O proteină, responsabilă pentru atacurile sistemului imunitar asupra ficatului

©

Autor:

O proteină, responsabilă pentru atacurile sistemului imunitar asupra ficatului
Acumularea de grăsime la nivelul ficatului, în contextul diabetului zaharat sau a bolilor metabolice, poate duce, în unele situații, la declanșarea unor atacuri nedorite ale sistemului imunitar asupra ficatului. Răspunsurile imunitare direcționate greșit, care implică celulele limfocitare B și T, dăunează sănătății ficatului și pot predispune la numeroase afecțiuni severe.
Un nou studiu, efectuat de cercetătorii americani, își propune să arate cum pot celulele B și T să atace celulele hepatice supuse unui stres metabolic crescut, din cauza unei diete bogate în grăsimi și zahăr.

În cadrul studiului, cercetătorii au imitat o serie de boli metabolice umane pe șoareci modificați genetic sau hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și zaharuri. Ulterior, cercetătorii au examinat modificările apărute la nivelul sistemului imunitar al rozătoarelor, adaptate amenințărilor specifice. Analizele au dus la identificarea unei proteine (numită PDIA3) produsă de celulele hepatice supuse stresului și care este recunoscută atât de celulele B, cât și de celulele T, ca o potențială țintă.

Activarea sistemului imunitar împotriva ficatului agravează și mai mult daunele apărute deja la nivelul organului la persoanele care suferă de afecțiuni metabolice. La persoanele cu obezitate sau diabet de tip 2, ficatul stochează o cantitate excesivă de grăsime, care poate stresa celulele, ducând la steatohepatită nonalcoolică, o afecțiune ce predispune la cancer hepatic sau ciroză hepatică. Studiul actual arată că, de asemenea, activitatea celulelor B și T contribuie la apariția steatohepatitei non-alcoolice.

Experimentele, deși efectuate pe șoareci, pot fi considerate relevante și pentru oameni, dinamica leziunilor hepatice fiind similară. Cercetătorii au descoperit niveluri ridicate de anticorpi pentru PDIA3 în probele de sânge ale persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, precum și la cei cu afecțiuni autoimune care implică ficatul și căile biliare. Comparativ cu condițiile imune, unde stilul de viață nu poate modifica activitatea imună, la cei cu afecțiuni hepatice pierderea în greutate și schimbarea dietei pot contribui la diminuarea cantității de anticorpi produși împotriva proteinei și direcționați împotriva propriului organism.

sursa: News Medical
foto: Weill Cornell Medicine

Data actualizare: 24-08-2022 | creare: 24-08-2022 | Vizite: 324
Bibliografie
New discovery helps explain the dynamics underlying liver damage in type 2 diabetes and obesity, https://www.news-medical.net/news/20220819/New-discovery-helps-explain-the-dynamics-underlying-liver-damage-in-type-2-diabetes-and-obesity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Investigații paraclinice în bolile hepatice și biliare
  • Moduri în care ne putem distruge ficatul
  • Ficat sănătos - ce poți face pentru ficatul tău (conform studiilor)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum