Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala

344 comentarii 1 23 ..... 11 12 Înainte ›
0
30-07-2011, ora 14:02
nicuvoicu50
Nu este medic/terapeut
nicuvoicu50
Pentru RaulDuke: Ma bucur ca ai raspuns foarte repede. Situatia este urmatoarea:
- iulie 2010 - PSA = 15.75; august 2010 punctie sp. 2 CFR cu rezultat negativ tumora
- 12 sept. 2010 - punctie sp. Sf. Ioan - trimis V. Babes rezultat: mici fragmente tesut prostatic prezentand focare tumorale confluente (80%) de adenocarcinom acinar cu patern glandular fuzat si distinct de crestere; scor Gleason 7 (4+3).
- RMN pelvis: prezenta unei leziuni expansive cu diam. 2, 5 cm, formatiunea depaseste posterior capsula prostatica si invadeaza si zona centrala; vezica urinara aspect normal; fara adenopatii pelvine sau lichid de ascita; aspect sugestiv pentru tumora de prostata cu invazia capsulei in partea dreapta
- 20 sept. 2010 - prezentare dr. oncolog; tratam. hormonal Goserelin si Bicalutamida (1 tb./ zi).
Unii doctori mi-au recomandat operatia, atii nu. M-am hotarat sa fac operatia.
- 28 oct. 2010 - operat sp. Militari; la 6 sapt. dupa op. PSA = 1.1.
Histopatologic: ADKP Gleason 4, scor 8, ambii lobi PT = 3a. Nu se deceleaza pe sectiunile examinate fragmente de glande seminale.
Dr. uro. care m-a operat: fascia denonvillers macro invadata in intregime; disectie dificila mergandu-se spre posterior pana in apropierea rect anterior, fara a se putea scoate in intregime zona de invazie tumorala. Vase mari libere de ganglioni, fara boala ganglionara in fosele obturatorii. Prostata bine delimitata, cu exceptia planului posterior (fascia denonvillers). Vezicule seminale fara boala neoplazica.
- 2 martie 2011 - PSA = 0.13; 22 aprilie 2011 - fosfataza alcalina = 83UL
- 22 iunie 2011 - PSA = 0.029, urocultura negativa
- eco. 31 mai: loje prostatica plata, stearsa, normal post-terapie specifica.
Sper in continuare ca am facut alegerea buna (operatia p.r.).
0
30-07-2011, ora 19:54
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, a fost buna alegerea. din pacate nu s-a putut scoate toata tumoarea, lucru care in viitor probabil, daca nu chiar curand, va preta la recomandarea unei iradieri pe zona cu tumora restanta. Scorul Gleason de 4 este mic, asta e un lucru de bun augur. tratamentul hormonal este standard, iar in cazul unei recidive locale, cum am zis, se va pune in discutie iradierea. ramai sub observatie la un oncolog, recomand, nu iti pune toata increderea doar in ce zice urologul, ca poti pierde mult !
noroc si sanatate !
0
30-07-2011, ora 23:31
nicuvoicu50
Nu este medic/terapeut
nicuvoicu50
scor gleason este 8
0
30-07-2011, ora 23:38
nicuvoicu50
Nu este medic/terapeut
nicuvoicu50
am fost convins ca esti oncolog sau urolog
0
01-08-2011, ora 14:07
nicuvoicu50
Nu este medic/terapeut
nicuvoicu50
ptr RAULDUKE; SA MA ASTEPT DOAR LA RECIDIVE LOCALE/ NU SE MAI PRODUCE METASTAZAREA?
RECURENTA BIOCHIMICA ;IN CAZUL MEU SE MAI POATE VORBI DE ASACEVA?EU AVAND RAMASITE TUMORALE
CE ESTE RECURENTA BIOCHIMICA?DOAR O CRESTERE DE PSA PESTE 0, 2?
RADIOTERAPIE LANGA RECT E POSIBILA?
ASTEPT UN RASPUNS SI CHIAR MAI MULTE INFORMATII
0
01-08-2011, ora 18:10
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate notiunea de recidiva nu se aplica in cazul tau, care ai o parte a tumorii PE LOC, deci se va pune problema de "continuare de evolutie".
recidiva biochimica este definita de cresterea PSA-ului, in functie de valoarea sa minima, 2 cresteri succesive de o maniera pe care o cunoaste oncologul. iarasi trebuie interpretata in contextul in care tu ai tesut tumoral ramas pe loc dupa operatie.
radioterapie langa rect este posibila.
0
08-09-2011, ora 15:03
amalia66
Nu este medic/terapeut
amalia66
Buna ziua si sanatate tuturor,

Am vesti foarte bune despre tatal meu. a incheiat cu succes toate sedintele de radioterapie. Analizele sunt excelente. Nu are dureri, desi metastazele osoase sunt fff dureroase ingeneral. Am rams cu tratament Zometa si flutamida. Gandeste pozitiv si cred ca asta l-a ajutat foarte mult! As dori sa stiu ce se poate intampla rau acum? ce sa urmarim ca sa nu se agraveze dintr-o data?
0
08-09-2011, ora 15:50
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
urmariti vizitele la oncolog, conform programarii. el va monitoriza starea clinica, analizele, PSA-ul si alte lucruri pe care le considera necesare.
0
09-09-2011, ora 17:22
marin111
Nu este medic/terapeut
marin111
Bună Amalia,

Mă bucur că starea de sănătate a tatălui tău este bună. Se pare că aţi ales o abordare potrivită pentru stadiul în care se află boala.
Părerea mea este că ar fi bine să te informezi cât mai în detaliu despre:
- evoluţia cancerului de prostată în timpul stadiului de metastaze osoase şi după;
- opţiuni de tratament;
- alimentaţie cât mai sănătoasă, diversificată şi echilibrată;
- mişcare (medicină sportivă) şi un stil de viaţă activ;
- controlul şi prevenirea efectelor adverse.
Sigur că este aproape imposibil să ţii cont de toate acestea, şi tocmai impunerea a foarte multor reguli şi restricţii tatălui tău este o armă cu două tăişuri. Aceste reguli şi restricţii îl ajută dacă le poate respecta cu uşurinţă, dar dacă îl copleşesc pot să-i facă mai mult rău. Deci trebuie să ştii ce să alegi (ce e mai important) şi să te opreşti înainte de a cădea în extrema cealaltă.
E bine să te implici activ în discuţiile cu medicul oncolog, şi vei înţelege de ce din cele ce urmează.
Medicii din România, de cele mai multe ori nu-şi fac treaba cum trebuie, motivând aceasta prin faptul că sunt prost plătiţi, prin numărul mare de pacienţi şi prin dotarea proastă a spitalelor şi cabinetelor din România. De exemplu, dacă un medic trebuie să consulte 50 de pacienţi pe zi, el va trata doar problemele curente de sănătate ale fiecărui pacient, fără a mai încerca să şi prevină anumite probleme de sănătate. La bărbaţii castraţi se ştie că osteoporoza şi anemia sunt aproape sigure dacă nu se tratează preventiv. V-a prescris cineva ceva în acest sens? V-a recomandat cineva investigaţia denumită densitometrie DEXA? Bineînţeles că nu.
Acesta a fost doar un exemplu. Ideea este că având aceste cunoştinţe puteţi să insistaţi mai mult pe anumite aspecte în discuţiile cu medicul oncolog.

Din păcate, pe site-urile din România nu am găsit informaţii suficient de detaliate, sau, acolo unde am găsit câte ceva, informaţiile erau destul de vechi (nu conţineau ultimele noutăţi referitoare la cancerul de prostată).
În schimb, vă pot da câteva link-uri în engleză:

Efectele secundare ale terapiei hormonale:
http://www.pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5836631/k.3CD9/Side_Effects_of_Hormone_Therapy.htm

Capitolul "Issues to Consider", şi în special subcapitolul "What to Consider When Your PSA Is Rising During Hormone Therapy":
http://www.pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5835165/k.C0A1/Issues_to_Consider.htm

PSA-ul ca marker de progresie a bolii:
http://www.pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5837041/k.8FFF/The_Role_of_PSA.htm

Urmărirea (evoluţiei) bolii:
http://www.pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5839305/k.884A/Follow_Up_Care.htm

Capitolul "Advanced Disease" şi subcapitolele aferente acestui capitol:
http://www.pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5822787/k.87EE/Advanced_Disease.htm
0
11-09-2011, ora 11:08
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
dar cum o ajuta pe amalia toate articolele acestea ? ce concluzii sa traga ea de pe urma lor ? nu sunt niste articole destinate neaparat non-specialistilor...
0
22-09-2011, ora 14:47
merle
Nu este medic/terapeut
merle
Am si eu cateva nelamuriri legate de posibilitatile de tratament ale tatalui meu. Are 53 de ani, a fost diagnosticat cu ADK prostatic, in urma unui PSA crescut (36 ng). Rezultatul punctiei biopsiei a fost: lob drept - moderat spre slab diferentiat (grad III Mostafi), scor Gleason 4+3=7; lob stg - slab diferentiat (grad IV Mostafi), scor Gleason 4+4=8; invazie perineurala, fara tesut fibroadipos periprostatic. La CT: adenopatie iliaca stanga de 21, 3 mm, prostata heterogena cu un volum de aproximativ 7327 mm3. La RMN: clasificare TNM Jewett BT2. A urmat vizita la urolog, care nici nu s-a uitat peste CT, RMN, spunand ca nu au relevanta, si care i-a recomandat prostatectomia radicala. S-a intervenit chirurgical, cu evolutie postoperatorie imediata favorabila, urmata la aproximativ 6 ore de hemoragie puternica pe tubul de dren, pentru care i s-au administrat transfuzii si s-a decis reinterventia, cu oprirea ulterioara a hemoragiei. Rezultatul anatomopatologic al piesei rezecate: ADK prostata invaziv in capsula si in veziculele seminale (pT3), ganglioni limfatici cu diametru pana la 2, 5 cm, din care 2 prezinta masiva metastaza de ADK prostata (pN1). Dupa externare, tatal meu a mers si la oncolog, incepand tratamentul cu Diphereline - o inj/luna si Casodex - o tableta/zi.
PSA la o luna si jumatate dupa operatie: 0, 129 ng. CT: fara prize de contrast patologice in favoarea unor determinari secundare locoregionale sau la distanta.
A efectuat apoi o scintigrafie care arata insa multiple metastaze, la nivelul coloanei, bazinului si femurului, rezultat care ne-a surprins foarte tare, avand in vedere PSA-ul mic si rezultatul CT-ului. Prezenta metastazelor nu ar fi trebuit sa determine un PSA mai mare?! I s-a recomandat radioterapia, dar inca nu am luat o decizie in acest sens. Nu stim ce sa facem, daca sa urmeze radioterapia, si mai ales unde si cum? Care este cel mai bun centru unde se pot face sedintele? (ma refer atat la aparatura medicala performanta, cat si la profesionalismul si experienta medicilor)
Mai exista si alte alternative de tratament?
0
22-09-2011, ora 16:58
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
toate centrele de radioterapie sunt practic la fel, tratamentul este standardizat. diferentele nu tin de protocoalele care se aplica. personal nu as recomanda iradierea pe zonele metastatice decat in cazul in care are dureri mari in zonele respective. altfel tratamentul cu diphereline si casodex este standard in aceasta situatie. as lua in considerare sa adaug si un medicament numit bifosfonat, ca zometa sau altceva, pentru metastazele osoase. dupa de exemplu 6 luni de astfel de tratament as lua in considerare repetarea scintigrafiei, apoi daca sunt dubii cu privire la leziunile osoase descrise, as face si RMN al zonelor respective. poate ca un RMN ar fi indicat si in situatia de fata, care sa completeze examenul scintigrafic, spre a se arata tintit daca cele mai suspecte leziuni chiar sunt metastatice. totusi este putin probabil sa fie altceva, avand in vedere rezultatul scintigrafic.
da, e drept ca PSA-ul a fost inselator in aceasta situatie, dar el nu este 100% sensibil. se poate intampla si asa.
va urez succes in continuare!
0
22-09-2011, ora 19:26
merle
Nu este medic/terapeut
merle
I s-a recomandat radioterapia inca dinainte de efectuarea scintigrafiei, nu atat la nivelul zonelor metastatice, cat la nivelul intregului pelvis, datorita extensiei tumorii in afara capsulei si prinderii ganglionilor limfatici. Mentionez ca la CT-ul efectuat postoperator nu s-au detectat ganglioni mariti. De aceea nu eram nici noi siguri daca radioterapia este indicata sau nu.
In ceea ce priveste procedura in sine, ma gandeam ca poate exista anumite centre cu aparatura mai performanta, care sa focalizeze mai tintit fasciculul de radiatii, afectand astfel cat mai putin tesutul sanatos din jur... Mai exact, nu stiu daca este indicat sa faca sedintele de radioterapie in provincie sau ar fi mai bine sa vina in Bucuresti, la IOB de exemplu.
0
22-09-2011, ora 22:02
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu mai inteleg nimic. pai cum i s-a recomandat iradiere pe pelvis pentru tumora primara, cand zici ca s-a operat, a facut prostatectomie si evidare ganglionara, si asta inca de curand ???
0
23-09-2011, ora 12:48
marin111
Nu este medic/terapeut
marin111
Pt "merle".
Nu sunt medic, dar datorită faptului că şi tatăl meu are cancer de prostată m-am documentat în detaliu despre cancerul de prostată şi tratamentul acestuia.
Se pare că urologul tatălui tău practică prostatectomia indiferent de stadiul bolii, mergând pe principiul simplist că oricum e mai bine cu tumoarea principală scoasă decât cu ea în corp. Acest principiu este controversat: unii nu sunt de acord cu el (standardul nu prevede prostatectomia pentru cancerul de prostata cu invazie locală decât în anumite cazuri bine alese, iar în cazul cancerului de prostata cu metastaze prostatectomia nu mai are sens), iar alţii consideră că prostatectomia radicală ajută indiferent de stadiul bolii. Pentru cancerul de prostată cu invazie locală, dar mai ales pentru cel cu metastaze, procedura se numeşte "prostatectomie de salvare".
Un punct de vedere care s-ar putea să vă intereseze este acela că, dacă se practică prostatectomia radicală când nu sunt metastaze la distanţă (oase, ficat, plămâni), şi dacă tumoarea nu este scoasă în totalitate, tocmai procedura chirurgicală poate împrăştia cancerul şi la alte organe: celulele canceroase trec în sânge chiar în timpul operaţiei şi se împrăştie în corp la alte organe.
Principalele metode de tratament pentru cancerul de prostată sunt: prostatectomia, radioterapia şi hormonoterapia.
În cazurile avansate şi/sau agresive, precum cel al tatălui tău, se pot combina câte două din cele trei metode de tratament, şi uneori se aplică chiar toate cele trei metode de tratament. La tatăl tău s-a aplicat deja prostatectomia şi hormonoterapia, iar radioterapia este inevitabilă.
Deşi CT-ul post-operator arata bine, era clar din rezultatul anatomopatologic, mai exact din faptul ca s-au găsit ganglioni limfatici cu masive metastaze, că se recomanda radioterapie pe zona pelvisului, chiar dacă la scintigrafie n-ar fi ieşit metastaze osoase. S-ar fi recomandat radioterapie pe "rămăşiţele" tumorale rămase în pelvis, pentru că se pare că nu au reuşit să scoată toată tumoarea.
În primă fază, metastazele osoase nu sunt vizibile la CT, însă la scintigrafie se pot vedea chiar şi cu 8 luni înainte de a se manifesta (înainte de apariţia durerilor).
Se pare că tumoarea principală, înainte de a fi scoasă, a diseminat în limfă prin ganglionii limfatici invadaţi, apoi din limfă a trecut în sânge, şi din sânge a ajuns la oase.
PSA-ul mic de 0, 129 nu este elocvent pentru că tatăl tău se afla sub tratament hormonal. Conform teoriei, pentru a se evidenţia cât de reuşită este o prostatectomie, se determină PSA-ul la o lună după operaţie fără ca pacientul să fie sub tratament hormonal. Dacă PSA-ul iese zero (nedetectabil), operaţia se consideră 100% reuşită, iar pacientul nu mai necesită nici un fel de tratament. Sigur că, în cazul tatălui tău, nu se putea proceda aşa pentru că era evident că este vorba despre un caz foarte agresiv care dacă n-ar fi diseminat deja şi n-ar fi fost tratat hormonal imediat, ar fi existat riscul să disemineze în intervalul de până la începerea tratamentului. PSA-ul care rezultă sub tratament hormonal este o măsură a celulelor canceroase hormono-rezistente existente în organism. Tratamentul hormonal anulează PSA-ul celulelor canceroase hormono-sensibile, astfel că rămâne doar PSA-ul dat de celulele canceroase hormono-rezistente. PSA-ul de 0, 129 este bun, înseamnă că nu sunt multe celule canceroase hormono-rezistente, dar având în vedere că este o formă agresivă de cancer de prostată trebuie să monitorizaţi regulat evoluţia PSA-ului.
Cât priveşte radioterapia, nu ştiu ce să zic. Şi eu sunt în aceeaşi situaţie cu dvs, adică sunt interesat (pentru tatăl meu) unde se poate face radioterapie în codiţii cât de cât bune, cu o aparatură bună şi cu medici de încredere.
Am auzit că la Cluj şi la Târgu Mureş ar fi aparatură mai nouă, dar nu am detalii.
La IOB am îţeles că aparatura este cam veche, că se cam strică, şi că anul viitor ar primi un aparat mai modern.
Poate găsim pe acest forum pe cineva care are mai multe informaţii.
Multă sănătate la toată lumea vă doresc.
0
23-09-2011, ora 17:00
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
marin111, prietene, rezuma-te la informatiile legate de experienta personala si ce peripluri ai avut in tratarea cu aceasta boala, si nu mai da sfaturi sau deslusiri medicale, pentru ca spui greseli si mai si confuzezi omul!
0
23-09-2011, ora 18:34
merle
Nu este medic/terapeut
merle
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Intr-adevar, i s-a recomandat radioterapie pentru a distruge eventualele celule tumorale ramase pe loc, dupa prostatectomie.
0
23-09-2011, ora 18:39
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
mi se pare cel putin stupid asta, din moment ce exista metastaze la distanta. radioterapia as pastra-o de rezerva pentru eventuale zone cu probleme date de tot o eventuala progresie ai tumorii, fie ca e vorba de o recidiva locala care sa dea compresie uretrala si retentie urinara, fie ca e vorba de vreo leziune metastatica osoasa care da dureri incontrolabile.
ce au zis oncologii/radioterapeutii ?
0
23-09-2011, ora 19:28
merle
Nu este medic/terapeut
merle
Au zis sa mai faca un RMN de coloana si sa inceapa radioterapia pe zona pelvisului. Oncologul este plecat momentan si nu am apucat sa discutam cu el.
0
23-09-2011, ora 22:17
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ok, inseamna ca poate fi vorba de iradiere osoasa, avand dureri de la metastaze in oasele bazinului... altfel pentru mine lucrurile nu au logica.
trebuie sa astepti o noua consultatie cu oncologul si sa mai vorbesti cu el odata, ca sa ne poti explica si noua mai bine.
succes!
0
26-09-2011, ora 17:14
marin111
Nu este medic/terapeut
marin111
@merle
Există două moduri de abordare a tratamentului prin radioterapie pentru cazuri precum cel al tatălui tău:
1) Se poate apela la radioterapie după ce apar durerile osoase provenite de la metastaze, sau după ce tumoarea principală s-a refăcut.
SAU
2) Se poate apela la radioterapie pentru ţinerea sub control atât a tumorii locale cât şi a metastazelor osoase cu scopul de a amâna cât se poate de mult refacerea tumorii locale şi extinderea metastazelor osoase.
Părerea mea este că metoda 2 este mai bună decât metoda 1, însă prezintă dezavantajul că, atunci când cancerul va evolua chiar şi în ciuda radioterapiei şi hormonoterapiei, nu vei mai putea apela la tot la radioterapie pentru calmarea durerilor, ci va trebui să apelezi la chimioterapie.

Ştiu că, pentru îndrăzneala mea de a-mi da cu părerea, voi fi iarăşi urecheat de RaulDuke, dar de data aceasta aşteptăm şi argumente.
Reamintesc că nu sunt medic şi că tot ce scriu pe aici este proaspăt documentat.
0
26-09-2011, ora 21:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai ce argumente sa-ti dau cand simplul standard imi este argumentul!? principial asa si generic poate fi valabil ce zici tu, dar nu aplicat la cazul pe care il descrie merle. boala metastatica inseamna boala sistemica. ca atare nu are nici o ratiune un tratament LOCAL decat dpdv simptomatic. hormonoterapia cu bifosfonati este STANDARD in cazul acesta de boala, cu iradiere eventuala pe zonele dureroase si, evident, cu tratament simptomatic.
nu tin sa te urechez, dar asta e diferenta intre a practica oncologie (eu) si a citi de pe internet (tu)... ca atare sunt totusi curios: de ce tii asa abitir sa-ti dai cu parerea ? :D pe mine unul nu ma deranjeaza asa tare, dar s-ar putea sa induci foarte bine oameni in eroare si sa traga ponoase. vrei sa risti asta ?
0
27-09-2011, ora 17:30
merle
Nu este medic/terapeut
merle
Am revenit cu informatii. RMN-ul de coloana si bazin nu arata decat modificari degenerative, fara determinari secundare. Un alt medic radiolog ne-a spus insa sa nu desconsideram scintigrafia, aceasta fiind un examen foarte important... Este posibil ca scintigrafia sa "vada" metastazele osoase inaintea RMN-ului?? Adica intr-un stadiu mai precoce?
0
27-09-2011, ora 19:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este absolut greu de zis, eu unul nu pot sa raspund la aceasta intrebare...
totusi avand in vedere ca IRM-ul a fost facut in zone unde pe scintigrafie se zicea ca sunt metastaze, si NU ARATA NIMIC... avand in vedere si valoarea asa scazuta a markerilor, lucrul acesta ma pune serios pe ganduri impotriva ideii de metastaze osoase. la cum prezinti situatia, personal nu prea cred ca sunt metastaze osoase, ce s-a vazut pe scintigrafie. inca o posibilitlate teoretica ramane ca ele sa fi existat si sa fi raspuns foarte bine la tratament hormonal. pentru asta lucrurile trebuiesc fixate in timp, iar mie nu mi-e clar ce, in ce ordine si cand ati facut.
din moment ce s-a decis prostatectomia radicala, e de bun simt sa nu fi existat metastaze, in acel moment. altfel operatia cu siguranta ca nu trebuia facuta. chiar si un urolog trebuie sa aiba atata minte incat sa nu sara cu operatia cand pot exista metastaze.
in orice caz se impune o reevaluare oncologica si mi se pare ca radioterapia iese din discutie, cel putin momentan.
astept sa ne zici ca atare ce stabileste oncologul. sunt cel putin intrigat !
0
28-09-2011, ora 17:34
merle
Nu este medic/terapeut
merle
Interventiile au fost facute la 4 zile distanta una de cealalta, dupa aproximativ 2 luni de la operatie. Nu am putut face scintigrafia inainte de operatie pentru a vedea daca exista sau nu metastaze, pentru ca nu aveau substanta de contrast si ar fi durat cam o luna pana o primeau. In plus, nici urologul nu ne-a spus ca ar fi nevoie. Dupa cum am mai spus, nici pe CT si RMN nu s-a uitat...
0
29-09-2011, ora 19:50
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, e chirurg, nu e neaparat surprinzator asta. chirurgul vrea sa opereze, altfel cum isi castiga painea ? cand ai primit diagnosticul de CANCER primul om cu care trebuie vorbit e oncologul. el cel putin nu va sari imediat cu o propunere radicala si iremediabila...
acuma ce ar fi foarte important in toata treaba asta nu prea deslusita, ar fi sa vorbiti inca odata cu oncologul, si apoi sa ne spuneti si noua concluziile si decizia. In ce oras sunteti si unde va tratati, etc ?
0
04-10-2011, ora 15:35
amalia66
Nu este medic/terapeut
amalia66
Buna ziua tuturor,

Am revenit cu mai multe amanunte despre tatal meu: a terminat radioterapia pentru stoparea metastazelor osoase( va amintesc ca de la prostata s-a extins la nivelul oaselor fiind afectata colloana, oasele bazinului, umerii, genunchii, oasele capului; a facut radioterapie pentru oasele bazinului si coloana; continua cu flutamida si zometa( o data pe luna).
Pana acum nu a avut dureri, si-a revenit foarte bine dupa radioterapie, insa de o luna are dureri foarte mari de picioare: ca niste dureri musculare? reumatice- spune el- simte un fel de arsuri.
Ce as putea sa facem in acest sens ( ma refer la dureri)?
La cat timp poate repeta scintigrafia?
Exista o analiza specifica a sangelui din care ne putem da seama daca au avansat metastazele sau nu ?

Multumesc mult
0
04-10-2011, ora 19:10
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
un oncolog nu ati consultat si voi ? el trebuie sa va lamureasca despre toate aceste lucruri. nu cred ca raspunsul se afla in intrebari lansate pe internet, nu au cum sa fie la cel de bune ca niste consulturi "face to face" cu un medic.
durerile osoase de la nivelul iradiat S-AU DIMINUAT ?
are tratament de durere pe termen lung prescris ?
singura metoda de a studia evolutia metastazelor osoase este radio-imagistica, prin variante de scintigrafie, ct/rmn, radiografii, eventual din cand in cand combinate cu niste markeri biologic cum ar fi LDH sau fosfataza alkalina, insa acestea au o specificitate foarte mica.
0
06-10-2011, ora 09:20
amalia66
Nu este medic/terapeut
amalia66
Daca oncologii din Roamania ar fi doctori in adevaratul sens al cuvantului si nu specialisti/experti pe anumite probleme nu as mai fi lansat acest subict pe internet :)
Normal ca am fost la oncolog, am fost la 2 oncologi si tot merg prin spitale cu oameni bolnavi de cancer ( ca asa s-a nimerit in viata mea) si nu am intalnit un doctor care sa stea de vorba cu pacientul, sa-i explice la un nivel de intelegere normal, sa-l incurajeze, sa-l faca sa se intereseze(pacientul) de boala lui; sa-i spuna ca sunt metode care s-ar putea sa-l ajute: regim alimentar corect, suplimente alimentare ETC...
De aceea sunt pe internet ca sa ma informez despre lucruri simple pe care niciun dr nu mi le spune!!!
Cum spuneam, tatal meu nu a avut dureri pana acum deloc, desi in urma scintigrafiei erau afectate multe zone ale sheletului. A facut radioterapie preventiv si a terminat cele 3 sesiuni de radio in luna august, ia flutamida/ zilnic si face zometa. De 3 saptamani are dureri de picioare, el le descrie ca niste dureri reumatice si are senzatia de calura puternica.
Specific ca nu a facut radioterapie la nivelul genunchilor, parte care este afectata conform scintigirafiei.
In primul rand as ori sa-i calmez durerile si in alt doilea rand ma intereseaza la ce interval de timp poate sa faca o scintigrafie pentru a vedea evolutia bolii.

Multumesc mult,
Amalia
0
06-10-2011, ora 09:23
amalia66
Nu este medic/terapeut
amalia66
Pt marin111 :noi am facut raditerapia la Elias si a fost foarte bine,

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
344 comentarii 1 23 ..... 11 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.