Afectiunile psihice sunt in primul rand boli fizice

19-08-2014
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Am constatat de-a lungul timpului ca anumite persoane cred ca cei cu afectiuni psihice (depresie, anxietate, borderline, toc, tab, schizo, etc) sunt perfect sanatosi din punct de vedere fizic.

Gresit.

In cazul bolilor psihice in primul rand avem de-a face cu o dereglare a neurotransmitatorilor: serotonina, dopamina, epinefrina, norepinefrina, etc.

Acesti neurotransmitatori care fac legatura dintre neuroni pot fi fie secretati in exces in cazul psihozelor, fie in cantitati mai mici decat la oamenii sanatosi: in cazul depresiei de exemplu. Are loc deci o dereglare a emisiei de neurotransmitatori. Medicamentele au rolul ori de a stimula producerea acestor hormoni, ori de a inhiba emisia lor atunci cand organismul produce prea multi si persoana intra in psihoza, de exemplu.

Persoanele care dezvolta psihoze au creierul diferit de cei sanatosi in aspectul ventriculilor laterali, precum si a masei de substanta cenusie din lobii frontal si temporal. Asadar schizofrenia e considerata o maladie a creierului si nu una de ordin strict psihic / psihologic. Biochimic la bolnavi se vede o depreciere a cailor dopaminergice si serotoninergice, iar medicatia are acel rol de a restabili aceste cai perturbate.

Studii pe mii de persoane decedate au demonstrat ca persoanele cu tulburare bipolara prezinta Dereglare genetica pe cromozomii 6 si 8.

In cazul psihozelor, ventriculii laterali se maresc, substanta cenusie si substanta alba din creier isi schimba volumul.
12 comentarii
0
19-08-2014, ora 14:55
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Ce sunt neurotransmitatorii ?

In creier exista miliarde de neuroni, iar comunicarea informatiei intre acestia se face prin intermediul compusilor de natura chimica - neurotransmitatori - printr-o fanta care poarta numele de sinapsa. O celula nervoasa normala poate dezvolta peste o mie de sinapse. Neurotransmitatorii sunt eliberati la nivelul neuronilor, in cadrul terminalului presinaptic. Mai departe, moleculele acestor substante traverseaza fanta sinaptica, pentru a fi acceptate de catre un alt neuron, prin receptori specifici. Actiunea care urmeaza poate sa fie de excitare a celulei nervoase sau de inhibitie.

Neurotransmitatorii (peste 40 descoperiti pana in prezent) pot influenta capacitatea de concentrare, dispozitia, somnul, greutatea si pot determina aparitia unor efecte adverse, in momentul in care concentratiile lor sunt dezechilibrate. Stresul cronic, lipsa somnului, dieta necorespunsatoare, consumul de alcool, neurotoxinele si predispozitia genetica pot duce la dezechilibarea balantei extrem de fragile, a acestor substante chimice. Multe substante din organism, cu rol de hormoni (insulina, de exemplu), pot sa devina, la randul lor, neurotransmitatori, la nivelul sistemului nervos central.
0
19-08-2014, ora 14:57
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Exista doua tipuri de neurotransmitatori:

1. Neurotransmitatori excitatori - provoaca o stimulare a sistemului nervos central

2. Neurotransmitatori inhibitori - induc un efect relaxant, de calmare si de echilibrare

In momentul in care substantele excitatorii sunt superactive, balanta celor inhibitorii este dereglata cu usurinta.
0
19-08-2014, ora 14:59
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Din categoria substantelor inhibitorii fac parte:


SEROTONINA

Cantitati adecvate de serotonina sunt necesare pentru stabilizarea dispozitiei si pentru balansarea efectelor altor substante excitatorii.

Prin folosirea cafeinei, in mod regulat, se poate ajunge, in timp, la o depletie (diminuare) de serotonina, neurotransmitator implicat in reglarea ciclului somn-veghe, controlul durerii, digestie corespunzatoare.

Nivelurile scazute ale acestei substante pot duce si la scaderea capacitatii de aparare a sistemului imun.

GABA (gamma-aminobutyric acid)

Este o substanta cunoscuta ca fiind echivalentul natural al valiumului (un tranchilizant, utilizat in cazul nevrozelor, anxietatii, spasmelor musculare etc.). In momentul in care concentratiile acestei substante, in organism, depasesc limitele normale, in sus sau in jos, este foarte probabil ca o substanta excitatorie sa fie hiperactiva la nivel cerebral. In acel moment, GABA va fi "trimisa" pentru a balansa acest exces de potentiale de actiune.
0
19-08-2014, ora 15:02
vanda09
Nu este medic/terapeut
vanda09
Multumim pt informatii, Clara, dar, spre exemplu, anxietatea si atacurile de panica se pot vindeca??? Psihoterapia crezi ca ajuta??? Dupa cum bine stii eu am inceput acu' o luna si jumatate Cipralex si Rivotril. Mai pot aparea recaderi in timpul tratamentului???
0
19-08-2014, ora 15:04
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Din categoria substantelor excitatorii fac parte:


DOPAMINA


Este un neurotransmitator cu un statut special, pentru ca este considerat atat inhibitor, cat si excitator.

Dezechilibrul (exces sau cantitate insuficienta) genereaza deficite de atentie si de memorare (nu ne amintim unde am pus cheile, uitam un paragraf pe care tocmai l-am citit sau, pur si simplu, visam cu ochii deschisi, fara a ne concentra la indatoririle zilnice).

Acest neurotransmitator - dopamina - este responsabil si de mentinerea dorintei de a finaliza o activitate inceputa (sustine, asadar, motivatia).

Stimulentele, asa cum sunt medicamentele administrate in cazul persoanelor care sufera de ADHD (tulburari de comportament care vizeaza, in primul rand, concentrarea, mai ales la copii) sau de autism, duc la stimularea nivelurilor de dopamina, pentru ca aceasta sa ajunga la nivel sinaptic.


Cafeina are un efect similar. Din nefericire, o asemenea stimulare va determina treptat, depletia (scaderea) dopaminei, iar restabilirea balantei normale, firesti, este destul de dificila.

In cazul schizofreniei (afectiune neuropsihiatrica), s-au constat niveluri uriase ale dopaminei la nivelul lobilor frontali.

Pe de alta parte, o cantitate foarte redusa de dopamina, in ariile motorii ale creierului, este specifica persoanelor care sufera de Parkinson, boala care presupune existenta tremorului muscular necontrolabil.

Recent s-a descoperit ca nivelurile scazute de dopamina sunt legate nu numai de sociopatia schizofrenicilor, dar si de anxietatea sociala a oamenilor sanatosi.

Studiile mai vechi atestau implicarea acestui neurotransmitator in declansarea placerii de a manca, dar cercetarile recente atesta implicarea endorfinelor, si nu a dopaminei, in acest proces.


NOREPINEFRINA


Este o substanta excitatorie responsabila de procesele stimulatorii care au loc in interiorul corpului uman.

Cand nivelurile sunt crescute, efectele se manifesta prin schimbarile bruste de dispozitie sau prin anxietate (neliniste exagerata si nejustificata). Nivelurile scazute ale norepinefrinei pot determina diminuarea capacitatii de concentrare, scaderea energiei de peste zi, dar si dereglari ale somnului.


EPINEFRINA


Este un neurotransmitator excitator care, in concentratii mari, induce starea de stres, pe o durata limitata. Stresul pe termen lung, dar si insomnia, pot duce la scaderea nivelului epinefrinei, care influenteaza si rata batailor inimii si presiunea arteriala.
0
19-08-2014, ora 15:05
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Sursa: http://bodygeek.ro/ce-sunt-neurotransmitatorii
0
19-08-2014, ora 15:11
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Din acest motiv trebuie sa ne ajutam organismul cu medi.

Se deregleaza ceva la nivel fiziologic si chimic in interiorul lui.
Medicamentele regleaza tot chimic aceste disfunctiuni si in cateva minute de la ingerarea pastilei, putem scapa de simptomele dezastruase produse de anxietate de exemplu sau de depresie.

Sau: luam antipsihotice si iesim dintr-un episod psihotic iar apoi, luand o cantitate mai redusa tot de antipsihotic, prevenim reaparitia altuia.
0
19-08-2014, ora 15:12
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Este considerat pacat si din punct de vedere religios sa nu mergi la doctor, sa nu faci tratament si sa nu ai grija de sanatatea ta.
0
20-08-2014, ora 17:06
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ vanda09

In general afectiunile psihice sunt boli cronice, adica te pricopsesti cu ele pe viata, dar cei care au doar anxietate sau depresie au sansa ca mai au si perioade de remisie. Adica, la ei, aceste episoade vin si pleaca. Cu perioade intre ele care pot dura luni sau ani, in care pacientul sa nu aiba nevoie de tratament.

Incepi sa reduci schema de tratament data de medicul psihiatru numai dupa cateva luni in care cu acea schema nu mai ai nici un simptom.

Daca reduci si te simti rau, revii la schema initiala.

Daca reduci o perioada de cateva saptamani si te simti bine, poti sa mai reduci o data si daca totul e perfect, atunci poti sa renunti complet.

Nici un doctor nu iti poate spune cand se va reinstala un nou episod. Unii, foarte putini, ce e drept, au sansa sa nu se mai instaleze nici unul, pe viata.

Mai apar recaderi si in timpul tratamentului daca exagerezi cu eforturile si cu supararile. E firesc.

Trebuie sa ducem o viata linistita, echilibrata, ferita de stres si griji pe cat e cu putinta.

Fiecare dintre noi care merge la fiecare psiholog poate afirma cu certitudine ca l-a ajutat sau nu. Unii sustin ca nu au fost ajutati. Unii au aflat multe informatii bune de la psihologi si se simt bine. Dar aceste boli nu se vindeca la psiholog deoarece, asa cum ai citit in articolul de mai sus, ele au o componenta organica. Nu te duci la psiholog si te vindeci de diabet. Nu are cum pancreasul, in urma sfaturilor psihologice, sa secrete mai multa insulina. E bine daca iti permiti sa mergi la psiholog, dar nu te vei vindeca 100 % de anxietate, pe viata.

Din nefericire asta e situatia la ora actuala si pe asta trebuie sa o acceptam.

Singurele vindecari de care am auzit de 20 de ani incoace au fost cele pe care le-am citit ca au fost facute de sfinti, in principal de catre Sfantul Vasile al Ostrogului, vindecator prin excelenta de boli psihice si minunile cu vindecari miraculoase din cartea doctorului psihiatru american Keneth Mc All - Vindecarea arborelui genealogic.

Aceste minuni au fost realizate in urma rugaciunilor facute pentru pruncii avortati si pentru cei decedati in familie care au avut pacate grele la activ (au omorat oameni in razboi, au facut avorturi multe etc). Incepea sa se roage preotul pentru ei, impreuna cu familia, si cei in viata, bolnavi mai ales de boli psihice, se vindecau miraculos.

Degeaba imi scrie mie cineva pe Forum ca s-a lasat de tratament de 4 luni si ca s-a vindecat, daca in a cincea luna, vine si scrie ca simptomele au reaparut.

Pacatele proprii sau din neam sunt o cauza pentru care tragem noi astazi. Daca sunt facute rugaciuni si milostenie ca sa se ierte aceste pacate, ale noastre si ale stramosilor nostri, avem sansa ca bolile sa ni se amelioreze considerabil, sa le purtam mai usor, ba chiar sa fie vindecate de catre Dumnezeu.

Pentru cine intelege si accepta aceste lucruri.

Imagineaza-ti ca cine ar putea inventa un leac pentru bolile psihice, sigur ar fi premiat cu premiul Nobel si am auzi de el. Nu e chiar asa ca te duci la orice ramura a medicinii alternative si "te vindeca ei", "au ei tratament - pentru orice". Daca aveau, nu se mai infiintau spitalele psihiatrice si medicii psihiatri somau.

Ia-o pe partea cu credinta si vei avea mari realizari. Cei care imbina medicatia cu credinta obtin cele mai benefice rezultate.
0
20-08-2014, ora 17:34
vanda09
Nu este medic/terapeut
vanda09
Ai perfecta dreptate. O sa-ti urmez sfaturile.
0
22-08-2014, ora 20:32
Aruon
Nu este medic/terapeut
Aruon
Am citit undeva ca orice boala psihica sau fizica este data de comportamente mentale gresite, de gandirea gresita, de resentimente etc.Acum poate ca nu toate dar o mare parte din ele
Tot acolo zicea ca esti ceea ce gandesti si gandurile devin realitate si te afecteaza intr-un mod mai mult sau mai putin.
Cred ca multi au auzit de legea atractiei..exista si o carte The Secret in care se vorbeste despre cum iti poti schimba viata folosind gandurile tale in favoarea ta, atragand situatiile pozitive prin practicarea atitudinii mentale potrivite.
Va invit sa cititi cartea, e foarte buna.Daca vreti..
Oricum gandurile si gandirea au un mare rol in evolutia starii noastre de sanatate.
Numai bine
0
25-09-2014, ora 00:58
andrew399
Nu este medic/terapeut
andrew399
Pt Auron
Trebuie clarificat ce fel de boala psihica este, si nu se poate generaliza ar fi o mare greseala.Vorbim de anxietate indusa de comportamente gresite atunci cand tu ca individ iti faci rau involuntar printr-un comportament gresit, odata acesta remediat anxietatea dispare. De exemplu Freud avea un caz in care un copil avea o frica teribila de cai, descoperind pana la urma ca defapt copilul avea complexul Oedip.Deci in anxietate care provine din stari comportamentale poti spune ca :unde dai si unde creapa.
Potrivit unor statistici terapia comportamentala are mare rata de succes in aceste tulburari fara a lua nici un fel de medicament(vezi:Irina Holdevici) care are un tratat in acest sens.
Numai bine.
Adaugă un comentariu / răspuns

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Semnale de alarmă ale unei posibile tulburări psihice
 • Monitorizarea activității creierului poate ajuta pacienții cu boli psihice
 • Metoda curentă de diagnosticare a bolilor psihice ar putea fi imprecisă
 •  
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.