Febra sporește activitatea celulelor imune și induce stres mitocondrial
©
Autor: Airinei Camelia

Cercetarea asupra impactului temperaturilor febrile este limitată, majoritatea studiilor existente concentrându-se pe impactul temperaturilor extreme asupra agriculturii. Culturile celulare în laborator se efectuează de obicei la temperatura corpului uman de 37 grade Celsius, fără a explora efectele temperaturilor mai ridicate tipice proceselor inflamatorii.
Experimentele au arătat că expunerea celulelor T la 39 de grade Celsius a crescut metabolismul și activitatea inflamatorie a celulelor T helper și a redus capacitatea celulelor T regulatorii de a suprima răspunsul imun. A fost observat că un subset de celule Th1 suferă stres mitocondrial și deteriorare a ADN-ului, unele dintre ele murind. Interesant, celulele Th1 care supraviețuiesc se adaptează, își modifică mitocondriile și devin mai rezistente la stres, proliferând mai mult și producând mai mulți citokini, molecule semnalizatoare imune.
Studiul a identificat că deteriorarea ETC1, un complex proteic mitocondrial important în generarea energiei, declanșează mecanisme de semnalizare ce conduc la deteriorarea ADN-ului și activarea proteinei p53, care ajută la repararea ADN-ului sau declanșează moartea celulară pentru a menține integritatea genomului. Celulele Th1 sunt mai sensibile la afectarea ETC1 comparativ cu alte subtipuri de celule T.
Aceste descoperiri sugerează că inflamația cronică și perioadele prelungite de temperaturi ridicate ale țesuturilor pot contribui la transformarea tumorigenică a unor celule. Aproximativ 25% dintre cancere sunt legate de inflamația cronică. Studiul subliniază că o febră moderată poate fi benefică, dar febra prelungită poate fi dăunătoare, oferind un mecanism explicativ pentru aceste efecte.
sursa: News Medical
Data actualizare: 24-09-2024 | creare: 24-09-2024 | Vizite: 196
Bibliografie
Fever enhances immune cell activity and induces mitochondrial stress, link: https://www.news-medical.net/news/20240920/Fever-enhances-immune-cell-activity-and-induces-mitochondrial-stress.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dureri in gat si febra foarte mare
- Antibioticele si menstruatia
- Fetita mea are frisoane si febra de 3 zile, ajutati-ma...
- Durere de ureche sub tratament cu cexyl, copil 5 ani
- Secretii nazale... copil de 3 ani si 8 luni
- Cat poate dura febra?
- E posibil ca o viroza cu febra de 38-39 timp de mai multe ore sa duca la un avort?
- Durere de ceafa, spate si febra
- Diaree + febra
- Febra si varsaturi decateva zile