrivit cercetărilor, laptele degresat crește riscul de prediabet, iar iaurtul cu grăsimi scade acest risc

©

Autor:

Potrivit cercetărilor, laptele degresat crește riscul de prediabet, iar iaurtul cu grăsimi scade acest risc
Prediabetul este o condiÈ›ie în care nivelul de glucoză din sânge este mai mare decât limita normală, dar mai mic decât pragul pentru diabet. Studiul publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a investigat dacă riscul de prediabet este asociat cu consumul anumitor produse lactate.
Studiul a inclus 74.132 de participanÈ›i din studiul Lifelines, iar consumul de lactate la bază a fost măsurat folosind chestionare validate de frecvență a consumului de alimente (Flower-FFQs). Prediabetul a fost evaluat folosind criteriile WHO/IEC ca niveluri de glucoză în sânge între 110-125 mg/dL È™i hemoglobina glicată (HbA1c) între 6,0%-6,5%.

S-au folosit modele de regresie Poisson pentru a calcula valorile riscului relativ (RR) ajustate pentru factori demografici, comportament de viață, consum alimentar È™i istoric de diabet în familie. Cercetătorii au folosit È™i reÈ›ele de modelare grafică mixtă pentru a evalua interconexiuni. Produsele lactate investigate au inclus lactate fermentate, iaurt, lapte, smântână, îngheÈ›ată È™i brânză.

Rezultate

  • Vârsta medie a participanÈ›ilor a fost de 46 de ani; 60% au fost femei È™i 19% fumători.
  • Consumul mediu de lactate a fost de patru porÈ›ii pe zi.
  • În rândul participanÈ›ilor olandezi, 3,7% au dezvoltat prediabet.
  • Cele mai multe produse lactate au avut asocieri neutre cu prediabetul, cu excepÈ›ia laptelui cu conÈ›inut scăzut de grăsime È™i a laptelui simplu, care au crescut riscul.
  • Iaurtul cu conÈ›inut ridicat de grăsimi (25% din consumul de iaurt) a fost asociat cu un risc mai scăzut.

Concluzii


  • Rezultatele studiului au arătat o relaÈ›ie între consumul de lapte cu conÈ›inut scăzut de grăsimi È™i prediabet, cu laptele simplu È™i cu conÈ›inut scăzut de grăsimi asociat cu un risc mai mare în cel mai înalt cvartil.
  • Iaurtul cu conÈ›inut ridicat de grăsimi a fost asociat cu un risc redus, dar această legătură nu a mai fost semnificativă după controlul pentru alte categorii de alimente.
  • Mai multe studii sunt necesare pentru a descoperi procesele care stau la baza relaÈ›iei dintre iaurt È™i diabet.

sursa: News Medical
foto: AI generated

Data actualizare: 12-12-2023 | creare: 12-12-2023 | Vizite: 326
Bibliografie
Study shows low-fat milk may increase prediabetes risk, high-fat yogurt lowers it, link: https://www.news-medical.net/news/20231210/Study-shows-low-fat-milk-may-increase-prediabetes-risk-high-fat-yogurt-lowers-it.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de boli cardiovasculare È™i afecÈ›iuni cronice renale este mai mare la pacienÈ›ii cu prediabet
  • Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbaÈ›ii peste 50 ani
  • Consumul de lactate scade riscul mortalității È™i al bolilor cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum