Anxietate pe fondul fricii de boala si moarte

04-01-2021
Miama
Nu este medic/terapeut
Miama
In 2019 in vara am avut o zi în care nu stiu de ce m-am tot gandit ca am cancer la plamani, eram fumatoare pe atunci. M-am gandit atat de mult in ziua aia incat am facut primul atac de panica, care a avut toate manifestările posibile, de am vrut sa chem ambulanta, si a tinut foarte mult.. Vre 20 30 de minute. Apoi au urmat altele si altele, foarte intense. Anxietatea mea si atacurile mele de panica sunt pe fondul fricii de a nu face cancer mai exact, dar in acelasi timp imi este si foarte frica sa merg la medic, din cauza unui posibil diagnostic. E un calvar pentru mine cand trebuie neaparat sa fac analize, in asteptarea rezultatului, pana vad ca e ok. Tragedie, pun mereu sotul sa se uite mai intai la analize sa mi zica ca e ok, si chiar si asa daca vad o mica modificare, gata am cancer. Fac cel putin un atac de panica si plang si deja vad toate analizele modificate si imi fac tot felul de scenarii si gânduri. Am avut pana acum in capul meu mai toate tipurile de cancer, si somatizez tot felul de dureri, intepaturi, stari de greata, lesin, tremor, dureri de cap, dureri de stomac si dureri pe la organele unde cred eu ca s-ar putea sa am cancer. Am facut terapie la psiholog, am incercat 2 psihologi, am facut terapie cognitiv-comportamentala, am fost la preot si merg constant, nu mai stiu ce sa fac si cum sa gestionez aceste frici. De curand am devenit mamica, iar aceste frici nu ma lasa sa ma bucur de nimic. Toata ziua nu fac altceva decat sa fiu trista, sa plang si intr-o continua panica si seara de cele mai multe ori se sfarseste cu atacuri de panica. As vrea sa stiu daca psihiatrul este o solutie, e ultima mea soluție. Am incercat zic eu tot ce se putea. E din ce in ce mai rau. Nu inteleg de ce toate astea au inceput brusc si de ce nimic nu da randament in a ameliora macar panica asta. Efectiv nu am niciun moment de liniste. Sunt mereu doar trista ca daca am ceva si o sa mor si ma simt neinteleasa. Va rog sa ma ajutati cu orice sfat. Cu o recomandare de un psiholog foarte bun (daca e cineva pe aici din Constanța ) sau psihiatru, orice. Am uitat sa mentionez ca singura ruda care a murit de cancer in familia mea este bunicul din partea tatalui care era si batran. Va mulțumesc !
3 comentarii
0
04-01-2021, ora 07:24
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Avand in vedere simtomatologia anxioasa cronica si acuta, apelati la psihiatru pentru consult si tratament. O schema adecvata de medicamente (ex. anxiolitice) va actiona chimic in organism stimuland secretia unor hormoni importanti in stabilirea echilibrului emotional. Atunci cand tratamentul incepe sa isi faca efectul si simptomele devin tolerabile, va puteti odihni, concentra, puteti functiona la serviciu si acasa, apelati si la sedintele de psihoterapie.

Prin psihoterapie (mai ales cea cognitiv-comportamentala care este foarte structurata) vi se ofera informatii, cunostinte, tehnici, strategii, dar nimeni nu le poate utiliza in locul dvs. pentru a obtine ceea ce doriti.
Faptul ca discutati in terapie despre simptomele pe care le aveti si vi se prezinta exercitiile necesare, nu inseamna ca problemele se trateaza. Va trebui sa exersati cu perseverenta ceea ce ati invatat pentru a va recapata sanatatea emotionala, bucuria de a trai si pentru a va adapta mai usor la cerintele de zi cu zi, de a va forma un stil de viata functional.

Cred ca va este foarte greu cu aceste simptome. Frica de cancer si totodata de investigatiile medicale, teroarea resimtita pana la aflarea rezultatului, apelarea la persoana de siguranta (sotul) – ca sa va linisteasca, disfunctiile de atentie si ingrijorarile obsesive la cele mai mici modificari fata de valorile normale.
Chiar daca simtomatologia este cronica, ea are dezvat prin tratamentul combinat: medicatie + psihoterapie.

Sanatate si o zi buna!
0
04-01-2021, ora 13:27
Miama
Nu este medic/terapeut
Miama
Va mulțumesc mult pentru raspuns. Incerc pe cat pot sa reiau terapia la psiholog. Si chiar astazi am vorbit cu medicul de familie pentru a merge la un psihiatru. Pana atunci o sa incerc sa tin sub control calvarul asta prin care trec. :(
Daca totusi sunt persoane care se confrunta cu aceleasi frici ca si mine as vrea sa imi împărtășească experienta. Multumesc!
0
04-01-2021, ora 18:01
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Foarte bine pentru ca v-ati facut programare si reluati psihoterapia.
Cu drag!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul