Somnul insuficient asociat cu sănătatea mentală precară
Autor: Airinei Camelia

Potrivit autorilor - Dr. Anna Weighall și Dr. Ian Kellar - asigurarea unui somn adecvat ar trebui să fie o chestiune prioritară pentru sănătatea publică, la fel ca încurajarea exercițiului fizic și a alimentației sănătoase. Studiul acestora a inclus anchetarea obiceiurilor de somn a peste 1.000 de adulți din Marea Britanie, cu vârste 18-80 ani. Acesta este primul sondaj privind viața de zi cu zi, celelalte studii bazându-se pe cercetări în condiții de laborator.
Știința recunoaște deja importanța somnului pentru formarea amintirilor noi, precum și pentru reprocesarea amintirilor mai vechi - selectarea acelora ce trebuie păstrate și a celor ce trebuie uitate. Studiul de față a urmărit relația dintre calitatea și cantitatea somnului pe de o parte și procesele cognitive implicate în memorare și amintire, precum și indicatori ai sănătății mentale și fizice pe de altă parte.
Participanții la studiu au completat un chestionar privind tiparele de somn, perormanțele de memorare, starea mentală și calitatea vieții. Analiza răspunsurilor a indicat o relație relevantă între somnul precar și calitatea scăzută a sănătății mentale, precum și o relație importantă între somnul insuficient și problemele de memorie în viața de zi cu zi. Aceste legături s-au dovedit a fi și mai puternice în cazul persoanelor care în mod obișnuit dorm mai puțin de cinci ore pe noapte.
Serviciul Național de Sănătate britanic - National Health Service (NHS) recomandă ca adulții să doarmă între șapte și opt ore pe noapte. Potrivit estimărilor, unul din patru adulți doarme mai puțin de cinci ore pe noapte.
Sursa: MedicalXpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Serviciile de homeopatie - decontate de stat?
- Interacțiunile sociale sunt legate de percepția scopului în viață
- Aproximativ 80% dintre divorțuri implică o asimetrie de putere: înstrăinarea părintească și controlul coercitiv al abuzului, printre cauze
- Consumul de cafea în cantități moderate reduce riscul de mortalitate
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Narcolepsia
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Sforaitul (Roncopatia)
- Tulburarile de somn la copii
- Somnul
- Poziții sănătoase pentru somn
- Insomnie
- Coșmar
- Alimente care pot afecta somnul
- Somnul
- Tresariri in somn
- Stare generala proasta inexplicabila
- Ce sa fac ca sa adorm?
- Durere de cap permanenta, greata, ameteala + probleme cu somnul
- Paralizie de somn
- Durere de cap in timpul somnului
- Tresariri cand incerc sa adorm
- Probleme de SOMN CONTINUU
- Disconfort in piept, somn cu intreruperi