Cancer la stomac cu metastaze in ficat

135 comentarii 1 234 5 Înainte ›
0
14-04-2011, ora 15:22
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
in momentul in care se evidentiaza T (tumora primara), N (numarul ganglionilor invadati) si M (absenta sau prezenta si localizarea metastazelor). inteleg ca problema este localizarea unei tumori primare, iar pe biopsia practicata nu s-a putut sugera un punct de plecare.
asteapta si restul recomandarilor!
mult noroc si tine-ne la curent!
0
06-05-2011, ora 10:57
ioana08
Nu este medic/terapeut
ioana08
RaulDuke: am revenit cu ceva informatii..inca nu au reusit unde se afla tumora primara, dar i-au recomandat sa faca markerii tumorali. a facu analizele si toate au iestit perfect, mai putin CEA (care a depasit valoarea normala cu 0, 8, deci nu cu foarte mult, tinand cont de faptul ca la o cunostinta, depasise valoarea normala cu aproape 10). Intrebarea mea ar fi daca acesti markeri tumorali indica cu precizie prezenta unui cancer? multumesc!
0
06-05-2011, ora 21:59
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am pierdut putin din vedere cazul tau, imi cer scuze, dar sunt oarecum incarcat.
markerii tumorali cred ca nu prea ajuta in cazul tau. si nu, markerii tumorali in nici un caz nu pot indica precis prezenta unui cancer. in anumite conditii pot indica EXISTENTA UNUIA, cand sunt foarte mult crescuti si se asociaza si cu alte elemente clinice, dar nu au o specificitate prea mare pentru anumite tipuri de cancer. cea mai mare utilitate o au in cazul in care sunt mari inainte de tratament, se stie unde e localizat cancerul, se aplica tratament, iar apoi ei scad, deci se folosesc in monitorizarea pe termen lung a tratamentului.
in cazul tatalui tau diagnosticul este cel mai probabil un cancer pulmonar. din moment ce nu e sigur, biopsia trebuie studiata LA MICROSCOP pentru a se pune intai diagnosticul HISTOPATOLOGIC (care cred ca a fost pus) si apoi sa se faca un EXAMEN IMUNOHISTOCHIMIC, pentru a se spune mai exact ce TIP de cancer pulmonar este, pentru ca sunt mai multe variante. bronhoscopia nu e obligatoriu sa fie pozitiva, chiar daca ai cancer pulmonar, chiar daca ai metastaze pulmonare.
de cand vorbim noi pe aici, am impresia ca trebuia deja luata o decizie de tratament... sau macar sa fie aproape de finalizare examenul imunohistochimic, spre a se putea incepe odata tratamentul, altfel am impresia ca lucrurile sunt taraganate cam mult...
sa ne mai scrii!
0
07-05-2011, ora 08:00
ioana08
Nu este medic/terapeut
ioana08
Inteleg..dar daca intr-adevar este cancer pulmonar, de ce cyfra 21-1 (care este petru neoplasm pulmonar) a iesit foarte mica, sub limita?
0
07-05-2011, ora 09:10
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Cyfra 21-1 nu este un test foarte specific pentru cancerul pulmonar, nu se cunoaste exact care e specificitatea lui. iar sensibilitatea este, pentru cele 4 tipuri frecvente de cancer, SCUAMOS, ADENOCARCINOM, CU CELULE MICI sau CU CELULE MARI, este citata cam de 62%, 39%, 20% si respectiv 36%, aceste procente fiind valabile insa numai pentru valori mari descoperite ale acestui marker, macar peste 5 ng/ml.
e drept ca acest marker e mai sensibil decat altii, inclusiv CEA, dar critic spus: NU TE POTI BAZA PE EL PENTRU DIAGNOSTIC.
0
10-05-2011, ora 06:42
ioana08
Nu este medic/terapeut
ioana08
RaulDuke: Pana la urma se pare ca nu e matastaza, ci se pare ca este miosarcom. Inca nici ei nu sunt 100% siguri, dar l-au chemat totusi sa inceapa prima tura de chimioterapie. Exista sanse ca miosarcomul sa se vindece?
0
10-05-2011, ora 11:56
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din ce a fost pus acest diagnostic?
lucrurile sunt atat de neclare incat nu imi pot forma o imagine suficient de buna ca sa iti dau un raspuns.
leiomiosarcomul este vindecabil doar in cazul in care e o tumora relativ mica, localizata, prin chirurgie. chiar si atunci are sanse mari de recidiva.
tatal tau a fost operat ? s-a gasit o tumoare la o operatie ? i s-a facut acestei tumori examen HISTOPATOLOGIC si IMUNOHISTOCHIMIC? ai niste buletine din care poti citi ? sau niste bilete de externare, ceva ?
0
10-05-2011, ora 13:27
ioana08
Nu este medic/terapeut
ioana08
Da, tata a fost operat, insa doctorii nu au putut scoate tumora (care are diametrul de 3 cm) deoarce e prinsa pe vena cava. La oncolgie i-au spus sa inceapa chimio, dupa care sa se opereze din nou la institutul inimii si sa incerce sa-i scoata tumora. Pe biletul de externare de la timisoara, unde a fost operat, a fost pus un diagnostic de neoplasm pulmonar.. deci chiar nu mai pricep nimic!!!! s-a facut examen patologic de 2 ori: o data la tm unde a iesit metastaza, si o data la cj unde a iesit sarcomul asta..la cj i-au facut si examen imunohistochimic...si tot nu sunt siguri!! chiar doctorii au spus ca nu stiu cu siguranta! foarte ciudat!!!
0
10-05-2011, ora 13:56
ioana08
Nu este medic/terapeut
ioana08
ba da..am gasit biletul de la anatomie patologica..leiomiosarcom..grad de diferentiere 3
0
10-05-2011, ora 14:55
ioana08
Nu este medic/terapeut
ioana08
grad mitotic=1. Ce inseamna asta?
0
10-05-2011, ora 21:45
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
inseamna bine. adica e un punctaj care se da de examenul anatomopatologic, de la 1 la 3, care se coreleaza practic cu "agresivitatea" tumorii, sau cat de activa e ea in a creste. 3 e maxim, 1 e minim. face parte din SCORUL HISTOLOGIC TOTAL care da GRADUL HISTOLOGIC (G), care la fel, cu cat e mai mare cu atat e mai rau.
0
11-05-2011, ora 13:43
ioana08
Nu este medic/terapeut
ioana08
si totusi, daca gradul mitotic este 1, exista posibilitate mai mare sa raspunda bine la tratament?
0
11-05-2011, ora 14:51
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
Este grad de diferentiere G3? Atunci este o tumoare slab diferentiata, mai agresiva. La stabilirea agresivitatii se iau in calcul mai multe variabile pe langa gradul/rata mitotica si se face un punctaj. Daca puteti sa scrieti aici tot rezultatul biopsiei din Cluj pentru ca sunt informatii mai vagi cand sunt rupte din context.
Forma asta de cancer este mai rara, poate de aceea au confundat tumorile. Este nevoie de multa experienta pentru a recunoaste aceasta forma. Ce medic se ocupa in Cluj de pacient? Si la institutul inimii din Cluj a fost trimis?
0
11-05-2011, ora 23:31
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu se face o corelare intre "gradul mitotic" sau chiar intre gradul histologic si raspunsul la tratament. factorii care influenteaza raspunsul la tratament citostatic se numesc FACTORI PREDICTIVI si sunt putin diferiti de la boala la boala. de asta cel mai important este sa se puna diagnosticul COMPLET atat anatomo-patologic cat si ca STADIU TNM sau I, II, III sau IV. gradul histologic (din care face parte si gradul mitotic) este un asanumit FACTOR PROGNOSTIC care da o idee despre cum s-ar comporta tumora pe termen lung, mai ales fara tratament.
0
30-05-2011, ora 01:10
galia1
Nu este medic/terapeut
galia1
Buna seara!Am 48 de ani.In 2006 am fost operata pentru tumoare la stomac.in 2010 mi-a fost diagnosticat matastaza la ficat.Mi s-a spus ca unica solutie este chemeo-terapia orala cu Glivec.sint deacum 9 luni decind fac acest tratament.As dori foarte mult sa stiu daca cineva a folosit Glivecul sau cunoaste efectele acestui farmec.Sau poate nu este unica solutie cum mi s-a spus?Pot sa am sanse sa inving cancerul?
0
30-05-2011, ora 11:29
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
sa intelegem ca diagnosticul tau este de GIST, da ?
0
30-05-2011, ora 17:51
galia1
Nu este medic/terapeut
galia1
da GIST.Stiti ceva la tratarea cu Glivec a acestui tip de tumoare?
0
30-05-2011, ora 23:56
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, e standard! GIST e un fel de sarcom al tractului digestiv. nu am foarte mare experienta cu imatinib/glivec, dar de foarte curand s-a impus ca standard in GISTul inoperabil si chiar si in cel operabil, dupa operatie.
nu stiu mai multe despre stadiul si alte detalii ale bolii tale, iar glivecul este foarte nou descoperit si studiile nu sunt finalizate. nu se stie exact durata optima a tratamentului, dar in orice caz el ofera beneficii clare cu privire la prevenirea sau intarzierea recidivei, imbunatatirea supravietuirii si a timpului pana la aparitia simptomelor.
0
31-05-2011, ora 00:22
galia1
Nu este medic/terapeut
galia1
multumesc frumos.am facut un TAC-PET si o sa am pe data de trei rezultatele a noua luni de tratament cu Glivec.Am o frica enorma.
0
31-05-2011, ora 01:20
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
E metastaza la ficat de la GIST, recidiva. Nu-i bine ca-i metastaza, dar cu ajutorul Glivec prognosticul poate fi unul bun in comparatie cu alte cancere care au metastazat in ficat. Cel mai probabil o sa luati Glivec pana se observa semne clare de progres al cancerului sub tratament, de atunci nu are rost continuarea cu acest medicament. Dar depinde de medic cum hotaraste.
Pe GIST se mai foloseste si Sutent, un medicament poate chiar mai nou decat Glivec. Este utilizat cand cancerul a devenit imun la Glivec (probabil ca o sa devina pana la urma) sau exista anumite indicii in imunohistochimie ca ar fi mai eficace decat Glivec. Totusi, Sutent nu este la fel de eficace dupa ce cancerul este rezistent la Glivec. Dupa resistenta si trecerea pe Sutent exista intre 20% si 40% sanse ca boala sa se stabilizeze pentru o perioada de cel putin 1 an. Dar totusi, exista sanse.
Alte medicamente aprobate pentru aceasta boala nu cred ca se mai folosesc sau cel putin nu stiu eu. Este o forma de cancer rezistenta la chimioterapia clasica, dar raspunde binisor la aceste doua medicamente de mai sus, in special la Glivec.
0
31-05-2011, ora 09:38
galia1
Nu este medic/terapeut
galia1
dar de ce in cazul meu nu e posibil un transplant de ficat?din cite am inteles de la d-ra sansele sunt practic egale cu zero.este o prelungire(daca am noroc) pe un an doi?eu nu cunosc nimic in medicina dar credeam ca poate sa fie o posibilitate ca cu un tratament sa se reduca tumoarea ca mai apoi sa fie posibil deoperat.dar se vede ca imi fac iluzii desarte.Va multumesc mult.Nimeni nu-ti explica nimic.Fac analize si control in fiecare luna.Medicul de fiecare data amabil imi zimbeste si imi spune ca totul e bine.Dar eu as vrea sa mi se spuie totul oricit de grav ar fi.
0
31-05-2011, ora 12:01
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
transplantul hepatic nu te va ajuta la nimic. tot ce ar face, ipotetic, ar fi sa-ti puna in primejdie viata IMEDIAT caci un transplant de ficat e o operatie teribil de complicata si cu riscuri mari si intraoperatorii si imedieat postoperatorii (perioperatorii, daca vrei).
aparitia metastazelor intr-un organ inseamna ca, desi nu se vad, aproape sigur exista si in alte organe, chiar daca sunt foarte mici. asta s-ar numi tehnic "boala micrometastatica".
imi pare rau, dar odata ce apare boala metastatica, sansele de vindecare devin practic nule. tot ce se mai poate face/incerca este prelungirea supravietuirii si intarzierea aparitiei simptomelor, prin diverse mijloace, cel mai bun la ora actuala fiind acest Glivec.
doctorul nu iti spune mai multe pentru ca nu vrea sa se incarce cu lucruri negative si care nu-l ajuta la nimic si se foloseste de faptul ca tu nu stii ce sa intrebi. toti medicii fac asta si nu e nici macar ceva grav sau anormal. totusi daca reusesti sa pui o intrebare clara si punctuala, medicul e cumva obligat prin lege sa-ti raspunda... in linii mari.
0
31-05-2011, ora 16:58
galia1
Nu este medic/terapeut
galia1
va multumesc mult
0
01-06-2011, ora 12:09
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
galia1, ti-a raspuns Raul de ce nu exista sanse la transplant. Chiar si in cazul cancerului de ficat (nu metastaza) acest transplant, statistic, doar prelungeste viata si timpul pana la recidiva. Nu este o masura clara de vindecare.
Un an sau doi de prelungire? Nu stiu, se pot obtine rezultate chiar mai bune. O buna parte din pacientii care s-au tratat cu Glivec, avand GIST neoperabil sau metastatic, au depasit 5 ani de viata. Sunt si altii care au trait mai putin, 2, 3, 4 ani, nu se stie niciodata. Totul depinde de cum reactioneaza cancerul la medicatie. Nu exista studii foarte clare fiindca GIST este destul de rar si exista date limitate, iar Glivec este pe piata doar de 10 ani. Foarte greu sa faci un studiu despre efectul acestui medicament pe supravietuitorii cancerului pe termen lung.
Daca medicii zambesc si spun ca e bine atunci cred ca e bine. Probabil cancerul a reactionat la medicament, s-a stabilizat sau chiar a scazut semnificativ. Tot ce putem face e sa speram ca n-o sa dezvolte rezistenta la Glivec prea repede.
Nu stiti ce dimensiune are metastaza de la ficat?
0
01-06-2011, ora 19:20
galia1
Nu este medic/terapeut
galia1
radicus, multumesc mult de incurajare.eu ma aflu in Italia.aici am si fost operata.deci va citesc ce i scris asa cum reusesc sa traduc:sint prezenti cel putin patru "aree"
cu dimensiunile intre10 si 30 mm.Acum vineri data de trei am vizita la oncolog pentru a vedea efectul tratamentului dupa 6 luni.practic fac tratament cu Glivec din august.in noiembrie am facut un PET-TAC(nu stiu cum e corect in romineste)pentru a vedea daca are afect tratamentul.din pacate nu am cu mine rezultatele din noiemrie dar mi s-a spus ca sa redus vizibil metastaza.acum au trecut alte 6 luni si am facut PET-TAC din nou.vineri o sa am rezultatul.Din analize de singe se poate determina daca este o agravare a bolii?fiindca timp de sase luni am facut in fiecare luna numai analize de singe.Multumesc anticipat
0
01-06-2011, ora 23:01
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
PET-TAC cred ca este PET-CT, iar "aree" sunt zone. Este foarte bine ca a reactionat cancerul la tratament. Cum este acum nu cred ca se putea mult mai bine daca s-a redus metastaza. Analizele de sange ar putea in mare sa spuna daca a evoluat boala sau nu, cu o anumita marja de eroare. Se pot folosi markerii tumorali cum sunt CEA, CA19-9, etc, pentru observarea unei posibile evolutii a bolii. Se mai pot utiliza pentru metastazele hepatice analizele de sange ca fosfataza alcalina, bilirubina, 5' nucleotidaza, s.a.m.d. Sa zic ca in cazul analizelor de sange te poti baza pe ele in proportie de pana la 90%. Daca ne putem baza 100% atunci nu ar mai fi nevoie de PET-CT pentru siguranta. Deci, daca analizele (bune) erau efectuate pentru observarea evolutiei bolii si evaluarea cancerului atunci exista sanse relativ mici ca boala fie deja rezistenta la tratament in ciuda analizelor bune. Succes vineri!
0
01-06-2011, ora 23:20
galia1
Nu este medic/terapeut
galia1
multumesc din suflet
0
01-06-2011, ora 23:46
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
GIST e sarcom, nu se pot folosi markeri tumorali tip CEA sau CA19-9 pentru monitorizare. singura monitorizare a bolii subclinice se face prin imagistica, in spetza cel mai bine cu PET/CT. restul analizelor se pot face pentru a se vedea starea generala si functionalitatea diverselor alte organe interne.
0
02-06-2011, ora 01:57
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
Adevarat. Spuneam la modul general. Este drept ca nu poate fi folosit la evaluare cu o crestere sau scadere pe ceva specific carcinoamelor. Si era evident ca analizele alea nu erau pentru markeri, nu era posibil sa-i fi facut markeri tumorali lunar, era pierdere de vreme si bani. Cai de monitorizare prin analize a metastazelor hepatice ar fi 5' nucleotidaza, fosfataza alcalina, etc. Specific pe GIST nu prea exista. Oricum, ceva modificari s-ar fi vazut daca boala metastatica incepea sa evolueze rapid. galia1 trebuie doar sa fie increzatoare. Tratamentul a inceput bine si are sanse sa continue la fel de bine.
0
02-06-2011, ora 14:27
galia1
Nu este medic/terapeut
galia1
va multumesc mult la ambii.atunci cind nu cunosti nimic in medicina iti faci mii de intrebari si faci mii de presupuneri si pina la urma ramii numai cu dubii si atit.nu mi-ati spus nimic in privinta dimensiunii metastazii?sunt increzatoare.cind ti se spune ca exista o sansa dintr-o mie speri sa fie a ta dar daca acea sansa nu-i cei de facut?

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
135 comentarii 1 234 5 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.