Moduri de a reduce anxietatea fără tratament medicamentos

Moduri de a reduce anxietatea fără tratament medicamentos

©

Autor:

Moduri de a reduce anxietatea fără tratament medicamentos

Anxietatea defineÈ™te starea de teamă intensă È™i disfuncÈ›ională apărută în situaÈ›ii percepute ca fiind periculoase, dar care nu reprezintă în realitate un pericol. În starea primordială, anxietatea este o emoÈ›ie normală, care ne poate menÈ›ine în viață. Atunci când este resimÈ›ită ocazional, anxietatea nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. În schimb, se poate vorbi despre o tulburare psihică atunci când anxietatea atinge un nivel crescut de intensitate È™i frecvență, interferând cu activitățile zilnice.

Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente tulburări psihice, prevalenÈ›a acestora fiind crescută atât în comunitățile dezvoltate economic È™i social, cât È™i în comunitățile sub-dezvoltate. Persoanele cu tulburări de anxietate pot întâmpina dificultăți în realizarea sarcinilor zilnice, astfel că este necesar ca diagnosticul să fie stabilit timpuriu. (1) (2)

Există numeroase opÈ›iuni de tratament pentru anxietate, însă este important ca fiecare individ să descopere care metodă de tratament este eficientă pentru propria persoană. DeÈ™i medicaÈ›ia poate fi eficientă, aceasta nu este lipsită de potenÈ›iale efecte adverse. De obicei, tratamentul medicamentos este preferat ca ultimă opÈ›iune pentru combaterea anxietății. Gama largă de remedii naturale pentru anxietate, prezentată în numeroase rânduri de către cercetători, este menită să ofere soluÈ›ii fiecărei persoane, indiferent de particularitățile sale. (1) (2) (3)

Terapia cognitiv comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta o persoană să înÈ›eleagă modul în care emoÈ›iile È™i comportamentul sunt influenÈ›ate de propriile gânduri. În cadrul È™edinÈ›elor de terapie, un medic specialist va încerca să ajute persoana cu anxietate cronică să înlocuiască reacÈ›iile negative cu reacÈ›ii pozitive sau constructive. Terapia cognitiv comportamentală este recomandată tuturor persoanelor cu o tulburare de anxietate, indiferent dacă este vorba de anxietate generalizată sau de o fobie specifică. (3)

Exercițiile fizice

Sportul este o modalitate excelentă de a reduce nivelul de stres, nu doar greutatea corporală. Un studiu efectuat în anul 2016 sugerează că exerciÈ›iile fizice pot ajuta persoanele care suferă de anxietate în urma renunțării la fumat. De asemenea, o revizuire a unor studii randomizate demonstrează că exerciÈ›iile fizice pot fi un tratament pentru anxietate.

Nu doar exerciÈ›iile fizice, ci È™i activitatea fizică, ce nu constă în efectuarea unor exerciÈ›ii de o complexitate crescută, ci doar în miÈ™carea regulată, pot fi de folos. Câteva minute de mers pe jos determină creÈ™terea nivelul de endorfine È™i serotonină, ceea ce contribuie la îmbunătățirea perspectivelor chiar È™i ale persoanelor anxioase. (4) (5)

Strategiile de gestionare a timpului

Strategiile de gestionare a timpului v-ar putea ajuta să vă concentraÈ›i asupra sarcinilor importante È™i să reduceÈ›i astfel stresul asociat termenelor limită. Un număr crescut de angajamente poate creÈ™te nivelul de stres, astfel că este recomandată programarea timpului într-un mod eficient. AnumiÈ›i specialiÈ™ti în sănătate mintală consideră că descompunerea proiectelor majore în proiecte gestionabile ar putea ajuta la îndeplinirea sarcinilor cu mai puÈ›in stres. (3) (5)

Tehnicile de respirație ritmică

Aceste tehnici pot ajuta la reducerea anxietății. Concentrarea atenÈ›iei asupra respiraÈ›iei reduce gândurile È™i senzaÈ›iile negative, numeroase cercetări venind în susÈ›inerea acestei metode de reducere a stresului È™i anxietății. Tehnica ritmică 4-7-8, descrisă de către Andrew Weil, fondatorul È™i directorul Centrului pentru Medicină Integrativă al Universității din Arizona, împreună cu tehnica respiraÈ›iei abdominale, practică denumită È™i respiraÈ›ie diafragmatică, sunt considerate două dintre cele mai eficiente tehnici de respiraÈ›ie ritmică. În timp ce tehnica de respiraÈ›ie 4-7-8 necesită concentrarea asupra inspiraÈ›iei È™i expiraÈ›iei, tehnica respiraÈ›iei diafragmatice se concentrează asupra respiraÈ›iei din burtă. ExerciÈ›ii de respiraÈ›ie ce pot fi încercate pentru controlul anxietății: (11) (12)

Respirația abdominală:

Realizată prin coborârea diafragmei È™i umflarea abdomenului, determină pătrunderea aerului inhalat în zonele inferioare ale plămânilor. Pentru a realiza acest exerciÈ›iu, este necesară parcurgerea următorilor paÈ™i: aÈ™ezaÈ›i-vă într-o poziÈ›ie confortabilă, cu capul, gâtul È™i umerii relaxaÈ›i, plasaÈ›i o mână pe piept È™i cealaltă pe abdomen È™i inspiraÈ›i lent È™i profund pe nas. În timpul inspiraÈ›iei, asiguraÈ›i-vă că muÈ™chii de la nivelul stomacului sunt angajaÈ›i în actul inspirator. După fiecare inspiraÈ›ie, reÈ›ineÈ›i aerul în plămâni pentru câteva secunde (minimum trei secunde) È™i apoi expiraÈ›i lent. ÎncercaÈ›i să repetaÈ›i exerciÈ›iul timp de zece minute, de câteva ori pe zi. (11) (12)

Respirația profundă:

Tehnică folosită de regulă în timpul atacurilor de panică, determină relaxarea minÈ›ii È™i a corpului. Pentru a exersa tehnica respiraÈ›iei profunde, trebuie să vă întindeÈ›i pe o suprafață plană, într-un loc confortabil È™i liniÈ™tit. ÎncercaÈ›i să inspiraÈ›i aerul pe nas, lent È™i adânc, permiÈ›ând totodată abdomenului să se extindă pe deplin. ExpiraÈ›i pe gură, în aceeaÈ™i manieră. AlternaÈ›i respiraÈ›iile slabe cu cele profunde È™i acordaÈ›i atenÈ›ie felului în care vă simÈ›iÈ›i după respiraÈ›ia profundă, comparativ cu sentimentul pe care îl aveÈ›i după respiraÈ›ia slabă. (1) (11) (12)

Respirația relaxantă:

Cunoscută È™i sub denumirea de tehnica respiraÈ›iei 4-7-8, acest model de respiraÈ›ie vă poate ajuta să dormiÈ›i, să vă gestionaÈ›i poftele alimentare, să aveÈ›i control asupra furiei sau să vă reduceÈ›i sentimentul de teamă. Tehnica implică inspiraÈ›ia pe nas timp de patru secunde, menÈ›inerea aerului inspirat la nivelul plămânilor pentru alte È™apte secunde È™i mai apoi expirarea aerului pe gură timp de opt secunde. Ciclul trebuie repetat de până la patru ori sau până la dispariÈ›ia problemei de fond. Persoanelor cărora le este imposibilă menÈ›inerea aerului în plămâni pentru È™apte secunde, le este recomandat să înjumătățească perioadele de timp în care inspiră, menÈ›in aerul È™i apoi expiră. (11) (12)

Respirația egală:

Tehnică provenită din pranayama yoga, constă în inspirarea È™i expirarea egală, pentru acelaÈ™i număr de secunde. Mai precis, în urma unei inspiraÈ›ii de patru secunde, va urma o expiraÈ›ie care va dura tot patru secunde, ciclul urmând să se repete. Pe măsură ce continuaÈ›i exersarea tehnicii, perioada de timp egală în care se petrece expiraÈ›ia È™i inspiraÈ›ia poate varia (în loc de patru secunde, veÈ›i inspira È™i expira pentru cinci secunde). (11) (12)

Alte moduri de a reduce anxietatea, fără pastile:

Meditația

Folosită de-a lungul istoriei pentru reducerea stresului sau a durerilor, meditaÈ›ia descrie o varietate de practici menite să promoveze relaxarea mintală. Deoarece meditaÈ›ia ajută la reducerea stresului È™i a oboselii, este uÈ™or de înÈ›eles utilitatea sa pentru persoanele care se confruntă cu anxietate cronică sau insomnie. Revizuirile unor studii efectuate în 2012 È™i 2013 arată că meditaÈ›ia oferă un sprijin puternic persoanelor cu anxietate. (3) (6)

Aromaterapia

Practică ce constă în inhalarea parfumului uleiurilor esenÈ›iale, adesea folosită ca remediu natural pentru ameliorarea stresului sau a anxietății generalizate. Conform cercetărilor, aromaterapia ar putea îmbunătății starea de bine prin stimularea receptorilor olfactivi. Uleiurile esenÈ›iale cu calități terapeutice nu conÈ›in parfum sintetic, lucru de care trebuie să se È›ină cont în momentul în care sunt achiziÈ›ionate. Uleiurile nu trebuie ingerate È™i nici nu trebuie aplicate pe piele, deoarece pot fi toxice. Cele mai recomandate uleiuri esenÈ›iale sunt cele cu extract de valeriană, lavandă, busuioc, muÈ™eÈ›el, trandafir sau salvie. (3) (9)

Scrisul

Jurnalismul sau orice alte forme de scriere pot ajuta persoanele cu anxietate generalizată să îÈ™i îmbunătățească starea de spirit. Exprimarea anxietății într-un jurnal personal ar putea reprezenta o modalitate ideală de gestionare a simptomelor acestei tulburări. Jurnalul poate fi un instrument de examinare a gândurilor anxioase. Conform unui studiu efectuat în anul 2016 de către cercetătorii de la Queen‘s University, scrierea creativă poate ajuta copiii È™i adolescenÈ›ii să gestioneze anxietatea. (3) (7) (8)

Uleiul de canabidiol

Derivat al plantei de canabis, uleiul de canabidiol nu conÈ›ine tetrahidrocannabinol, principalul component psihoactiv al canabisului. Există suficiente dovezi preclinice È™i clinice care documentează beneficiile consumului uleiului de canabidiol în unele tulburări neuropsihiatrice, precum epilepsie, schizofrenie sau anxietate. Efectele consumului sunt unele calmante asupra sistemului nervos central. Uleiul de canabidiol este disponibil fără prescripÈ›ie medicală în unele magazine alternative de asistență medicală. De asemenea, în zonele în care marijuana este legală, uleiul poate fi prescris de către medic. (3) (10)

Ceaiurile sau suplimentele pe bază de plante

Există numeroase produse comercializate de farmacii cu profil naturist care promit reducerea anxietății È™i care nu sunt încadrate în clasa medicamentelor. Cu toate acestea, în lipsa unor dovezi È™tiinÈ›ifice care să susÈ›ină beneficiile suplimentelor È™i a ceaiurilor în controlul anxietății, acestea rămân mai degrabă o opÈ›iune secundară. (3)

Obținerea a minimum opt ore de somn pe zi

O bună parte dintre persoanele care se confruntă cu tulburări de anxietate au un program de somn haotic È™i adesea nu reuÈ™esc să doarmă suficiente ore în fiecare noapte. Insomnia, unul dintre simptomele asociate anxietății severe, ar putea limita cantitatea de somn. Privarea cronică de somn este un factor de risc pentru anxietate, dar È™i pentru numeroase alte afecÈ›iuni. Pentru a putea funcÈ›iona corect, este recomandat să dormiÈ›i minimum opt ore pe noapte. (3) (4)

Moderarea consumului de cafea

Cofeina stimulează activitatea sistemului nervos, sporind nivelul de energie. Consumul de băuturi cafeinizate în cantități crescute determină creÈ™terea pulsului, ceea ce poate duce la creÈ™terea nivelul de anxietate. (3) (4)

Tulburările de anxietate pot părea dificil de depășit, însă adesea tehnicile de reducere a nivelului de stres sunt eficiente.

În situaÈ›ia în care abordările terapeutice fără medicamente nu sunt eficiente iar simptomele nu se îmbunătățesc, este necesară prezenÈ›a la medic. (3)


Data actualizare: 15-11-2019 | creare: 15-11-2019 | Vizite: 2571
Bibliografie
(1) Treating anxiety without medication, link: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/treating-anxiety-without-medication
(2) When Does Normal Anxiety Become a Mental Illness? link: https://www.talkspace.com/blog/when-does-normal-anxiety-become-a-mental-illness
(3) How to treat anxiety naturally, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322396.php
(4) When in Doubt, Shout It Out! 8 Drug-Free Ways to Battle Anxiety, link: https://www.healthline.com/health/effective-ways-to-fight-anxiety-without-drugs
(5) Tips for Living With Anxiety, link: https://www.webmd.com/anxiety-panic/anxiety-tips
(6) The Benefits of Meditation for Generalized Anxiety Disorder, link: https://www.verywellmind.com/the-benefits-of-meditation-for-generalized-anxiety-disorder-4143127
(7) The "Write" Way: Creative Writing as a School-based Approach to Treat Childhood and Adolescent Anxiety, link: https://qspace.library.queensu.ca/handle/1974/15611
(8) Journaling Is a Great Tool for Coping With Anxiety, link: https://www.verywellmind.com/journaling-a-great-tool-for-coping-with-anxiety-3144672
(9) Try This: 18 Essential Oils for Anxiety, link: https://www.healthline.com/health/anxiety/essential-oils-for-anxiety
(10) Cannabidiol in Anxiety and Sleep: A Large Case Series, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553
(11) How to use 4-7-8 breathing for anxiety, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324417.php
(12) 8 Breathing Exercises to Try When You Feel Anxious, link: https://www.healthline.com/health/breathing-exercises-for-anxiety
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea È™i stresul cronic pot creÈ™te riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • DependenÈ›a față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia È™i anxietatea
  • Anxietatea poate influenÈ›a negativ luarea deciziilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum