Ce efecte are lipsa de somn asupra creierului?

©

Autor:

Ce efecte are lipsa de somn asupra creierului?
Dormim nu doar ca să ne refacem nivelul de energie, ci și pentru eliminarea deșeurilor toxice care rezultă în urma activității cerebrale din timpul zilei. O echipă de cercetători de la Universitatea Politehnică Marche (Italia) a observat în urma studiilor pe mamifere că în cazul privării de somn pe termen mai lung somnul insuficient determină creierul să distrugă un număr important de neuroni și sinapse.

La fel ca celelalte celule din organism, neuronii sunt constant „reîmprospătați” prin intermediul a două tipuri de celule gliale: celulele microgliale curăță celulele nervoase deteriorate sau îmbătrânite prin procesul de fagocitoză, în timp ce astrocitele elimină sinapsele care nu sunt utilizate. Aceste procese au loc în timpul somnului, dar se pare că au loc și atunci când începem să nu ne mai odihnim suficient. În acest caz, procesele nu sunt benefice, din cauza tendinței creierului de a exagera cu aceste acțiuni de curățare și pentru că începe să-și facă rău singur.

În cadrul cercetării, autorii au urmărit activitatea cerebrală a patru grupuri de șoareci, prin intermediul scanărilor cerebrale:
  • un grup care a dormit între 6 și 8 ore (grupul odihnit);
  • un grup care a fost frecvent trezit din somn (grupul cu întreruperi ale somnului);
  • un grup care a fost ținut treaz timp de 8 ore când ar fi trebuit să doarmă (grupul privat de somn);
  • un grup care a fost ținut treaz pe o perioadă de 5 zile (grupul cu privare cronică de somn).

Comparând activitatea astrocitelor la cele patru grupuri, autorii au observat că aceste celule aveau un nivel de activitate mai mare la cele două grupuri private de somn, fagocitoza având loc și la nivelul sinapselor. Mai îngrijorător este că sinapsele fagocitate erau în general cele mai mari, care sunt de obicei cele mai vechi și mai intens utilizate. Totodată, activitatea exagerată a celulelor microgliale este asociată cu boli precum Alzheimer sau alte afecțiuni neurodegenerative.

Autorii consideră că rămân mai multe întrebări care nu au încă un răspuns (este valabil acest model și la oameni? poate somnul ulterior să redreseze aceste deteriorări?), la care studii viitoare vor trebui să răspundă.

Studiul a fost publicat în Journal of Neuroscience.

Sursa: ScienceAlert

Data actualizare: 29-09-2019 | creare: 31-05-2017 | Vizite: 2230
Bibliografie
The Brain Literally Starts Eating Itself When It Doesn`t Get Enough Sleep, link: https://www.sciencealert.com/the-brain-literally-starts-eating-itself-when-it-doesn-t-get-enough-sleep
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •