Suplimentele de fier ar putea preveni pierderea musculară întâlnită la pacienții cu cancer, insuficiență cardiacă sau BPOC

©

Autor:

Suplimentele de fier ar putea preveni pierderea musculară întâlnită la pacienții cu cancer, insuficiență cardiacă sau BPOC
Efectul suplimentelor cu fier asupra atrofiei musculare scheletice la pacienții cu cancer și alte afecțiuni cronice care determină pierderea țesutului muscular a fost investigată de oamenii de știință în cadrul unui nou studiu. Constatările, publicate în rapoartele EMBO, aruncă lumină asupra mecanismelor de pierdere musculară la pacienții cu cancer în stadiu avansat, pentru care prevalența atrofiei musculare scheletice devastatoare cunoscute, în general, ca cașexie ajunge la 80%.
În plus, deoarece cel puțin 20% din toate decesele legate de cancer sunt estimate pentru a fi cauzate direct de cașexie, inversarea pierderii masei musculare și a funcției ar putea cel puțin să prelungească calitatea vieții pacienților. Pacienții cu cancer care dezvoltă cașexie suferă de obicei de o scădere incontrolabilă a calității vieții, rezistență la insulină, disfuncție hepatică, inflamație cronică, având, totodată, o microbiotă intestinală modificată.

Cercetătorii au început în primul rând să investigheze dacă deficiența de fier, deja cunoscută a fi foarte răspândită în rândul pacienților cu cancer și asociată cu prognosticul slab, este legată de cașexie. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au indus la șoareci anemia severă cu deficit de fier, tipică în rândul pacienților cu cancer, prin combinarea unei diete fără fier cu flebotomia, procedură prin care se scoate sânge din organism, utilizată de regulă pentru tratarea pacienților cu prea mult fier în organism. Acest lucru a dus la atrofia musculară printre acei șoareci, susținând ipoteza că perturbarea metabolismului fierului este asociată cu debutul pierderii musculare asociate cancerului.

Ulterior, cercetătorii au constatat faptul că funcția musculară, masa și chiar o mai lungă supraviețuire în modelele de șoarece de cancer de colon pot fi susținute prin suplimente de fier, prevenirea sau inversarea cașexiei. Injecțiile intravenoase de fier au determinat mărirea perioadei de viață a șoarecilor, aceștia fiind mai sănătoși și mai activi.

O îmbunătățire moderată a rezistenței a fost observată într-un grup mic de pacienți cu cancer uman la câteva zile după injectarea carboximaltoză ferică, un preparat de fier utilizat în mod obișnuit ca supliment. Cu toate acestea, există, de asemenea, o nevoie de studii umane suplimentare pentru a valida rezultatele, deoarece, în studiul actual nu a existat un grup placebo să acționeze ca un grup control.

În afară de cancer, atrofia musculară scheletică este un semn distinctiv al diferitelor boli cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă și BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică). Prin urmare, există speranță că suplimentele de fier ar putea cel puțin contribui la ameliorarea simptomelor acestor condiții, atunci când este implicată atrofia musculară.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-10-2023 | creare: 03-03-2022 | Vizite: 405
Bibliografie
When muscles inexorably shrink, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220224180338.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu fier și mangan - parte din strategia de prevenție a demenței la femei
  • Lintea fortificată cu fier: o soluție pentru deficiența de fier la tinerele din medii defavorizate
  • Suplimentarea cu fier nu are beneficii pentru bebelușii alăptați la sân
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum