Risc crescut de cancer pulmonar la utilizatorii de țigări electronice după renunțarea la țigaretele clasice

©

Autor:

Risc crescut de cancer pulmonar la utilizatorii de țigări electronice după renunțarea la țigaretele clasice
Un studiu recent prezentat la Conferința Internațională ATS 2024 arată că foștii fumători de țigări care folosesc țigări electronice sau dispozitive de vaping pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar comparativ cu cei care nu folosesc aceste dispozitive. Aceasta este prima cercetare amplă bazată pe populație care demonstrează acest risc crescut la utilizatorii de țigări electronice după renunțarea la fumat.
Studiul, condus de Dr. Yeon Wook Kim de la Seoul National University Bundang Hospital din Coreea de Sud, a inclus 4.329.288 de persoane cu istoric de fumat convențional, participante la Programul Național de Screening pentru Sănătate din Coreea. Participanții au fost evaluați în două intervale de timp, 2012-2014 și 2018, cu un follow-up în decembrie 2021.

Analiza a constatat că foștii fumători care au utilizat țigări electronice după renunțarea la fumat prezentau un risc mai mare de cancer pulmonar și de deces din această cauză, comparativ cu cei care nu au folosit țigări electronice. Riscul era mai mare pentru cei care renunțaseră la fumat de mai puțin de cinci ani și foloseau țigări electronice, comparativ cu cei care nu foloseau țigări electronice.

Echipa de cercetare a subliniat că, deși țigările electronice sunt adesea considerate o alternativă mai sigură la fumatul tradițional, acestea conțin compuși organici volatili și metale toxice care sunt cunoscute pentru proprietățile lor cancerigene, similare cu cele găsite în țigările convenționale.

Rezultatele studiului accentuează necesitatea ca medicii să informeze pacienții despre efectele potențial dăunătoare ale folosirii țigărilor electronice ca metodă de renunțare la fumat, în contextul reducerii riscului de cancer pulmonar.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-05-2024 | creare: 22-05-2024 | Vizite: 154
Bibliografie
Study reveals increased risk of lung cancer in e-cigarette users after smoking cessation, link: https://www.news-medical.net/news/20240520/Study-reveals-increased-risk-of-lung-cancer-in-e-cigarette-users-after-smoking-cessation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  • Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?
  • O strategie mai bună pentru campaniile antifumat
  •