Increderea reciproca - liantul care cimenteaza o relatie

27-04-2010
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Alaturi de COMUNICARE, INCREDEREA intareste o relatie, dandu-i trainicie, valoare si perenitate.

NU poate exista relatie armonioasa fara incredere. Lipsa de incredere duce la certuri si destramarea relatiei. Desi viata de cuplu nu este un fluviu linistit, nu trebuie sa cedam in momente critice, de indoiala, dezamagire sau sa petrecem timpul cu interogatorii incomode.
Este important sa avem incredere in relatia noastra, in partener, dar sa nu lasam sa se astearna o liniste continua, care poate fi confundata cu indiferenta si nepasarea.

La fel cum pentru toate lucrurile care privesc sfera umana este nevoie de suflet si putina arta - si aici sau mai ales aici, este important sa fim noi insine la capacitate maxima.

Ce se intampla totusi - cu increderea acordata si neonorata ? Ce mai poate salva acea legatura ? Merita ea sa fie continuata ? Cu ce pret ?

Nu trebuie neaparat ca autorul acestui topic sa se confunde cu subiecrtul prezentat. Consider ca increderea este de mare importanta pentru trainicia oricarei relatii de cuplu in general. Ea ne intereseaza in mod egal pe fiecare, de aceea am adus-o in atentie.

Orice parere, sugestie, recomandare sunt binevenite. Multumesc.
12 comentarii
0
28-04-2010, ora 15:28
morena1r
Nu este medic/terapeut
morena1r
bleuciel, asta e un subiect despre care am putea vorbi ore in sir:-)).Dar, oricum, frumos spus..
Un filozof(nu mai stiu cine...memoria asta:P), spunea ceva de genul:"increderea...iti trebuie o viata sa o castigi, dar e suficienta o clipa sa o pierzi.."
0
01-05-2010, ora 01:08
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Multumesc, morena 1r.
Are dreptate filozoful respectiv, dar oare, asa ar trebui sa privim lucrurile?
Totul s-ar darama daca ne-am gandi la clipa aceea urata. Si chiar daca s-ar intampla asta, nu trebuie sa ne lasam batuti, nu trebuie sa renuntam la principiile bune, in care am crezut pana in acel moment. Binele si raul au existat, exista si vor exista independent de ceea ce fac oamenii bun sau rau.

IREDEREA e rupta din rai. Este sora buna cu credinta. Ma refer in general, nu strict la contextul familial, (al relatiei de cuplu).

Increderea pe care o acorzi unui om ii poate da acestuia aripi. il poate incuraja sa creada in calitatile lui in care - de multe ori nu mai crede. Cei mai multi dintre noi - daca nu, toti - avem nevoie de asa ceva.
Am sa va spun o simpla intamplare:

Am ingrijit pe cineva care consuma alcool f. mult. Ajunsese sa cada pe strazi. E vorba de o femeie care era disperata. Avusese f. mari necazuri si ramasese si singura dupa decesul celor din familia ei, De fapt asta era unul din motivele necazului ei.

Nimeni, dar nimeni nu era de partea ei. Toti o judecau: vecinii si rudele pe care le mai avea. Aceasta femeie avusese o viata prospera inainte. Acum nu-i mai ramasese nimic. Pierduse chiar si locuinta in care statea acum ca simplu chirias.

Am hotarat sa-i intind o mana. Atata de mare era neincrederea ei in oameni incat timp de jumatate de an cat a locuit la mine a fost un calvar. Mereu ma jignea crezand ca urmaresc nu stiu ce castig de pe urma ei. Nu realiza ca de fapt ea nu avea nimic. Totusi, am suportat toate mizeriile pana in momentul cand a trebuit sa ma lupt public pentru interesele ei - si anume: Fiind martor in actiunea de recuperare a locuintei am aratat tot ce cred si ce simt despre ea si despre toata povestea ei.
Desi inca mai voia adeseori sa se refugieze in bautura, din ziua in care am am afirmat public - in fata unei sali intregi. a avocatei dansei si a completului de judecatori - ca ea NU mai consuma alcool, - ca de fapt bea din cauza singuratatii si a faptului ca nimeni nu o iubea si nu o intelegea- ei, bine, aceasta femeie care va pot spune ca desprindea de alciool, este acum un alt om. Pur si simplu sta cu sticla de bautuira in casa si nu bea. M-am mirat mult. Si m-au mirat si alte imbunatatiri din viata ei: optimisul, pozitivitatea... - etc.
Acesta e un caz recent, concret de reabilitare umana prin acordarea de incredere.. INCREDERA care obliga, care transforma.

Despre incredere in viata de cuplu - pornim tot de aici. Dar pe alta data.

Cu drag,
0
01-05-2010, ora 22:59
morena1r
Nu este medic/terapeut
morena1r
bleucile, fapta pe care ai facut-o iti face cinste si foarte putini oameni ar face asa ceva...Si, da, ai dreptate, increderea e ceva frumos.Si totusi...eu am invatat ceva de la viata:cu cat mai putin te increzi in oameni, cu atat mai putin dezamagit vei fi cand te vor trada...Pt ca mai devreme sau mai tarziu, constienti sau inconstienti de acest lucru TOTI te vor dezamagi...Asta e parerea mea.Asta nu inseamna ca nu am incredre in nimeni:-)Am incredere, dar cu masura...
ai grija de tn.
0
02-05-2010, ora 09:00
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Scuze pt. greseli: INCREDEREA e rupta din rai.
- aceasta femeie, care, va pot spune, DEPINDEA de alcool.

.

Multumesc morena 1r pt. comentarii, pt. tot.
Continui putin mai tarziu.

Numai bine !
0
03-05-2010, ora 05:14
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Hristos a înviat!

Am descoperit accidental acest topic frumos. Nu regret nicio milisecundă! :)
Woow, stimatăd-nă Bleuciel, sunt invadat de bucurie şi stupefacţie pozitivă. Nu-mi vine să cred ce şi cum aţi făcut. Încrederea dvs. a fost clar celestială, iar rezultatul ei este unul de-a dreptul insuflat de pronia divină. În afara încrederii pe care aţi investit-o în acea doamnă aflată într-un mare impas, aţi avut, cu siguranţă, şi multă credinţă în Dumnezeu, pentru că ştiţi în profunzime că fără El nu se poate concretiza nimic pozitiv. Doar credinţa în El şi iubirea pentru semeni v-au putut furniza atât de multă fermitate, în a lupta pentru viaţa ruinată a acelui suflet condamnat de către alţii, dar înţeles şi sprijinit de către dvs. Fapta dvs. este o acţiune nobilă în totalitate. Veţi primi multă reacţiune pozitivă, să fiţi sigură de acest aspect :) Doamne ajută!



Să fiţi binecuvântată şi să continuaţi să ajutaţi oamenii aflaţi în suferinţă (în limita disponibilităţii şi a...iubirii).
Cu iubire şi admiraţie,
Mr. Nick:)
0
08-05-2010, ora 01:33
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Adevarat a inviat !

Multumesc Mr.Nick. Ca intotdeauna, politicos, pozitiv si spontan apreciati ceva care in mod normal se intampla. De obicei, oamenii nu-si lasa apropiatii, ci au grija de ei, totusi mai sunt si exceptii - pt. ca unii sa-si poata permite bucuria unei fapte bune. Si gandul ma duce la cuvintele de la Efeseni 2:10 : "...am fost ziditi in Hristos Iisus pentru faptele bune, pe care le-a pregatit Dumnezeu mai dinainte ca sa umblam in ele. "
Asa ca...nu vine de la mine.

In ultima vreme atmosfera de pe Romedic pare mai tacuta. Ce mai faceti, Mr. Nick? Cum va mai simtiti? Mi s-a facut dor de prietenii de odinioara, dar nu stiu pe unde mai sunt. Daca-i vedeti, daca-i auziti, salutati-i din partea mea. Ma bucura sa-i stiu aproape.

Multa sanatate si Dumnezeu sa va binecuvinteze !
Tuturor, un weekend placut !
0
08-05-2010, ora 03:36
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Hristos a înviat!

Stimată d-nă Bleuciel, aveţi perfectă dreptate - "..am fost ziditi in Hristos Iisus pentru faptele bune, pe care le-a pregatit Dumnezeu mai dinainte ca sa umblam in ele. " :)
Vă mulţumesc pentru aprecieri, dar vă rog să nu vi le mai exprimaţi niciodată. Aprecierile sunt pentru alţi oameni, nu pentru mine (mie nu-mi plac).

Cum mă mai simt? Hmm...din ce în ce mai rău! Am aproape tot tabloul clinic specific sindromului de fatigabilitate cronică. Sunt foarte obosit, mai ales mentalo-psihic. Sunt hipotonic (să nu spun semi-adinamic), am o stare generală de rău şi sunt asaltat de foarte, foarte, foarte multe lapsusuri (memoria este parametrul psihic cel mai afectat). Câteodată nu-mi aduc aminte nici ce am făcut cu 5 minute înainte :( Sunt foarte aproape de stadiul prostraţiei (Stare patologică de indiferenţă totală faţă de lumea înconjurătoare, cauzată de o slăbire extremă a forţei fizice şi psihice). Şi totuşi, din punctul meu de vedere, tot răul este numai spre bine, cel puţin aşa a fost tot timpul în cazul meu.
Ştiu ce trebuie să fac pentru a-mi reface funcţionalitatea în totalitate, dar am nevoie de timp (minim o lună), printre altele.
Sindromul de fatigabilitate este motivul pentru care am frecvenţă redusă pe Romedic.

Staţi liniştită, NO ME VOY A QUEBRAR :)
Să fiţi binecuvântată!


Cu iubire profundă,
Mr. Nick:)
0
17-05-2010, ora 09:07
cineva.canva
Nu este medic/terapeut
cineva.canva
eo am 2 prieteni care din cate faceam si cat timp petreceam preuna pareau prieteni de nedespartit aproape ca frati...pana aud intro zi d la unu din ei ca sa culcat uc prietena celuilalt si el nu sti..

cum poti sa mai ai incredere in oameni, nu mai zici prietenii!?
0
17-05-2010, ora 14:48
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Hristos s-a înălţat!

Cineva.cânva, situaţia prezentată de dvs. este destul de comună, dar, chiar şi având o astfel de "calitate", nu poate să fie privită ca fiind o generalitate.
Nu toţi oamenii sunt aşa!
Nu toţi oamenii au principii spirituale inexistente!
Nu toţi oamenii conlucrează cu imoralitatea şi, bineînţeles, nu toţi îşi trădează prietenii, rudele...conştiinţa...etc.


"ÎNCREDEREA ÎNFLOREŞTE ÎN INIMILE MARI" - Vasile Alecsandri



Toate cele bune şi Dumnezeu să vă binecuvânteze :)
Cu respect,
Mr. Nick
0
19-05-2010, ora 16:09
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Adevarat s-a inaltat !

Mr. Nick, aveti dreptate. E adevarat ca "INCREDEREA INFLORESTE IN INIMILE MARI. " - asta presupunand ca ea a parcurs o cale deja, un progres. Trebuie - ca si o planta - sa porneasca dintr-o samanta aflata intr-un pamant fertil, sa incolteasca si sa creasca treptat pana la maturizare. Ajunsa aici, chiar si dezamagirile inerente nu o pot dezradacina.
Totusi, indiferent de riscuri, acesta e modul corect in relatia cu semenii.

Ce am mai gasit despre incredere:

" E mai rusinos sa nu ai incredere intr-un prieten, decat sa fii inselat de el" -- A. SHOPENHAUER

(Chiar si asa, tot pe incredere trebuie sa mergem. Nu exista alt mod de a inainta.)

"Daca mi-am pierdut increderea in mine, voi avea tot Universul impotriva mea -R. W. EMERSON.


"Nu poti pierde increderea decat o data " -- marele IORGA. --caci odata pierduta- e ca si cum ai murit deja.

Pe cand, "Daca ai incredere in tine, inspiri incredere si altora" --GOETHE

.
Insa, a invata sa ai incredere e una dintre cele mai dificile sarcini ale vietii. "Increde-te, dar vezi in cine." --

Cu increderea e ca si cu celelalte virtuti -- isi are terenul si adeptii proprii. Ce ne opreste?

O zi / o saptamana insorite si inmiresmate de parfumul florilor de mar / salcam sau tei...

Pe curand !
0
21-05-2010, ora 18:51
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Hristos s-a înălţat!

La mulţi ani, d-nă Elena, sau mai bine zis, d-nă cu sufletul luminat :-) Nu vă pot dori decât să vă cultivaţi dorinţa de a vă lăsa în voia lui Dumnezeu, de a-I spune: Iată, roaba Ta, să-mi fie mie numai după Cuvântul Tău. Lăsaţi-vă purtată de infinitatea puterii Lui, şi lumina împletită de iubire va fi în permanenţă călăuzitoarea vieţii dvs. Să fiţi binecuvântată, sublimă doamnă.



Cu iubire, preţuire şi admiraţie,
Mr. Nick ;)
P.S. - Inimile "mici", cu Dumnezeu, pot deveni inimi "mari", dar inimile fără Dumnezeu...nici măcar nu sunt inimi "mici"; sunt doar ţesut carnal de piatră :(
0
22-05-2010, ora 22:41
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Adevarat s-a inaltat !

Multumesc mult, Mr. Nick.

Lumina vine de sus, ea este o caracteristica a puterii divine; putem transmite unii altora aceasta lumina, putem creste in ea doar impreuna. Nu intamplator spuneHristos: unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu sunt si Eu. Oamenii care-L cauta sincer pe Dumnezeu si nu care sunt manati de alte scopuri. Si cred ca trebuie sa fie prea stricat un om, sa puna altceva / sau pe altcineva inaintea Lui Dumnezeu. Desi, fara voie, uneori se intampla - Se-ntampla multe nereguli in viata unui om, dar El nu priveste la ele, ci la inima. Asta mai poate da unora nadejde.

Iar pentru inimile impietrite, e trist. E atat de greu sa simti ca nu poti simti 100% cu inima ta ! Este tot o boala / neputinta si asta. (Impietrirea poate veni peste oricine.Chiar si peste omul credincios. Noi nu avem putere sa schimbam ceva. )
Sunt versurile acelea:

"Schimba-mi inima / Fa-ma mai curat / mai real, mai bun, / mai adevarat. " Faca-ni-se dupa cuvintele acestea.

Dumnezeu sa va binecuvinteze !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul