Muvalaplin - un medicament inovator pentru tratarea nivelurilor crescute de Lipoprotein(a), o formă de colesterol rău, până acum netratabilă

©

Autor:

Muvalaplin - un medicament inovator pentru tratarea nivelurilor crescute de Lipoprotein(a), o formă de colesterol rău, până acum netratabilă

Cercetătorii de la Universitatea Monash au anunțat dezvoltarea primului medicament oral pentru tratarea unei forme de colesterol, cunoscută sub numele de Lipoprotein(a) sau Lp(a). Această formă de colesterol este considerată mai periculoasă decât colesterolul rău obișnuit, LDL, deoarece este mai lipicios și poate cauza mai ușor blocarea arterelor și formarea cheagurilor de sânge. Se estimează că până la 20% din populația globală are niveluri ridicate de Lp(a), care este asociat cu un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și alte evenimente cardiace grave.

Detalii despre studiu

Medicamentul, numit Muvalaplin, a fost dezvoltat pentru a ținti specific Lp(a) și a reușit să reducă nivelurile acestuia cu până la 65%. Funcționează prin perturbarea abilității de formare a Lp(a) în organism.

În acest studiu de fază 1, primul la oameni, care a implicat participanți sănătoși, muvalaplinul administrat oral în doze unice crescătoare, variind de la 1 mg până la 800 mg și sub formă de doze crescătoare multiple, variind de la 30 mg până la 800 mg timp de 14 zile, a determinat creșteri ale concentrației plasmatice dependente de doză. Administrarea de muvalaplină nu a fost asociată cu preocupări legate de siguranță sau tolerabilitate și a redus nivelurile de Lp(a), dar nu și activitatea plasminogenului.

Importanța descoperirii

Deși Lp(a) a fost descoperit acum aproape 60 de ani, până în prezent nu există tratamente accesibile pe scară largă pentru a reduce nivelurile și a reduce riscul cardiovascular. Medicamentele comune care scad LDL, cum ar fi statinele, nu au același efect asupra Lp(a). De asemenea, fiind în mare parte genetic, Lp(a) este dificil de controlat prin dietă, exerciții fizice și alte schimbări ale stilului de viață.

Implicații și viitor

Profesorul Nicholls, autorul studiului, a subliniat că acest medicament reprezintă un punct de cotitură în mai multe moduri. Nu numai că oferă o opțiune pentru reducerea unei forme elusive de colesterol, dar faptul că poate fi administrat sub formă de tabletă orală îl face mult mai accesibil pentru pacienți. Studiul a fost realizat în colaborare cu Cleveland Clinic și Eli Lilly, iar medicamentul va continua acum în studii clinice de fază mai mare. De asemenea, ar putea avea potențialul de a fi utilizat în tratamentul altor boli vasculare și valvulare.

Concluzie

Descoperirea acestui medicament reprezintă un pas semnificativ în lupta împotriva bolilor cardiovasculare și oferă o nouă speranță pentru milioane de oameni din întreaga lume care sunt afectați de niveluri ridicate de Lp(a).


Data actualizare: 31-08-2023 | creare: 31-08-2023 | Vizite: 575
Bibliografie
Muvalaplin, an Oral Small Molecule Inhibitor of Lipoprotein(a) Formation
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2808864
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
  • Terapia farmacologică pentru creșterea HDL-colesterolului este necesară?
  •