Suplimentele pe bază de broccoli ar putea fi benefice împotriva cancerului
Autor: Sirețeanu Luiza Maria

O dietă bogată în legume verzi poate reduce incidența cancerului, conform studiilor anterioare. Oamenii de știință din cadrul Centrului de Sănătate și Știință A&M din Texas au analizat eficiența acestor legume împotriva celulelor canceroase, rezultatele studiului fiind publicate în jurnalul Clinical Epigenetics.
Cercetătorii au descoperit că sulforafanul, substanța activă din legumele crucifere, poate fi folosit pentru tratarea cancerului și poate crește eficiența medicamentelor anticancerigene deja existente.
Sulforafanul se găsește în concentrații mari în broccoli, dar și în varza de Bruxelles, gulii, conopidă și varză. Pe lângă legumele bogate în sulforafan pot fi adăugate în dietă și suplimente pe bază de broccoli.
La studiu au participat 28 de voluntari cu vârsta minimă de 50 de ani. Inițial, aceștia au fost supuși unor colonoscopii de rutină și au fost chestionați cu privire la obiceiul lor de a mânca legume crucifere. Când cercetătorii au examinat biopsiile de colon ale voluntarilor, au descoperit că cei care au mâncat mai des legume verzi au avut valori mai ridicate ale expresiei genei supresoare tumorale (numită p16), față de cei care nu au consumat la fel de multe crucifere.
Constatarea care i-a surprins pe cercetători a fost că beneficiile genei p16 au persistat chiar dacă voluntarii nu au consumat legume zilnic. De obicei, sulforafanul este eliminat din organism în mai puțin de 24 de ore de la consum.
„Acest lucru sugerează posibilitatea ca mecanismele epigenetice să fie declanșate inițial de sulforafan și de metaboliții săi, cel puțin pe termen scurt, chiar și după ce compușii sunt eliminați din organism”, a declarat cercetătorul Praveen Rajendran.
Din acest studiu rezultă că introducerea în dietă a legumelor crucifere, precum și consumul suplimentelor pe bază de sulforafan, pot schimba acțiunea genelor organismului, ajutând la prevenirea creșterii tumorilor.
Sursa: Science Alert
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cancer vezical
- Tumora phyllodes
- Plasmocitom
- Fibrosarcom
- Osteosarcom
- Condrosarcom
- Cancerul vaginal
- Cancer ovarian
- Cancerul endometrial
- Cancerul de sân
- Metastazele
- Rolul antioxidantilor in cancer
- Factori de risc în cancer
- Dieta pentru prevenirea cancerului
- Cele mai importante beneficii ale consumului de legume crucifere
- Cancer de colon?
- Tratamente cancer
- Cancer faringian?
- Clinici Oncologice in Bucuresti
- A fost descoperit microbul cancerului
- India cel mai redus procent de cancer din lume
- Un strop de optimism si incurajare pacientilor de cancer
- Analize gratuite pentru bolnavii de cancer
- Stop-Cancer
- Coenzima q10 si cancerul!