Un nou medicament previne leziunile pulmonare în cazul gripei severe

©

Autor:

Un nou medicament previne leziunile pulmonare în cazul gripei severe
Cercetătorii de la St. Jude Children's Research Hospital, University of Houston, Tufts University School of Medicine și Fox Chase Cancer Center au dezvoltat un nou medicament, UH15-38, care previne leziunile pulmonare induse de gripă într-un model de șoarece. Publicat în revista Nature, studiul evidențiază capacitatea medicamentului de a echilibra răspunsul inflamator excesiv fără a inhiba capacitatea sistemului imunitar de a elimina virusul.
Medicamentul UH15-38 modulează inflamația prin inhibarea selectivă a necroptozei, un tip de moarte celulară care provoacă inflamație severă, menținând în același timp proprietățile pro-apoptotice ale calei Receptor-Interacting Protein Kinase 3 (RIPK3). Această abordare reduce inflamația excesivă care poate cauza deteriorarea țesuturilor pulmonare și afectarea celulelor alveolare de tip 1, esențiale pentru schimbul de gaze.

O caracteristică remarcabilă a UH15-38 este capacitatea sa de a fi eficient chiar și atunci când administrarea este întârziată până la cinci zile după infecția inițială, depășind astfel limitările tratamentelor antivirale actuale care necesită administrare timpurie. Această proprietate poate fi deosebit de valoroasă pentru pacienții care ajung la medic după mai multe zile de la infectare.

Prin reducerea inflamației pulmonare și protejarea celulelor cheie în schimbul de gaze, UH15-38 a demonstrat o îmbunătățire semnificativă a supraviețuirii și a funcției pulmonare în modelele de șoarece, făcându-l un candidat promițător pentru dezvoltare clinică ulterioară. Aceste descoperiri subliniază potențialul UH15-38 de a trata inflamația severă a plămânilor provocată de gripă, păstrând în același timp eficacitatea răspunsului imunitar împotriva virusului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-04-2024 | creare: 16-04-2024 | Vizite: 156
Bibliografie
New drug prevents flu-related inflammation and lung damage, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240410125620.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii feminini ar putea proteja femeile de efectele gripei
  • Siguranța medicamentelor pentru gripă în sarcină
  • Eficiența vaccinului antigripal poate fi dată de gene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum