Obezitatea, mai periculoasă decât lipsa unei condiții fizice bune

©

Autor: Redacția ROmedic

Obezitatea, mai periculoasă decât lipsa unei condiții fizice bune
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii suedezi, ale cărui rezultate au fost publicate în International Journal of Epidemiology. Aceștia au analizat legătura dintre condiția fizică și mortalitate la 1,317,713 de bărbați cu media de vârsta de 29 de ani, dorind să vadă și în ce măsură obezitatea intervine în această relație.

Pentru a măsura nivelul condiției fizice, participanții au fost solicitați să meargă pe bicicletă și să se oprească doar atunci când erau prea obosiți ca să mai continue.

S-a observat că bărbații cu condiția fizică cea mai bună prezentau un risc cu 48% mai mic de deces (provocat de orice cauză, inclusiv sinucideri sau moarte produsă de abuzul de alcool sau de droguri) decât cei cu condiția fizică cea mai scăzută.

Rezultatele au infirmat și concepția destul de vehiculată, conform căreia dacă ești gras, dar ești într-o formă fizică bună, e în regulă. Participanții cu o greutate corporală normală, indiferent de condiția fizică, aveau un risc de deces semnificativ mai mic decât cei obezi, dar cu o condiție fizică foarte bună. Mai mult, la persoanele care se confruntau cu obezitatea, efectele protective ale condiției fizice bune erau aproape total reduse.

Studiul a fost realizat doar pe bărbați, ceea ce înseamnă că rezultatele nu pot fi generalizate și în cazul femeilor. O altă limită este faptul că cercetătorii au avut în vedere doar decesele relativ timpurii.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 19-12-2021 | creare: 22-12-2015 | Vizite: 1637
Bibliografie
Obesity more dangerous than lack of fitness, new study claims, link: https://medicalxpress.com/news/2015-12-obesity-dangerous-lack.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  •