Cele mai comune dureri de spate și afecțiunile care le produc

©

Autor:

Cele mai comune dureri de spate și afecțiunile care le produc

Durerile de spate, o cauză frecventă a dizabilității temporare, reprezintă un simptom experimentat de-a lungul vieții de majoritatea indivizilor, care se poate manifesta în episoade scurte și uneori repetate sau pentru perioade lungi de timp. Durerea acută de spate, apărută brusc și care se manifestă pe o perioadă de maximum patru săptămâni, reprezintă cea mai comună formă de durere de spate. Durerile pot să apară în orice regiune a spatelui, iar localizarea este folosită în stabilirea unui diagnostic. În cele mai multe cazuri, durerile de spate sunt localizate în regiunea lombară. (1, 2)

Cele mai comune dureri de spate

Durerea lombară acută, însoțită adesea de o rigiditate a spatelui și de dificultăți de menținere a unei poziții drepte a corpului, este una dintre cele mai comune dureri de spate. În SUA, durerile lombare acute reprezintă, după gripă și răceală, motivul principal pentru care oamenii se prezintă la medic. Durerea acută resimțită în regiunea lombară poate dura uneori doar câteva zile, fiind determinată de o întindere musculară sau de o leziune a mușchilor și ligamentelor care susțin spatele sau poate dura câteva săptămâni, atunci când este vorba de o ruptură a mușchilor și ligamentelor sau de anumite patologii cronice. (2, 3)

Durerea cervicală acută, pusă adesea pe seama unei poziții incorecte a spatelui, este asociată cu activitățile fizice intense ce necesită ridicarea de greutăți sau cu activitățile de serviciu care presupun petrecerea unei perioade prelungite de timp în aceeași poziție. Musculatura din regiunea cervicală poate fi afectată de postura slabă, iar inflamațiile apărute la nivel local se vor manifesta printr-o durere acută, de regulă bine localizată. În cazuri rare, durerea cervicală este un simptom al unei afecțiuni severe și se manifestă pe o perioadă lungă de timp. (2, 3, 4)

Durerile de spate toracice nu sunt la fel de frecvente ca durerile cervicale și lombare, deoarece vertebrele din regiunile medii ale coloanei vertebrale nu sunt la fel de flexibile ca vertebrele de la capetele coloanei vertebrale, unghiul de curbură fiind semnificativ mai mic. Din acest motiv, durerile de spate toracice pot fi adesea un semn al stresului muscular. (2, 5)

Clasificarea durerilor de spate se poate face nu doar după localizare, ci și în funcție de origine, modul de manifestare și simptomele asociate. Astfel, cele mai comune dureri de spate sunt cele musculare, cauzate de o poziție incorectă sau de efortul intens, împreună cu durerile articulare și de origine osoasă. În timp ce durerile musculare sunt frecvente preponderent la persoanele tinere, prevalența durerilor de spate articulare sau de origine osoasă este semnificativ mai mare printre persoanele trecute de 45 de ani, deși pot să apară chiar și mai devreme. (1, 6, 7, 8)

Majoritatea cazurilor de durere de spate cu debut brusc (acut), indiferent de localizare, sunt clasificate ca nespecifice, așadar fără o cauză evidentă. În funcție de localizare, durerile de spate pot avea cauze diferite. În timp ce durerile din partea superioară a coloanei pot fi provocate de inflamații ale discurilor intervertebrale sau de tulburări ale aortei, durerile inferioare sunt adesea cauzate de afecțiuni ale organelor pelviene și abdominale sau de deteriorarea discurilor intervertebrale. (2, 4, 6)

Afecțiunile care produc cele mai comune dureri de spate

Există numeroase afecțiuni care pot să cauzeze dureri de spate, iar cauzele cele mai frecvente ale durerii de spate acute includ:

 • sciatica (reprezintă aproximativ 5% din cazurile totale de dureri lombare acute - durerile sciatice, cauzate de iritarea și/sau compresia nervului sciatic, pot iradia către membrele inferioare și pot fi însoțite de amorțeală sau slăbiciune la nivelul feselor sau membrelor inferioare);
 • curburi anormale ale coloanei vertebrale (alinierea anormală a coloanei cauzată de deteriorarea articulațiilor și discurilor intervertebrale, de complicațiile post-operatorii sau apărută de la naștere, provoacă dureri cronice de spate sau dureri acute repetate - cel mai frecvent tip de deformare a coloanei vertebrale la adulți este scolioza degenerativă);
 • fracturile vertebrale de compresiune (cauzate de traumatisme directe asupra coloanei vertebrale, se manifestă prin dureri dorsale și lombare de intensitate medie sau severă);
 • patologii care implică organele de reproducere feminine, inclusiv endometrioză, chisturi ovariene, cancer ovarian sau fibroame uterine;
 • stenoza coloanei vertebrale (reprezintă îngustarea canalului spinal ce se poate manifesta prin dureri progresive lombare intermitente, cu iradiere pe traiectul nervului afectat, furnicături și scăderea forței musculare). (1, 2, 3, 6)


Poziția incorectă a corpului, statul prelungit pe scaun la birou, lipsa de activitate fizică, folosirea încălțămintei nepotrivite, obezitatea sau tensiunea musculară prelungită reprezintă factori de risc controlabili pentru durerile de spate. Alte cauze potențiale ale durerilor de spate:

 • ruptura unui disc intervertebral;
 • protruzia discului intervertebral;
 • osteoporoza;
 • osteoartrita, artrita psoriazică și artrita reumatoidă;
 • cancer care implică coloana vertebrală;
 • fracturi ale măduvei spinării;
 • spasme musculare;
 • anevrism aortic abdominal;
 • solicitarea exagerată a ligamentelor sau mușchilor;
 • infecția coloanei vertebrale (osteomielită, discită, abces);
 • infecție renală sau pietre la rinichi;
 • afecțiuni ale vezicii biliare sau pancreasului. (1, 2, 3)

Data actualizare: 28-09-2021 | creare: 28-09-2021 | Vizite: 1312
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Durerea de spate după somn
 • Cum menținem sănătatea spatelui?
 • Este paracetamolul un remediu pentru durere eficient și sigur?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum