Obezitatea creşte riscul de deces în accidentele rutiere (studiu)

15-08-2011
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Obezitatea creşte semnificativ probabilitatea de deces în cazul unui grav accident rutier, arată un studiu american, citat de site-ul passionsante.be. Riscul mortalităţii se măreşte cu 21-56% la conducătorii auto supraponderali.

Până să ajungă la această concluzie, o echipă coordonată de dr Dietrich Jehle de la Universitatea din Buffalo a studiat o vastă bancă de date (pentru circa 156.000 persoane), formată din dosarele accidentelor rutiere în care s-a înregistrat moartea a cel puţin un ocupant al maşinii sau a unui 'neautomobilist' (pieton, de exemplu).

Conducătorii auto au fost împărţiţi pe grupe, în funcţie de indicele de masă corporală (IMC), mergând de la insuficienţă ponderală până la obezitate morbidă. Concluzia a fost că şoferii supraponderali de la moderat la sever - femei şi bărbaţi - prezentau un risc semnificativ mai mare de deces faţă de cei cu greutate medie. Dr Jehle arată astfel că cei care se descurcă cel mai bine într-un accident rutier sunt cei slabi.

Doctorul, profesor de medicină de urgenţă, constată că manechinele folosite în testele de accident nu exprimă diversitatea morfologică a şoferilor şi pasagerilor din maşină şi că recurgerea la 'modele obeze' ar fi utilă, în vederea îmbunătăţirii siguranţei la bord pentru această categorie de populaţie, în continuă creştere.
_
Sursa: Agenţia Naţională de Presă "Agerpres", partenerul Romedicului pe secţiunea de Noutăţi şi Ştiri medicale.
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.