Ultrasunetele ar putea ajuta persoanele oarbe să vadă

©

Autor:

Ultrasunetele ar putea ajuta persoanele oarbe să vadă

Un nou studiu al cercetătorilor de la University of Southern California propune o nouă abordare pentru ușurarea vieții persoanelor cu deficiențe de vedere, în condițiile în care din ce în ce mai multe persoane în vârstă suferă de boli oculare de cauză degenerativă retiniană.
În prezent, oftalmologii utilizează o tehnologie ce constă în implantarea unui dispozitiv pe bază de electrozi în interiorul globului ocular, pentru a stimula celulele neuronale retiniene la pacienții cu tulburări de vedere, însă tehnica este costisitoare și invazivă. În acest context, oamenii de știință de la Departamentul de Inginerie Biomedicală din cadrul USC Viterbi au descris o soluție ce ar putea reda vederea persoanelor oarbe prin intermediul exploatării unuia dintre cele cinci simțuri, mai exact auzul.

 

Qifa Zhou, profesor de inginerie medicală și oftalmologie la USC, afirmă că tehnologia este inovatoare, echipa sa realizând numeroase teste clinice pe animalele de laborator, utilizând ultrasunetele. Conform acestuia, descoperirea are potențialul de creare a unor semnale ce ajung la creier, în mod similar felului în care o persoană poate distinge forme luminoase dacă împinge ușor globul ocular. De asemenea, profesorul menționează că particularitatea inovației sale este bazată pe caracterul non-invaziv pe care aceasta îl are, astfel că nu este necesară implantarea vreunui dispozitiv în interiorul corpului pacienților.

 

Testarea acestei tehnologii s-a realizat prin stimularea ochilor unor șobolani de laborator orbi, prin intermediul ultrasunetelor de înaltă frecvență pe care oamenii nu le pot distinge auditiv. Principiul de funcționare al acesteia este comparabil cu cel pe care se bazează ecografiile utilizate la femeile gravide, diferența contând în faptul că, în acest caz, semnalele sonore sunt transmise retinei, care trimite ulterior semnale către zonele cerebrale corespunzătoare procesării acestor informații.

 

Pentru a evalua eficiența tehnologiei testate pe șobolani, cercetătorii au utilizat un traductor ce transmite semnalele către retină, însă profesorul Zhou menționează că scopul echipei este dezvoltarea unui aparat care să nu fie conectat prin fire, pe bază de lentile, care să ofere pacienților imagini mai clare, iar dispozitivul să fie portabil în vederea creșterii convenienței folosirii acestuia.

sursa: Science Daily
foto: EnvatoElements


Data actualizare: 19-04-2022 | creare: 19-04-2022 | Vizite: 387
Bibliografie
Ultrasound gave us our first baby pictures can it also help the blind see?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220412095402.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ochelari care pot reduce progresul miopiei la copii
  • Problemele de vedere sunt asociate cu mortalitatea
  • Expunerea săptămânală la lumină roșie intensă poate îmbunătăți scăderea vederii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum