De ce sunt infecțiile respiratorii mai frecvente iarna

©

Autor:

De ce sunt infecțiile respiratorii mai frecvente iarna

Cercetătorii analizează funcția veziculelor extracelulare (VE) în răspunsul mucoasei nazale la mai multe virusuri respiratorii, într-un studiu recent din Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Inflamația și/sau iritarea sinusurilor, infecțiile urechii, pneumonia, bronșiolita și agravarea simptomelor astmului sau ale bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) sunt simptome comune ale infecțiilor tractului respirator superior (URI).


Conform unor studii anterioare, o mare parte dintre virusurile care cauzează infecțiile tractului respirator superior au tendința de a infecta cavitatea nazală mai mult decât alte secțiuni ale corpului, din cauza temperaturii scăzute din această zonă. Glicoproteinele mucusului, scara mucociliară și joncțiunile strânse epiteliale alcătuiesc mucoasa nazală din interiorul acestei cavități și, împreună, funcționează ca o barieră împotriva microorganismelor inhalate.


Celulele epiteliale nazale produc receptori Toll-like (TLR), care sunt receptori transmembranari prezenți în multe tipuri de celule diferite. În acest caz, TLR identifică componentele specifice ale agenților patogeni care încearcă să pătrundă în cavitatea nazală și apoi declanșează reacții inflamatorii și imunologice pentru a reduce potențialul contagios al acestor substanțe infecțioase.


În studiu, răspunsul imunologic la infecțiile virale cu ARN a fost imitat cu ajutorul acidului poliinozinic-policitidilic. În acest scop, s-a descoperit că poli (I:C), cu un efect de 1,6 ori mai mare decât cel observat la 24 de ore, a promovat secreția de EV-uri din celulele epiteliale nazale izolate.
Temperatura intranazală la nivelul cornetelor superioare și inferioare scade în mod similar la 6,4°C și, respectiv, 4,7°C, atunci când temperatura exterioară scade de la 23,3°C la 4,4°C. Cercetătorii au coborât temperatura culturii de celule la 32°C, spre deosebire de mediul tipic de 37°C, pentru a recrea aceste variații ale temperaturii ambientale in vitro.
În urma simulării TLR3, această scădere a temperaturii a provocat anomalii semnificative în eliberarea de EV-uri. În mod firesc, apărarea antivirală a EV-urilor simulate de TLR împotriva infecțiilor virale a suferit, de asemenea, modificări semnificative.


Reducerea temperaturii ambiante pare să aibă un impact asupra eficacității răspunsului imunitar împotriva infecțiilor tractului respirator superior, cu efecte deosebite asupra activității antivirale a veziculelor extracelulare, pe lângă impactul diferitelor comportamente umane în timpul iernii, cum ar fi trecerea de la activități în aer liber la activități în interior.

sursa: News Medical
foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com


Data actualizare: 16-01-2023 | creare: 16-01-2023 | Vizite: 244
Bibliografie
Understanding why respiratory infections are more common in the winter, link: https://www.news-medical.net/news/20221206/Understanding-why-respiratory-infections-are-more-common-in-the-winter.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rolul vitaminei D în infecțiile acute ale tractului respirator la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum