3* lia (in trecut) + menisc (prezent, dar inca neoperat)

Va rog sa nu ocoliti postul meu si sper sa imi puteti oferi un sfat.

Aveti oricand posibilitatea sa cereti o alta parere, de la un alt ortoped, sau chiar de alti 2 sau 3. Sa nu va fie rusine, sta in drepturile dumneavoastra sa obtineti o alta opinie medicala...
Cat despre RMN, acesta are o importanta aproape nula in diagnosticul unui genunchi. Important este consultul clinic, care va pune in evidenta o ruptura meniscala sau ligamentara.
In Occident, unde am lucrat 3 ani, RMN-ul se practica extrem de rar si numai pentru un scop medico-legal si nicidecum unul diagnostic.
Nu stiu de ce trebuie sa mergeti in carje: recuperarea unui LIA operat impune mers cu sprijin inca din prima zi pe membrul operat, alaturi de kinetoterapia precoce.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Chirurg ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului


Cea ce descrieti D-voastra este o "triada" interna, cu ruptura ligamentelor si a meniscului. Singurul care conteaza nu este in nici un caz LCM (ligamentul colateral medial) ci LIA (ligamentul incrucisat anterior), care poate necesita, dupa caz, chiar interventie chirurgicala reparatorie. Meniscul conteaza doar in masura in care da blocaj articular sau instabilitate.
Interventia chirurgicala este dictata de foarte multi factori, care tin de varsta, ocupatie, sporturi practicate, tip constitutional, greutate etc, dar mai ales de gradul instabilitatii articulare, care se cuantifica prin examen clinic.
Cel mai simplu ar fi sa-i cereti aceste informatii chirurgului ortoped care va trateaza, sau eventual unui alt chirurg ortoped, care trebuie insa sa va consulte.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Chirurg ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului


Dr. Marius Uscatu.
Chirurg ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului

Copilul meu are 6 luni acum. De Paşte a fost diagnosticat cu Talus Valgus Bilateral, şi iau prescris ca tratament doar kinetoterapia. ÎI fac şi acum, numai că picioruşele mi se par la fel ca şi de Paşte. Doctorul (specialist - ortopedie si chirurgie pediatrică) la care am fost spunea că ii va pune ghips, sau ghetuţe ortopedice. Dar nu ia mai facut nimic... Şi că sar putea să nu poată merge în picioare până la cel puţin 1 an şi jumătate... Urmează să mă duc la un control cu el la vârsta de 1 an. Ce trebuie sa fac?
Elena, 21 de ani, Iaşi

Dr. Marius Uscatu.
Chirurg ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului


Interpretarea scrisa a RMN-ului nu are o valoare intrinseca. Am toata stima pentru colegii radiologi, insa imaginea lor asupra cazului este doar una strict partiala, din simplul motiv ca nu beneficiaza de semnele examenului clinic.
Pentru a beneficia de un avantaj de pe urma RMN-ului trebuie sa consultati un specialist ortoped, dar cu imaginile RMN si nu cu interpretarea scrisa.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior





Trebuie sa intelegeti ca aceasta afectiune este 99, 999% neurologica si doar 0, 0001% ortopedica.
Prin urmare, tratamentul este unul neurologic, bazat pe tratamente specifice, kineto-terapie, logoped etc.
Ortopedul se multumeste sa constate sechelele spasticitatii si sa imbunatateasca, atat cat se poate, calitatea vietii.
Nu RMN-ul este solutia (este strictamente normal), ci un neurolog priceput, un kineto-teraput competent si multa, multa rabdare.
Mult succes!!
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

NU POT STA IN GENUNCHI SUB NICI O FORMA, SI SUB GENUNCHI AM O AMORTEALA, DE LA NISTE NERVI CARE AU FOST SECTIONATI SI NU STIU DACA SE MAI REFAC. SPUNETI-MI VA ROG DACA E NORMAL SA MAI DOARE DUPA ATATA TIMP, DACA SE VOR REFACE NERVII SI CAT TIMP DUREAZA ABSORTIA SURUBURILOR BIOABSORBABILE. VA MULTUMESC

Va raspund punctual:
- statusul post-operator depinde atat de procedeul chirurgical practicat, cat si de materialalele utilizate, dar mai ales de procedura de recuperare (kineto-terapie, adica gimnastica medicala);
- timpul de resorbtie a suruburilor depinde atat de fabricantul acestora, cat si de factori intrinseci, proprii fiecarui pacient. Variaza intre 6 luni si 3-4 ani.
- nu stiu la ce "nervi" va referiti. Ce fel de cicatrice aveti, antero-laterala, antero-mediala, cicatrici combinate sau de care tip??
- in mod normal, logic, deontologic, profesional dar mai ales uman, doar chirurgul care v-a operat ar putea raspunde intrebarilor D-voastra. Nou, celor care nu am participat la interventie, ne este cu desavarsire imposibil sa raspundem, din simplul motiv ca nu avem premisele necesare, si nu mi s-ar parea deloc colegial sa apreciem de la distanta un tratament de care nu avem cunostinta (ce procedeu s-a aplicat?????).
Daca chirurgul D-voastra nu vrea sau, din motive obiective, nu poate sa va raspunda, veti avea premisele unui second-opinion de la un alt coleg.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior


Am incercat sa va explic importanta minima a RMN-ului in decizia chirurgicala.
Esential este consultul clinic (examinarea genunchiului) si nicidecum imaginile RMN. In prezenta unei leziuni pe RMN dar necoroborata cu semne clinice, ignoram RMN-ul. Invers, prezenta semnelor clinice dar fara imagine neconcludenta RMN ne indreapta spre decizie chirurgicala pozitiva.
Eu v-as ajuta cu toata dragostea, dar este o pierdere de timp pentru D-voastra sa trimiteti imaginile RMN fara sa faceti consultul clinic decisiv.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior


Aveti perfecta dreptate, genunchiul trebuie examinat cu rabdare si pricepere. Examinarea clinica este determinanta si nu RMN-ul.
Cautati un ortoped care sa va acorde atentia cuvenita.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

puteti sa-mi dati o parere in legatura cu rezultatul unui RMN la genunchiul drept va rog?
-modificari degenerative ale meniscului ale meniscului intern, cu hipersemnal orizontal la nivelul cornului posterior, in secventele T1 si PD.
-meniscul extern prezinta hiposemnal, omogen, normal.
- ligamentele incrucisat posterior si cele colaterale ale genunchiului cu aspect RM normal.
-ruptura de ligament incrucisat anterior in 1/3 sa superioara.
-leziune osteo- condrala la nivelul suprafetei portante a condilului femural extern, cu deformarea suprafetei articulare pe o suprafata cu diametrul de 12 mm, insotita de eden osos subcondral.
-acumulare fluida seroasa intra articulara cu grosimea maxima de 25 mm.
-edem osos post traumatic la nivelul ambilor condili femurali, platoului tibial si patelar inferior, cu hipersemnal STIR.
Precizez ca am 28 de ani, practic fotbalul 1 data pe saptamana de aproximativ 3 ani si accidentul a avut loc in data de 11.01.2013. Am stat in ghips - tip burlan- pt o saptamana, apoi am schimbat cu o atela, iar acum am revenit la ghips. Pot calca pe picior dar nu pot flexa genunchiul decat la maxim 10 grade.
Ma intereseaza daca am nevoie de operatie sau daca pot fi tratat nechirurgical.
In cazul in care ar fi nevoie de o interventie chirurgicala ma intereseaza daca trebuie operat atat meniscul cat si ligamentul incrucisat anterior.
Va multumesc

ce vreti sa vindecati cu ghipsul aveti o fractura? nu
leziunile descrise nu se vindeca de sine, nicidecum in imobilizare ghipsata
in prima faza ar trebui sa gasitiun chirurg foarte priceput in artroscopia genunchiului, trebuie un examen fizic amanuntit si daca acesta confirma cele descrise de RMN atunci trebuie facut ceva
decizia este a Dvs, insa
leziunea de menisc se agraveaza cu timpul si distruge cartilajul - se rezolva prin artroscopie
ligamentul incrucisat rupt nu se vindeca niciodata de sine, fara ea se poate trai insa genunchiul devine instabil si cartilajul se deterioareaza - se rezolva prin ligamentoplastie
leziunea osteo- condrala se va mari cu timpul distrugand din ce in ce mai mult cartilaj. problema poate veni si din bucata de cartilaj desprinsa care in acest moment probabil este undeva in articulatie si se poate prinde oricand intre femur si tibie - se rezolva prin artroscopie si mozaicoplastie

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
- 6ruptura ligament incrucisat
- 16Probleme grave la picioare, nu prea poate umbla nu isi poate indoi decat un pic genunchii
- 115Probleme genunchi (ligamente-rotula.)
- 22Fractura de maleola si peroneu
- 8Dureri genunchi stang, iar cand fac unele miscari simt o intepatura
- 21Durere dupa cazatura pe genunchi
- 11entorsa genunchi.
- 13genunchiul meu stang este in permanenta mult mai rece
- 9Operatie Menisc intern, genunchi stang
- 14Durere sub genunchi...
- 10Ruptura partiala a ligamentului incrucisat
- 0bursita genunchi
- 9ma tot supara genunchii...si cred ca aproape cu tot ceea ce inseamna incheietura
- 5Durere genunghi pana la glezna - umflat
- 14Durere profunda la piciorul drept, intr-o parte a genunchiului, spre interior
- 1pot scapa de operatie, ce orteze sa sa cumpar, deocamdata am luat una cu gel.
- 5Durere de genunchi
- 3Răspundeți! Lovitură gravă genunchi.
- 0Sutura menisc
Mai multe informații despre: Leziunile ligamentelor incrucisate ale genunchiului Leziunile de menisc Genunchiul
- Boala Osgood-Schlatter (Apofizita tibială anterioară de creștere)
- Gonartroza (artroza genunchiului)
- Leziunile ligamentelor incrucisate ale genunchiului
- Leziunile de menisc
- Ruptura de menisc
- Condromalacia rotuliană (patelară) - condropatia
- Fracturile rotulei
- Osteoartrita genunchiului
- Articulatia genunchiului (genunchiul)