Schizofrenie paranoida

24-09-2021
Alinela01
Nu este medic/terapeut
Alinela01
Bună ziua, sufăr de schizofrenie paranoida de 2 ani. Boala s-a declanșat în urma unei depresii post natale netratate. Momentan iau tratament injectabil Abilify de 300 mg (mi.a redus dr psihiatru doza) de 2 luni. Înainte am luat 2 ani abilify injectabil 400 mg. As vrea în următorii 2 ani sa mai fac un copil. Care sunt riscurile? Momentan ma simt bine și nu am halucinații, nu aud voci sau alte simptome care sunt tipice acestei boli. Va multumesc
42 comentarii 12 Înainte ›
2
24-09-2021, ora 16:13
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Riscurile sunt ca copilul sa sufere malformatii in urma tratamentului pe care il luati dv. Oricum se naste cu predispozitia catre schizofrenie sau alte boli psihice. Nu este recomandat persoanelor cu schizofrenie sa faca copii.
Aveti deja unul. Va puteti preocupa de el? Aveti un serviciu stabil la care faceti fata 8 ore? In aceste conditii puteti face fata si treburilor casnice (cumparaturi, mancare, curatenie, calcat, spalat etc). Sotul ce parere are?
1
24-09-2021, ora 17:09
Alinela01
Nu este medic/terapeut
Alinela01
Am rămas însărcinată în timpul tratamentului cu abilify maintena și am născut o fetita perfect sanatoasa. Am 27 de ani, un serviciu stabil într un mediu destul de stresant, fac față cu treburile casnice. Soțul zice sa mai încercăm sa avem un copil. Am vb cu psihiatra care îmi urmărește starea de sănătate ca pot încerca peste vreo 3 ani sa am încă un copil. Am vrut sa știu și părerea altor persoane. Va multumesc pt raspuns
1
24-09-2021, ora 17:27
Alinela01
Nu este medic/terapeut
Alinela01
Psihiatra mi.a zis ca pot încerca să mai am un copil peste 3 ani.
Dupa ce am rămas însărcinată prima data, am întrerupt tratamentul cu abilify injectabil. Înainte am suferit de tulburare schizo afectiva, care la 2 ani după ce am născut s a transformat în schizofrenie paranoida.
2
24-09-2021, ora 19:03
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Riscurile sunt sa moștenească boala.. asta cred ca o stie oricine ca bolile psihice sunt ereditare.Dar ca face malformatii de la tratament...asta nu ai de unde sti clara nu ești medic ca sa emiti astfel de opinii.Si nici nu cred teoria aceasta.Multa sanatate !
1
24-09-2021, ora 19:31
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Sarcina
Nu există studii controlate, adecvate cu aripiprazol la femeile gravide. S-au raportat anomalii congenitale; cu toate acestea, relația cauzală cu aripiprazolul nu a putut fi stabilită. Studiile la animale nu pot exclude potențialul toxic asupra dezvoltării (vezi pct. 5.3). Pacientele trebuie sfătuite să-și informeze medicul dacă devin gravide sau intenționează să devină gravide în timpul tratamentului cu aripiprazol. Din cauza informațiilor insuficiente privind siguranța la om și a problemelor ridicate de studiile privind reproducerea la animale, acest medicament nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepția cazurilor în care beneficiile așteptate justifică clar riscul potențial pentru făt.
Nou-născuții expuși la medicamente antipsihotice (inclusiv aripiprazol) în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină au risc de reacții adverse, incluzând simptome extrapiramidale și/sau de întrerupere, care pot varia după naștere din punct de vedere al severității și duratei. S-au raportat agitație, hipertonie, hipotonie, tremor, somnolență, insuficiență respiratorie sau tulburări de alimentare. Prin urmare, nou-născuții trebuie monitorizați cu atenție (vezi pct. 4.8).
Alăptarea
Aripiprazol/metaboliții acestuia se excretă în laptele uman. Trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea, fie de a întrerupe/de a se abține de la tratamentul cu aripiprazol având în vedere beneficiul alăptării pentru copil și beneficiul tratamentului pentru femeie.
3
24-09-2021, ora 21:00
tassevasi
Nu este medic/terapeut
tassevasi
Vreau sa va dau un exemplu din familia mea, varul de aceiasi virsta s-a casatorit cu o fata care mama ei era bolnava si toata lumea stia, acum ei au familie dar cam nefericita, are 2 fete cam peste 30 de ani cu studii superioare ambele, una din ele cam de la 26 -28 ani a inceput sa aiba peobleme psihice si merge foarte des la spitalul Obregea pt internari. Mama ei sotia varului tot cam pe la aceasta virsta a incepul cu probleme chiar f f mari, se vorbea de divort si alte probleme. Ce vreau sa spun ca am in fam exemplu din generatie in generatie se transmit aceste manifestari, asa ca va spun sa renuntati, ca nu se stie, copilul e bine cit e mic dar dupa 25 ani poate sa aiba probleme si e pacat.
3
27-09-2021, ora 21:01
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Nu se merită să riscați. Ați sta tot timpul cu teamă că ar putea să moștenească boala, iar stresul nu v-ar face bine nici dvs. nici copilului. Dacă ați opri tratamentul pe perioada sarcinii, v-ați crea probleme dvs. mai târziu, pentru că o boală psihică trebuie ținută sub control prin tratament, nu să întrerupi tratamentul.
1
27-09-2021, ora 21:07
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Copil iti mai trebuie ? Stai linistita ca ai deja unul, nu mai ai nevoie de balamuc pe cap asa bolnava cum esti si sa poata sa aiba si copilul ceva de la tratamentele care le iei, stai asa cum esti mai bine.
1
30-09-2021, ora 00:21
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Cautati pe youtube dupa canalul Living Well with Schizophrenia. Este o fata care asteapta un copil si are schizofrenie. Deci se poate.
Clipul se numeste : "A Portrait of Pregnancy and Schizophrenia"
2
30-09-2021, ora 15:11
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Copilul il face oricine. De crescut de catre o persoana bolnava e mai greu iar cand se imbolnaveste parintii trebuie sa traga... Cunosc cazuri de parinti disperati. Dar cum iti asterni asa dormi. Fiecare decide ce face cu viata lui. Nu ar trebui insa ca copiii sa sufere pentru greselile parintilor. Un procent extrem de mic din care au aceasta boala muncesc. Ii numeri pe degete. Restul stau acasa pe pensia de 800 de lei din care nu te poti intretine si sufera. Mie imi scriu astfel de tineri si nimeni nu se poate apropia de ei din pricina stigmatului bolii care nu ar trebui sa existe dar e real. Isi duc viata in tacere, ajutati de parinti acolo unde exista parinti, fara relatii sociale, fara posibilitatea de a castiga un ban din care sa duca o viata decenta, fara posibilitatea de a-si face o familie. Nimeni nu se apropie de ei. E trist.
Vorba aceea "vezi ce iti doresti ca s-ar putea sa o patesti".
3
01-10-2021, ora 19:42
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Lena8, mai bine sa nu mai faca inca unu, ca deja are unul, la boala care o are, ii va fi f greu cu copil, sau poate chiar ii va da genele de boala si va face si copilul in viitor boala, asa ca ce sens are ? Sa stea la un loc si aia e.
Ca asa de putut se poate orice, insa in ce conditii ?
Ce o sa ofere copilului ? O mama bolnava, bani putini, nu are sens, plus ca daca de la tratamentul pe care-l ia ea, iese copilul handicapat din start, e mai grav. Tie ti-ar conveni sa faci un copil damblagiu ? Sa te chinui si tu si pe el ? Ca de la tratamente e tare posibil sa fie asa, ca doar ai niste substante in corp, ce faci, hranesti copilu cu medicamente psihiatrice ?!

Daca chiar mai vrea unu, sa infieze unul si aia e, ca tot copil e si ala, ba chiar face un bine ca scapa un copil de orfelinat.
0
01-10-2021, ora 21:03
Alinela01
Nu este medic/terapeut
Alinela01
Mulțumesc pentru sfaturi, oricum am văzut cazuri în care femei cu epilepsie au dat naștere unor copii perfect sănătoși. Nu pot sa cred câți descurajați o femeie doar pentru că are o boală. Am deja o fetiță de 4 ani jumate și este sanatoasă, nu mă gândesc o clipă ca ar putea să moștenească boala mea. Cât despre aceasta, nu ma împiedică sa am o viata sociala, un job bine plătit, etc. Cred ca ati citit prea multe despre aceasta boală și ii catalogați pe toti drept incapabili. Eu îmi stăpânesc boala, nu stau agățată de ce scrie într-un certificat medical.
Cică ce as putea sa ii ofer copilului? Am o stare materiala bună, (repet lucrez) sprijin, dragoste, etc.
Dacă psihiatra la care merg mi-a dat acordul ca peste 2 ani sa mai pot face un copil, vedem cum evoluează lucrurile și o să-l fac.
Asa ca, dacă cineva diagnosticat cu vreo tulburare psihica o sa citească mesajul meu, as dori sa ii spun ca poate sa facă orice, atâta timp cât are voință.
1
02-10-2021, ora 19:31
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Pai si eu iti zic adevarul, nu te pot incuraja sa faci prostii, nu am cum sa fiu deacord sa risti viata si sanatatea, si calitatea vietii copilului doar pe baza:
"am văzut cazuri în care femei cu epilepsie au dat naștere unor copii perfect sănătoși".

Pai si daca nu iese sanatos ce faci ?! Iti asumi ? Pe langa ca ai gena de boala psihica, ai si tratament in corp care l-ar putea face sa aiba probleme, deci riscurile sunt mari, tratamentul de epilepsie e mai usor decat ala psihiatric uneori.
Nu stim daca fata ta nu va mosteni boala, asta viata ne va spune in viitor, e naiv sa zici "nici nu ma gandesc ca ar putea sa mosteneasca boala mea", poate da, poate nu, asta e raspunsul corect.

De ex sora prietenului meu a mostenit schizo de la bunica ei din partea tatalui, s-a declansat la 28 ani boala, altii nu mostenesc, e o loterie, fratele ei n-a mostenit.

Iar cu tratamentul e logic, gandeste-te ca in sangele tau circula medicament, si copilul ia la bord medicament cat esti insarcinata cu el, si de aici e o loterie cum va iesi, poate iesi bine sau rau.
Doza pe care o iei e ptr tine ca adult, dar cum e ptr un copil abia in formare ?! E de 50 ori mai puternica poate.

Stiu ca ai o viata ok cu job si altele, chiar daca ai bani cum trebuie, si normal ca poti face orice daca ai vointa si nu ti-o ia boala (ca daca ti-o ia, ai pus-o, nu mai faci mare lucru), dar nu de asta e vorba neaparat, e vorba ca, copilul tau ar putea iesi cu probleme din cauza tratamentului, iar pe viitor poate mosteni boala.
E un risc mare care in mod normal daca te-ai gandi la copil, n-ai risca doar ptr dorinta ta, iar sa nu iti pui problema ca poate iesi rau, am zis, e o uriasa naivitate sincer.

Daca medicul iti zice ca poti face, okey, dar iti asumi riscurile care ti le-am zis, mai ales riscul sa mosteneasca in viitor boala, chiar daca iese aparent sanatos la inceput.
Ce, medicu se gandeste la viitorul copilului ? Ala iti zice ce vrei sa auzi uneori, il doare in pix de ce va fi. Tu nu vezi ca nu si-a pus problema principala ca in viitor poate mosteni boala ?! De aici lipsa de interes.
Iti zice ca poti face poate doar din punctul de vedere ca iei trat, dar atat. Daca e ceva, se spala pe maini, ce treaba are ?

Uite, mama are diabet si eu deja incep sa am boala incet incet, dupa 32 ani jumate in colo deja au aparut semne ca apare.
1
02-10-2021, ora 20:55
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Bolile psihice apar de obicei in adolescenta. Nu ca bazati pe faptul ca fetita dv. nu va avea nimic daca e bine acum.
Bunica mea a avut schizofrenie. Tatal meu a facut tulburare deliranta persistenta dupa 40 de ani. Fratele meu a facut tulburare deliranta persistenta dupa 30 de ani si eu am facut tulburare bipolara dupa 16 ani.
Mama mea care e singura sanatoasa din familie a ajuns sa nu ne mai suporte.
Ganditi-va si la varianta dv. bolnava si cei doi copii bolnavi. Vad ca o excludeti complet. In aceasta conditie ipotetica credeti ca sotul ar dori si v-ar putea sustine pe toti 3? Intr-un fel se manifesta schizofrenia la debut si in alt fel dupa ce trec anii si efectele secundare de la medicamente incep sa apara.
Dv. aveti doi ani de experienta cu schizofrenia. Eu v-am scris din prisma a 27 de ani de ani de experienta cu tulburarea bipolara si cu bolile psihice.
Nu se compara tratamentul psihiatric cu cel de epilepsie. Intr-adevar persoanele cu epilepsie nasc in general copii sanatosi. Epilepsia e o boala neurologica, nu o boala psihica.
1
02-10-2021, ora 22:51
tassevasi
Nu este medic/terapeut
tassevasi
"As vrea în următorii 2 ani sa mai fac un copil. Care sunt riscurile? Momentan ma simt bine și nu am halucinații, nu aud voci sau alte simptome care sunt tipice acestei boli. Va multumesc "


Persoane competente de aici iti spune riscurile, cu multe exemple negative si tu spui ca nu e asa, pai atunci faci cum vrei, ca nu conteaza citi bai ai la astfel de boli, atunci degeaba ai intrebat, ori mai bine din respect pt cei care au rasuns nu mai contra.
1
03-10-2021, ora 17:09
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Pai zice ca e bine, ca e un om normal, ca are o viata normala si ca nu e problema sa faca copil, dar pe chestia asta poate suferi copilul in viitor, medicu poate sa-i zica ca poate face copil, dar cum am zis, pe ala il doare in pix de viitorul copilului ca poate mosteni boala.
Nu e chiar asa, niciodata un om bolnav cronic nu este un om normal si nu va fi niciodata oricat ne-am minti noi, e ameliorat cu tratament, dar oricum va avea recaderi, efecte secundare de la trat si altele de genul, si nu e bine ca cineva sa aiba asa ceva, iar daca eu am asa ceva, nu vreau sa risc ca si copilu meu sa faca boala.
4
03-10-2021, ora 17:33
Anonim077
Nu este medic/terapeut
Anonim077
Doamne, eu nu știu cum sa îmi pun ștreangul de la 11 ani de schizofrenie deja avansata, pt ca bolile psihice avansează în timp dacă nu iei tratamentul cuvenit, și unii se gândesc sa facă copii.. Ce e in capul vostru oare?????? Pe bune acum. Și clar ca se moștenesc bolile.Treaba voastră ce faceti
3
03-10-2021, ora 17:54
Gogu3
Nu este medic/terapeut
Gogu3
Alinela, ai deja un copil ! Nu ti-e de-ajuns ?
E adevărat tot ce ți s-a spus mai sus.Fetița ta are doar 4 ani, e sănătoasă acuma, dar e posibil să dezvolte schizofrenie peste 20 de ani.Îți doresc din tot sufletul să nu se întâmple. dar tu ești dispusă să dublezi riscul făcând al doilea copil.
Ca să nu mai vorbim de ce efect poate avea tratamentul pe timpul sarcinii asupra copilului.
2
04-10-2021, ora 18:42
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Are deja un copil dar o mananca undeva sa faca un copil ca sa-l expuna la risc de boala si altele, nu stiu ce are in capul ala.
0
14-03-2022, ora 21:48
Alinela01
Nu este medic/terapeut
Alinela01
În cap mai am și altceva decât resemnare și medicamente cum aveți voi. Sănătate tuturor!
1
15-03-2022, ora 23:23
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Joaca-te tu asa ca sa ti-o iei original de tot, ai o boala incurabila, accept-o, nu ai incotro, nu intrerupe tratamentul aiurea, ca o sa fie mai rau. Te simti bine ca iei tratament, daca-l opresti, ai pus-o.
Si da, trebe sa te resemnezi, asta e.
Sigur ca poti face orice in viata, dar sa te tratezi, trebe sa iei tratament toata viata ca sa nu o iei razna, si fi atenta ceva, cu fiecare criza, creierul se defecteaza inca putin, asta a zis medicul sorei prietenului meu care are cam acelasi diagnostic cu al tau. Multi cu schizo intra in criza si cu tratament din cand in cand, damite sa nu iei tratamentul.

Copii fa si 11, dar pe riscul tau (si dupa aia tragi la ruleta "va face copilu meu schizo sau nu va face mai tarziu ?", iar daca ai doi copii, o sa tragi la ruleta de doua ori), dar oricum de tratament nu scapi niciodata.

Mama mea are diabet, si mi l-a dat si mie, adica l-am facut dupa 32-33 de ani, deci ai mare mare grija ce faci.

Asa ca revizuieste-ti gandirea si ia decizia care trebuie, nu te pune cu ceva mai tare ca tine ca vei pierde mereu.

Asta e, ti-am zis durul adevar, ca sa te mint nu te ajuta.
0
16-03-2022, ora 17:27
Alinela01
Nu este medic/terapeut
Alinela01
Ms de răspuns, Costy.
Doamna doctor a hotărât ca din iunie sa îmi întrerupă tratamentul. Momentan iau o doza de abilify injectabil de 0.5 ml/ luna. Am luat 5 ani tratament. Deci eu cred ca ea știe mai bine, întrucât ma cunoaște de atata timp.
2
16-03-2022, ora 18:32
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Toate doctoritele despre care am auzit ca si-au lasat pacientii fara tratament si-au bagat pacientii in episod psihotic de fapt, ulterior. E o chestiune doar de timp pana la aparitia lui.
0
16-03-2022, ora 19:06
Alinela01
Nu este medic/terapeut
Alinela01
Doamna Clara, sa nu generalizam.
2
16-03-2022, ora 19:30
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Alinela01, daca medicu a zis sa-ti scoata trat, sa ti-l scoata, foarte bine, stie ea mai bine, vorba ta.

Clara, are dreptate Alinela01, nu generaliza ! Nu toti oamenii sunt la fel. Daca au intrat 100 in episod daca nu au mai luat tratament, nu inseamna ca alti 1100 vor intra. Fiecare poate reactiona diferit.
1
16-03-2022, ora 21:44
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu induce oamenii in eroare, Costy. E ca si cum ai spune ca s-ar vindeca schizofrenia in 1100 de cazuri,
Oricum 2021+3=2024
Degeaba ne ardem noi neuronii acum. Pana in 2024 se pot intampla multe.
Boala la 20 de ani nu e ca boala la 30 de ani sau la 40 de ani.
0
16-03-2022, ora 22:24
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Aia cu 1100 a fost asa doar un exemplu, am zis ca-s oameni si asa si asa, nu stim, tu ii pui ca si cum toti is la fel. Poate scapa 10 si 1000 nu, si asta e posibil.
1
17-03-2022, ora 10:02
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu exista schizofrenie vindecabila, nu inteleg ce tot insisti.
1
17-03-2022, ora 11:02
Anonim077
Nu este medic/terapeut
Anonim077
Exact, nu exista..ce e cu voi tot dezbateti problema asta.Si boala nu se vindecaaaaa never.De abia ce își fac efectul tratamentele care sunt varzaaa.Punct.
1
17-03-2022, ora 11:49
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Nici eu nu înțeleg de ce doctorii opresc tratamentele.Nu e clar ca ajungi de unde ai plecat ?Și mie doctorita mi s zis ca după 5 ani de tratament, dacă nu am recaderi pot sa l opresc
.Dar bineînțeles ca n am sa fac asa ceva. Eventual voi scade la o doza mai mica dar nu voi face nesăbuita sa opresc.Acelasi lucru te as sfătui și pe tine Alinela.Multa sănătate!
Adaugă un comentariu / răspuns
42 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: