Muşchii, nu doar creierul, sunt implicaţi în tulburările de somn

©

Autor:

Muşchii, nu doar creierul, sunt implicaţi în tulburările de somn
Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Institutul Creierului UT Southwestern's Peter O'Donnell Jr., Facultatea de Medicină Morehouse şi Universitatea Florida, a arătat că o proteină de la nivelul muşchilor ar putea diminua tulburările de somn la şoarecii de laborator.

Descoperirea făcută de cercetători este importantă pentru că vine în contradicţie cu opinia unanim acceptată conform căreia doar ceierul controlează toate aspectele care ţin de somn.

Autorii studiului au investigat proteina BMAL1 (ce ţine de ritmul circadian) din muşchi la şoarecii de laborator şi au observat că cei care aveau niveluri mai ridicate ale acesteia îşi reveneau mult mai repede după de fuseseră privaţi de somn. În schimb, eliminarea acestei proteine din muşchi a avut ca efecte întreruperea somnului, o creştere a nevoii de somn şi o reducere a capacităţii de recuperare după absenţa somnului.

Implicaţiile acestei descoperiri sunt importante, pentru că oferă oamenilor de ştiinţă noi piste pentru identificarea de noi terapii pentru tulburările de somn, în special somnolenţa excesivă. 

Studiul a fost publicat în jurnalul eLife.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 04-08-2017 | creare: 04-08-2017 | Vizite: 1037
Bibliografie
Muscle, not brain, may hold answers to some sleep disorders, link: https://medicalxpress.com/news/2017-08-muscle-brain-disorders.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •