Slăbirea intenționată crește riscul persoanelor slabe de a dezvolta diabet

©

Autor:

Slăbirea intenționată crește riscul persoanelor slabe de a dezvolta diabet
Scăderea intenționată în greutate oferă beneficii pentru sănătate pe termen lung, însă doar persoanelor obeze, potrivit concluziilor unui studiu publicat în revista PLOS Medicine.
Indiferent de metoda sau strategia aleasă, încercările de slăbire pot reduce riscul persoanelor cu obezitate de a dezvolta diabet de tip 2. În același timp, însă, în cazul persoanelor subponderale, încercările de slăbire pot duce la creșterea riscului de diabet și la creșterea greutății corporale.

Pentru studiul actual, cercetătorii au utilizat date din trei studii prospective desfășurate între anii 1988 și 2017 în SUA. Participanții incluși în studii, majoritatea de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 24 și 78 de ani, au fost grupați în funcție de metodele pe care le-au ales și cu ajutorul cărora au reușit să piardă în greutate mai mult de 4,5 kilograme. Au existat șapte metode, așadar șapte grupuri, metodele alese pentru slăbit fiind dieta cu conținut scăzut de calorii, exercițiile fizice, dieta cu conținut scăzut de calorii plus exerciții fizice, post, program de slăbire susținut cu un nutriționist, pastile de slăbit și o combinație a mai multor metode.

Exercițiile fizice au oferit cele mai bune rezultate pentru controlul greutății la persoanele cu obezitate. Exercițiile fizice au fost asociate cu cea mai mică probabilitate de creștere în greutate la patru ani de la începerea intervenției, cu o pierdere medie în greutate de 4,2% din greutatea totală în grupul persoanelor cu obezitate, 2,5% în rândul celor supraponderali și de puțin sub 0,5% în rândul persoanelor subponderale.

La 24 de ani distanță de la începerea studiului, cercetătorii au analizat asocierea dintre scăderea în greutate și ratele diabetului de tip 2. Potrivit acestora, riscul de a dezvolta diabet a fost cel mai redus în rândul persoanelor cu obezitate, cu o variație între reducerea maximă și cea minimă a riscului de aproximativ 8%, în funcție de metoda de slăbirea aleasă. Procentual, reducerea a fost de 21% pentru cei cu obezitate care au slăbit prin exerciții fizice și de 13% pentru cei care au folosit pastile de slăbit. În schimb, pentru persoanele subponderale, pierderea în greutate prin exerciții fizice a fost asociată cu o creștere procentuală cu 9% a riscului de diabet și cu 54% pentru cei care au luat pastile de slăbit.

sursa: News Medical

Data actualizare: 30-09-2022 | creare: 30-09-2022 | Vizite: 302
Bibliografie
Weight loss can bring long-term health benefits for individuals with obesity, but not for lean people, link: https://www.news-medical.net/news/20220927/Weight-loss-can-bring-long-term-health-benefits-for-individuals-with-obesity-but-not-for-lean-people.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce nu e suficient sportul pentru a slăbi?
  • Înălțimea influențează riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer
  • Ești ceea ce au mâncat părinții tăi!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum