Somnul insuficient asociat cu sănătatea mentală precară

Somnul insuficient asociat cu sănătatea mentală precară

©

Autor:

Somnul insuficient asociat cu sănătatea mentală precară
Un nou studiu al psihologilor de la Universitatea din Leeds a relevat importanÈ›a somnului adecvat pentru sănătatea mentală. Potrivit cercetărilor, persoanele care dorm mai puÈ›in de cinci ore pe noapte au dificultăți în funcÈ›ionarea eficientă peste zi: uită de anumite îndatoriri, nu îÈ™i amintesc locul lucrurilor uzuale, uită de diverse programări È™i treburi pe care È™i le-au propus.

Potrivit autorilor - Dr. Anna Weighall È™i Dr. Ian Kellar - asigurarea unui somn adecvat ar trebui să fie o chestiune prioritară pentru sănătatea publică, la fel ca încurajarea exerciÈ›iului fizic È™i a alimentaÈ›iei sănătoase. Studiul acestora a inclus anchetarea obiceiurilor de somn a peste 1.000 de adulÈ›i din Marea Britanie, cu vârste 18-80 ani. Acesta este primul sondaj privind viaÈ›a de zi cu zi, celelalte studii bazându-se pe cercetări în condiÈ›ii de laborator.

ȘtiinÈ›a recunoaÈ™te deja importanÈ›a somnului pentru formarea amintirilor noi, precum È™i pentru reprocesarea amintirilor mai vechi - selectarea acelora ce trebuie păstrate È™i a celor ce trebuie uitate. Studiul de față a urmărit relaÈ›ia dintre calitatea È™i cantitatea somnului pe de o parte È™i procesele cognitive implicate în memorare È™i amintire, precum È™i indicatori ai sănătății mentale È™i fizice pe de altă parte.

ParticipanÈ›ii la studiu au completat un chestionar privind tiparele de somn, perormanÈ›ele de memorare, starea mentală È™i calitatea vieÈ›ii. Analiza răspunsurilor a indicat o relaÈ›ie relevantă între somnul precar È™i calitatea scăzută a sănătății mentale, precum È™i o relaÈ›ie importantă între somnul insuficient È™i problemele de memorie în viaÈ›a de zi cu zi. Aceste legături s-au dovedit a fi È™i mai puternice în cazul persoanelor care în mod obiÈ™nuit dorm mai puÈ›in de cinci ore pe noapte.

Serviciul NaÈ›ional de Sănătate britanic - National Health Service (NHS) recomandă ca adulÈ›ii să doarmă între È™apte È™i opt ore pe noapte. Potrivit estimărilor, unul din patru adulÈ›i doarme mai puÈ›in de cinci ore pe noapte.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 11-04-2019 | creare: 06-09-2017 | Vizite: 905
Bibliografie
Links between poor sleep and poor mental wellbeing, link: https://medicalxpress.com/news/2017-09-links-poor-mental-wellbeing.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrâneÈ™te mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum