Introducerea peștelui gras în dietă poate reduce episoadele de migrene și intensitatea durerilor
©
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul unei diete cu mai multe grăsimi din peÈ™te È™i mai puÈ›ine uleiuri vegetale poate reduce migrenele, constată un studiul publicat în revista BMJ. FrecvenÈ›a È™i intensitatea migrenelor lunare au scăzut în rândul celor care au urmat o dietă în care uleiul de peÈ™te a constituit un aliment de bază.
Studiul actual a investigat impactul acidului linoleic, un acid gras polinesaturat derivat în mod obiÈ™nuit din porumb, soia È™i alte uleiuri similare, precum È™i din unele nuci È™i seminÈ›e, asupra durerii cronice de cap la 182 de adulÈ›i cu migrene frecvente. Studiile anterioare ale aceleaÈ™i echipe de cercetători au explorat dacă acidul linoleic a inflamat È›esuturile È™i căile de procesare a durerii legate de migrenă în nervul trigemen, cel mai mare È™i mai complex dintre cei 12 nervi cranieni ai corpului. Cercetătorii au descoperit că o dietă mai scăzută în acid linoleic È™i mai mare în niveluri de acizi graÈ™i omega-3 (cum ar fi cei găsiÈ›i la peÈ™ti È™i crustacee) ar putea calma această inflamaÈ›ie a căii durerii.
Într-o intervenÈ›ie dietetică de 16 săptămâni, participanÈ›ii la studiu au fost repartizaÈ›i la întâmplare la unul dintre cele trei planuri de dietă sănătoasă. ParticipanÈ›ii au primit, în funcÈ›ie de grupul din care au făcut parte, mese care au avut un nivel ridicat de peÈ™te gras sau uleiuri de peÈ™te gras (care scad cantitatea de acid linoleic), mese care au avut un nivel ridicat de peÈ™te gras È™i acid linoleic sau mese cu acid linoleic ridicat È™i niveluri mai scăzute de peÈ™te gras. În timpul perioadei de intervenÈ›ie, participanÈ›ii È™i-au monitorizat numărul de zile de migrenă, durata È™i intensitatea, împreună cu modul în care durerile de cap le-au afectat abilitățile de a funcÈ›iona la locul de muncă, la È™coală È™i în viaÈ›a lor socială È™i cât de des au avut nevoie să ia medicamente pentru durere.
Dieta mai scăzută în ulei vegetal È™i mai mare în peÈ™ti graÈ™i a produs reduceri între 30% È™i 40% a numărului total de ore de durere de cap pe zi, dureri de cap severe pe zi È™i zile totale de durere de cap pe lună, comparativ cu grupul de control. „Această cercetare a găsit dovezi interesante că schimbările dietetice au potenÈ›ialul de a îmbunătăți o afecÈ›iune cronică foarte debilitantă, cum ar fi migrena, fără dezavantajele legate de medicamentele deseori prescrise”, a declarat Luigi Ferrucci, director È™tiinÈ›ific al Institutului NaÈ›ional pentru Îmbătrânire din SUA.
sursa: Science Daily
Studiul actual a investigat impactul acidului linoleic, un acid gras polinesaturat derivat în mod obiÈ™nuit din porumb, soia È™i alte uleiuri similare, precum È™i din unele nuci È™i seminÈ›e, asupra durerii cronice de cap la 182 de adulÈ›i cu migrene frecvente. Studiile anterioare ale aceleaÈ™i echipe de cercetători au explorat dacă acidul linoleic a inflamat È›esuturile È™i căile de procesare a durerii legate de migrenă în nervul trigemen, cel mai mare È™i mai complex dintre cei 12 nervi cranieni ai corpului. Cercetătorii au descoperit că o dietă mai scăzută în acid linoleic È™i mai mare în niveluri de acizi graÈ™i omega-3 (cum ar fi cei găsiÈ›i la peÈ™ti È™i crustacee) ar putea calma această inflamaÈ›ie a căii durerii.
Într-o intervenÈ›ie dietetică de 16 săptămâni, participanÈ›ii la studiu au fost repartizaÈ›i la întâmplare la unul dintre cele trei planuri de dietă sănătoasă. ParticipanÈ›ii au primit, în funcÈ›ie de grupul din care au făcut parte, mese care au avut un nivel ridicat de peÈ™te gras sau uleiuri de peÈ™te gras (care scad cantitatea de acid linoleic), mese care au avut un nivel ridicat de peÈ™te gras È™i acid linoleic sau mese cu acid linoleic ridicat È™i niveluri mai scăzute de peÈ™te gras. În timpul perioadei de intervenÈ›ie, participanÈ›ii È™i-au monitorizat numărul de zile de migrenă, durata È™i intensitatea, împreună cu modul în care durerile de cap le-au afectat abilitățile de a funcÈ›iona la locul de muncă, la È™coală È™i în viaÈ›a lor socială È™i cât de des au avut nevoie să ia medicamente pentru durere.
Dieta mai scăzută în ulei vegetal È™i mai mare în peÈ™ti graÈ™i a produs reduceri între 30% È™i 40% a numărului total de ore de durere de cap pe zi, dureri de cap severe pe zi È™i zile totale de durere de cap pe lună, comparativ cu grupul de control. „Această cercetare a găsit dovezi interesante că schimbările dietetice au potenÈ›ialul de a îmbunătăți o afecÈ›iune cronică foarte debilitantă, cum ar fi migrena, fără dezavantajele legate de medicamentele deseori prescrise”, a declarat Luigi Ferrucci, director È™tiinÈ›ific al Institutului NaÈ›ional pentru Îmbătrânire din SUA.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 04-07-2021 | creare: 04-07-2021 | Vizite: 359
Bibliografie
Consuming a diet with more fish fats, less vegetable oils can reduce migraine headaches, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210630213035.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Alimentele fortificate și beneficiile reale asupra sănătății
- A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
- Antipatia pentru unele alimente, mai importantă decât plăcerea pentru altele, în ceea ce privește preferințele alimentare ale copiilor
- Conținutul ridicat de fenoli din mâncarea mexicană contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Os de peste blocat in gat de 2 luni!
- Peste la bebe
- Care sunt pestii slabi?
- SOMONUL-de la ce varsta poate fi introdus in alimentatie?