Cauze episod psihotic ?

07-03-2016
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Salutare,

Am avut in urma cu 2 ani un episod psihotic.(Inca sunt pe tratament). Inainte, am luat timp de 7 luni ceai de plante din urmatoarele plante:
1.Coada soricelului cu flori
2.Coada calului
3.Coada racului
4.Marul lupului
5.Urzica moarta
6.Urzica vie
7.Mar paduret
8.Trifoi cu flori rosii
9.Trifoi cu flori albe
10.Maciese
11.Catine
12.Mesteacan

Amestecul era de 2 linguri din FIECARE! planta la 2 litri. Si atat beam pe zi, si seara pe la 7-8. Noaptea aveam niste insomnii crunte! Ma gandeam noaptea la tot ce mi se intamplase peste zi si la persoane care m-au enervat in acea zi.

Eu aveam si am si probleme cu tiroidita autoimuna(Hashimoto). Si puneam insomnia si enervarea pe seama tiroidei si nu am facut legatura ca poate ceaiurile imi dadeau acea insomnie crunta. Si situatia(insomnia) a durat 7 luni! Culminand cu episodul psihotic dupa care am fost internata.

In familie NU exista cazuri de schizofrenie. Am intrebat medicul psihiatru si a spus ca si tiroidita autoimuna poate fi o cauza pt episodul psihotic si a zis ca mai are pacienti cu episod psihotic care au si probleme cu tiroida.

Daca stie cineva m-as bucura sa ma poata lamuri. Sunt foarte stresata sa nu fac un al doilea episod pshotic si ca as putea avea diagnostic de schizofrenie. :(
38 comentarii 12 Înainte ›
0
07-03-2016, ora 12:31
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nici un medic nu stie sa va spuna daca veti mai face episod vreodata sau nu.

Diagnosticul de schizofrenie se pune dupa 3 episoade psihotice cu delir si halucinatii sau un episod care a durat 6 luni.

Ca sa faci schizofrenie sau alte boli psihice nu e neaparat necesar sa ai rude cu schizofrenie.
0
07-03-2016, ora 12:34
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
N-aveam cum sa delirez 6 luni. Ca dupa primele semne deja au observat si m-au pus pe antipsihotice. :(
0
07-03-2016, ora 13:38
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu se pune problema Schizofreniei in cazul dv. Se pune problema episodului psihotic cauzat de substante.

Dar e aceeasi medicatie si pentru episod, si pentru schizofrenie, si pentru tulburarea bipolara si pentru toate psihozele. Stati linistita.
0
07-03-2016, ora 14:12
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Da, eu sper sa nu fie ca m-am saturat sa nu pot fugi si sa am pb cu incheietura mainii drepte. Eu presupun ca e de la antipsihotice. :(

Oricum multumesc mult pt raspuns si aici.
0
07-03-2016, ora 14:17
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Insomnia poate fi sevraj de la lasarea antipsihoticelor.
Va prescrie medicul o bezo cateva luni ca sa puteti dormi si sa nu mai intrati in epidod si apoi se reduce benzo treptat. Peste un an, cand incepeti sa reduceti.

Pentru putin. :)
0
07-03-2016, ora 14:44
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Inca ceva. Dupa ce criterii stiti ca nu ar fi vorba de schizofrenie?
0
07-03-2016, ora 14:53
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
1. Nu ati facut 3 episoade psihotice.
2. Nu ati facut unul de 6 luni.
3. Episodul a fost cauzat de substante.
4. Persoanele cu schizo nu se intreaba niciodata daca au schizo.
5. Persoanele cu anxietate se intreaba tot timpul daca au schizo sau alte boli grave.
0
07-03-2016, ora 15:15
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Da adevarat. Insa eu cand nu eram pe medicatie antipishotica nu imi puneam aceste intrebari. Eram ferm convinsa ca tot ce zic/fac ceilalti e referitor la mine si vor sa ma umileasca si am avut halucinatii vizuale. Intrebarile am inceput sa mi le pun dupa ce am trecut pe antipsihotic. Dvs ce doza de medicament luati de spuneti ca e putin la mine. Eu credeam ca 2 ml ripsolept e mult. :)
0
07-03-2016, ora 21:11
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Pentru preintampinarea episoadelor psihotice se da dublu de cat luati dv.
0
07-03-2016, ora 21:30
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Am inteles. Multumesc. :)
0
07-03-2016, ora 22:16
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
:)

Goliti-va mintea de ganduri si griji si mergeti inainte. Nu aveti timp de ele. Viata e prea scurta.
0
08-03-2016, ora 10:00
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Da, poate. Insa episodul asta psihotic mi-a cam dat viata putin peste cap. De 2 ani sunt putin limitata in actiuni. Am drum doar casa servici si sooomn. Mult somn. Mai sunt apoi problemele cu greuatea. Initial au fost 24 kg in plus si acum am slabit 14, dar tot mai sutn inca 10 de dat jos. Iar de mers la sala nu se mai pune problema pt ca obosesc foarte rau. Si iar nu stiu sigur: e din cauza antipsihoticelor sau din cauza tiroidei!? O sa stiu abia dupa ce ies de pe antipishotic. Cine stie cand va fi...
1
08-03-2016, ora 20:58
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu am studiat boala cu tiroida.
Dar din cauza antipsihoticelor sigur e.
Fiti fericita. Unii nu mai pot face fata sa mearga nici la servici. Sunt de tineri la pensie pe caz de boala sau handicap.
0
09-03-2016, ora 14:58
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Vai de el servici. La ce varza e in capul meu. :D Dar asta era si inainte de episodul psihotic. Probleme cu memoria si concentrarea din cauza tiroidei...
0
09-03-2016, ora 16:40
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Noi avem memoria si concentrarea varza din cauza bolilor psihice si a medicatiei, in special antipsihotice.
0
10-03-2016, ora 13:48
marian54
Nu este medic/terapeut
marian54
Se confirma si in cazul meu. Capacitatea de concentrare, atentie, chiar logica erau afectate profund inainte de a incepe orice tratament. Mai rau este ca nici acum, dupa 8 luni de medicatie in diverse scheme, nu se vede nici un fel de ameliorare.
0
10-03-2016, ora 14:13
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@marian54... si aveti probleme cu tiroida sau doar psihiatrice?
0
18-04-2016, ora 22:14
olimpia82
Nu este medic/terapeut
olimpia82
Am si eu un caz asemanator.

Am Tiroidita Hashimoto de ceva ani dar deocamdată hormonii tiroidieni sunt in limite normale(adică nu am încă hipotiroidism). In Februarie 2014 am făcut un episod psihotic cu idei delirante(aveam impresia ca sunt urmărită)si halucinații auditive zic eu de la insomnie si ceva stres la servici(dar stresul la munca era si de la insomnie ca nu ma puteam concentra, un cerc vicios, nu am putut dormi deloc sau f puțin aproape 2 saptamâni, mai avusesem insomnii severe cu 3 luni înainte dar se reglasera de la sine fără sa merg la medic sau sa încerc vreun produs).

Am luat 3 luni zyprexa si după am trecut pe abilify, momentan sunt pe schema de reducere abilify si iau doar 2.5mg urmând ca in 12 zile sa numai iau deloc antipsihotic. Doctorița mea nu a fost 100% de acord sa scot medicația in sensul ca mai exista riscuri, cu toate ca mi-a zis ca la un singur episod psihotic se poate scoate antipsihoticul după 2 ani si mi-a recomandat sa încep schema de reducere din Aprilie 2016 pt si organismul ar secreta ceva mai multă serotonina. Binențeles ca si eu ma gândesc dacă oare o sa revină episodul sau e doar un episod unic de la insomnie. Nu am cazuri in familie de probleme si tulburări psihice.

Ca efecte secundare de la antipsihotice m-am îngrășat 20 kg in tot acest timp de când le iau si am reușit sa slăbesc doar 5 prin dieta, sper ca după reducerea medicației sa slăbesc mai mult, am citit pe forumuri americane ca sunt cazuri de persoane care au slăbit după ce au renunțat la abilify. Mai grav decât efectele astea cu kg, mi se pare ca capacitățile mele cognitive au scăzut după episodul psihotic parca îmbunătățindu-se puțin in timp dar nu la fel cum erau înainte, ma gândesc ca poate o fi si de la medicație?Si mai am si oboseala de la efort fizic care nu o aveam înainte, in sensul ca obosesc foarte ușor.
0
18-04-2016, ora 22:31
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Si eu am luat Olanzapina(Zyprexa) initial si m-am ingrasat 24 kg. Cu abilify am slabit. Mai am doar 8 kg de dat jos. La mine a fost perioada de insomnie de 7 luni. Nu stiu sigur daca de la ceaiuri sau de la tiroida. Doctorita a zis ca mai are cazuri care au facut episod psihotic si aveau probleme cu tiroida. ;)

Eu am avut pb cognitive (memorie proasta si concentrare scazuta) cu mult inainte de episodul psihotic. Asta o pun pe seama problemelor cu tiroida, asa zisa 'brain fog'/ceata mentala, foarte tipica in Hahsimoto.

Va recomanda sa va ocupati cu atentie de tiroida. Verificati TSH-ul mereu ca poate in timp a inceput atacul, si verificati si anticorpii anti-TPO si anti-tiroglobulina. Daca aveti anticorpii mariti e recomandat un regim fara gluten.

Si da si eu obosesc foarte usor daca stau pe loc in picioare cam dupa maxim jumate de ora. Insa curios este ca pot merge pe jos si 6 ore continuu. De asemenea am probleme la tzopait/alergat, adica nu pot decat putin, cat sa fug dupa troleu. Insa dupa aceea mi-e foarte rau.
0
18-04-2016, ora 23:22
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ olimpia82

Daca nu exista insomnie, in principiu nu se declanseaza nici episod psihotic.
In momentul in care reduceti schema si apoi renuntati la tratament sa aveti in permanenta in casa pastile de dormit. Orice. Dar sa le fi incercat inainte si sa stiti ca va scapa de insomnie.
Daca se instaleaza cumva insomnia o zi, doua, trei, luati din prima zi pastile de dormit ca sa adormiti fortat si apoi va prezentati la doctor. Evitati astfel un eventual episod psihotic, cantitati mari de tratament si ingrasarea pe care o dau medicamentele multe prescrise in episod.

Cu siguranta ca veti scapa in mare masura de simptomele de care va plangeti cand veti renunta complet la tratament.
0
18-04-2016, ora 23:37
olimpia82
Nu este medic/terapeut
olimpia82
Da, si la mine ceva probleme cognitive au început de înaintea episodului psihotic, dar parca abilitatile mele cognitive(memoria si concentrarea in principal) au luat-o la vale după episod, poate si pentru ca am făcut si un fel de depresie ca urmare a episodului psihotic. Pentru depresie am făcut si fac si acu psihoterapie si cred ca ma ajuta sa accept ce s-a întâmplat si cumva sa resemnific pozitiv toată povestea.
O sa îmi refac tsh-ul, nu l-am mai repetat de vreo 8 luni si anticorpii mei erau măriți, o sa ma interesez si de regimul fără gluten.Multumesc pt sfaturi.
0
18-04-2016, ora 23:46
olimpia82
Nu este medic/terapeut
olimpia82
@clara_p
Am medicamente date de Dna doctor pt insomnii (zolpidem)care știu ca au mai funcționat la mine, mulțumesc pt sfat!
0
18-04-2016, ora 23:52
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Perfect. Daca si numai daca mai apar vreodata insomniile, luati zolpidem si mergeti in caz ca se repeta la medic, va garantez ca nu mai faceti nici un episod. Se evita astfel episoadele si internarea cu toate consecintele ei (in special ingrasarea).
1
19-04-2016, ora 09:09
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@olimpia82

Depresie nu am facut, multumesc Lui Dumnezeu. Am avut doar usoara anxietate.

Pt Hashimoto va recomand grupurile de facebook ''Hashimoto Timisoara' si 'Hashimoto Romania'.
0
19-04-2016, ora 17:44
olimpia82
Nu este medic/terapeut
olimpia82
@Daria85
Mulțumesc pt recomandare.
0
20-04-2016, ora 09:34
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
N-ai pt ce. :)
0
25-04-2016, ora 16:07
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Problema e ca acum am usoare insomnii daca imi depasesc ora obisnuita de somn. Deci nu stiu ce se intmapla, doar sutn pe antipsihotic(5mg Abilify si 2 ml Rispolept). Nu inteleg de ce mai apar insomniile astea. :(
0
25-04-2016, ora 16:13
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Faceti un efort deosebit sau va supara ceva ? Dormiti minim 7-8 ore ? Luati ceva de somn ?
0
25-04-2016, ora 16:18
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Nu ma supara nimic, nu sunt stresata de la servici sau ceva de genul. Nu reusesc mereu sa dorm 8 ore minimu e 5-6 ore pe noapte, insa eu avand problema cu tiroida mi-e rau dupa doar 5-6 ore de somn si ma simt extrem de obosita, si nu sunt functionala a doua zi la servici(pb cu memoria si cu concentrarea). De somn iau doar melatonina 3 mg, si teoretic rispoleptul a zis dr ca da somnolenta.
0
25-04-2016, ora 16:35
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Problema e ca in timp ce incerc sa dorm, de fapt nu dorm si atipesc apoi ma trezesc si tot asa incat nu imi simt somnul odihnitor. :(
Adaugă un comentariu / răspuns
38 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Episoadele psihotice ar puta fi anticipate cu ajutorul unui algoritm de învățare automată
  • Singurătatea în copilărie a fost asociată cu probabilitatea crescută de a experimenta un episod psihotic
  •