Somnul neregulat duce la creșterea riscului de deces?

©

Autor:

Somnul neregulat duce la creșterea riscului de deces?
Tulburările somnului perturbă ritmurile circadiene, ducând la boli cronice legate de vârstă, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare (BCV). Estomparea distincției dintre zi și noapte din cauza luminii artificiale, a muncii în schimburi și a stilurilor de viață neregulate a exacerbat această perturbare, necesitând cercetări suplimentare.
Cercetătorii au recrutat 8.975 de adulți cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani de la Biobank din Marea Britanie pentru a analiza regularitatea somnului și riscul de mortalitate. Ei au colectat date demografice de bază, istoricul medical și elementele vitale și au folosit un dispozitiv purtat la încheietura mâinii pentru a colecta date de accelerometrie de la 106.053 de participanți selectați aleatoriu. Starea somnului a fost estimată folosind versiunea GGIR 2.7-1 și a fost introdusă o nouă măsurătoare numită indicele de regularitate a somnului (IRS). Echipa a folosit codurile ICD-10 pentru a defini BCV și mortalitatea prin cancer, a constatat starea bolii la momentul inițial și a folosit un model de riscuri proporționale Cox pentru a examina asocierile dintre IRS și mortalitate.

Rezultate

Studiul a avut o rată de participare de 5,5%, majoritatea respondenților fiind femei mai în vârstă și mai puțin probabil să trăiască în zone defavorizate din punct de vedere socioeconomic. Vârsta medie a fost de 62 de ani, 56% erau femei, iar IRS-ul mediu a fost de 60. Autorii au descoperit o relație neliniară între regularitatea somnului și riscul de mortalitate în rândul a 88.975 de participanți urmăriți pentru o medie de 7,1 ani. Ratele de mortalitate au fost cele mai ridicate pentru cei cu modelul de somn cel mai neregulat și au scăzut aproape liniar pe măsură ce regularitatea somnului a atins niveluri medii. Studiul a evidențiat, de asemenea, influența genelor ceasului circadian asupra proceselor fiziologice și rolul critic al ceasurilor circadiene în diviziunea celulară. Ratele de risc au variat în funcție de nivelurile IRS pentru cancer și mortalitatea de orice cauză, dar nu și pentru mortalitatea prin BCV.

Concluzii

Datele au sugerat o relație între neregularitatea somnului și riscul de mortalitate mai mare, subliniind importanța duratei, fragmentării și calității somnului. Asociația Americană a Inimii a inclus durata somnului în liniile directoare din 2022 pentru prevenirea BCV. Studiul a evidențiat, de asemenea, potențiala utilizare clinică a dispozitivelor purtabile de urmărire a somnului și importanța identificării determinanților cheie ai somnului neregulat care influențează sănătatea generală.

sursa: News Medical
foto: Ground Picture/Shutterstock.com

Data actualizare: 25-08-2023 | creare: 25-08-2023 | Vizite: 195
Bibliografie
Are irregular sleep patterns associated with increased mortality risk?, link: https://www.news-medical.net/news/20230822/Are-irregular-sleep-patterns-associated-with-increased-mortality-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburările de somn pot duce la pierderea densității osoase
  • Tulburarile de somn afectează diferit bărbații și femeile
  • Tulburările de somn în sarcină aproape dublează riscul de naștere prematură
  •