Somnul insuficient asociat cu sănătatea mentală precară

©

Autor:

Somnul insuficient asociat cu sănătatea mentală precară
Un nou studiu al psihologilor de la Universitatea din Leeds a relevat importanța somnului adecvat pentru sănătatea mentală. Potrivit cercetărilor, persoanele care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte au dificultăți în funcționarea eficientă peste zi: uită de anumite îndatoriri, nu își amintesc locul lucrurilor uzuale, uită de diverse programări și treburi pe care și le-au propus.

Potrivit autorilor - Dr. Anna Weighall și Dr. Ian Kellar - asigurarea unui somn adecvat ar trebui să fie o chestiune prioritară pentru sănătatea publică, la fel ca încurajarea exercițiului fizic și a alimentației sănătoase. Studiul acestora a inclus anchetarea obiceiurilor de somn a peste 1.000 de adulți din Marea Britanie, cu vârste 18-80 ani. Acesta este primul sondaj privind viața de zi cu zi, celelalte studii bazându-se pe cercetări în condiții de laborator.

Știința recunoaște deja importanța somnului pentru formarea amintirilor noi, precum și pentru reprocesarea amintirilor mai vechi - selectarea acelora ce trebuie păstrate și a celor ce trebuie uitate. Studiul de față a urmărit relația dintre calitatea și cantitatea somnului pe de o parte și procesele cognitive implicate în memorare și amintire, precum și indicatori ai sănătății mentale și fizice pe de altă parte.

Participanții la studiu au completat un chestionar privind tiparele de somn, perormanțele de memorare, starea mentală și calitatea vieții. Analiza răspunsurilor a indicat o relație relevantă între somnul precar și calitatea scăzută a sănătății mentale, precum și o relație importantă între somnul insuficient și problemele de memorie în viața de zi cu zi. Aceste legături s-au dovedit a fi și mai puternice în cazul persoanelor care în mod obișnuit dorm mai puțin de cinci ore pe noapte.

Serviciul Național de Sănătate britanic - National Health Service (NHS) recomandă ca adulții să doarmă între șapte și opt ore pe noapte. Potrivit estimărilor, unul din patru adulți doarme mai puțin de cinci ore pe noapte.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 11-04-2019 | creare: 06-09-2017 | Vizite: 937
Bibliografie
Links between poor sleep and poor mental wellbeing, link: https://medicalxpress.com/news/2017-09-links-poor-mental-wellbeing.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •