Serotonina, Dopamina si Noradrenalina - tratarea depresiei...

05-01-2009
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
SEROTONINA (5HT) - este cel mai important neurotransmitator. Face parte din categoria aminelor biogene, fiind o indolamina. Formeaza calea indolaminergica (transmisia serotoninergica). In creier, serotonina, activeaza 7 receptori: 5HT 1, 5HT 2, 5HT 3, 5HT 4, 5HT 5, 5HT 6, 5HT 7 si variantele lor: 5HT 1A, 5HT 1B, 5HT 1C, 5HT 1D, 5HT 1E, 5HT 1F, 5HT 2A, 5HT 2B, 5HT 2C.
Receptorii 5HT 1 au actiune antidepresiva, anxiolitica, antipanica, antifobica, antibulimica, antiobsesionala, anticompulsiva, iar receptorii 5HT 2 au actiune antipsihotica asupra simptomelor negative.
SEROTONINA se mai numeste si 5-hidroxitriptamina (5-HT) sau 3-(2-aminoethyl)-1H-indol-5-ol, conform nomenclatorului IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry - Uniunea Internationala de Chimie Pura si Aplicata; organizatie non-guvernamentala, fondata in 1919, forumul cel mai inalt recunoscut la nivel mondial ca unica autoritate ce elaboreaza standarde pentru nomenclatura substantelor anorganice sau organice).

BIOSINTEZA SEROTONINEI
Este biosintetizata in neuronii serotonergici din sistemul nervos central (SNC) si in tractul gastrointestinal, de catre celulele enterocromafine. L-triptofan este hidroxilat in 5-HTP (5-hidroxitriptofan) via triptofan hidroxilaza. 5-HTP este decarboxilat in 5-hidroxitriptamina (5-HT - serotonina) via aromatic-L-aminoacid-decarboxilaza. 5-HT este mai departe transformata in celulele pinealocite din epifiza (glanda pineala), in melatonina, la lasarea intunericului via enzimei 5-hidroxiindol-O-metiltransferaza. Melatonina, denumita stiintific de nomenclatorul IUPAC si N-acetil-5-metoxitriptamina, este supranumita si "hormonul somnului", disfunctia acestui neurohormon fiind principala cauza a insomniei de adormire.
Principalii metaboliti ai serotoninei sunt: acidul 5-hidroxiindolacetic (5-HIIA), melatonina (5-metoxitriptamina) si derivati N-metilati si N-formilati.

INACTIVARE si DEGRADARE
Serotonina este inactivata prin recaptare via SERT (serotonin transporter), proteina care se "leaga" de serotonina transportand-o din spatiul sinaptic in neuronii presinaptici. Acest transport o inactiveaza si o recicleaza pentru reutilizare. Degradarea enzimatica este realizata de monoaminooxidaza A (MAO-A).

FUNCTIILE SEROTONINEI
5HT este foarte importanta pentru actiunea sa: antidepresiva, anxiolitica, antipanica, antibulimica, antifobica, antiobsesionala, anticompulsiva, cat si pentru perceptia durerii, controlul agresivitatii, apetitului, emotiilor, inducerea calmului, somnului, trezirii, si nu in ultimul rand, este foarte importanta pentru functia cognitiva inalta.

DOPAMINA (DA) - este un neurotransmitator (neuroregulator) care face parte din categoria aminelor biogene, fiind o catecolamina. Formeaza alaturi de norepinefrina - NE (noradrenalina (NA)) si epinefrina (adrenalina), calea catecolaminergica. In creier, dopamina, activeaza 5 receptori: D 1, D 2, D 3, D 4, D 5 si variantele lor: D 2A, D 2S, D 2L, D 3 (D 2B), D 3S, D 3L, D 4 (D 2C), D 4.0... D 4.10). Aceasta se mai numeste si: 3, 4-dihidroxifenetilalanina, 3-hidroxitiramina, oxitiramina, insa IUPAC i-a dat numele de 4-(2-aminoethyl)benzene-1,2-diol.

BIOSINTEZA DOPAMINEI
Dopamina este biosintetizata in organismul uman de catre tesutul nervos si medulosuprarenala. L-fenilalanina (fenilalanina) este hidroxilata in L-tirozina (tirozină) via fenilalanin-hidroxilaza. L-tirozina este hidroxilata in L-DOPA (3, 4-dihidroxi-L-fenilalanină) via tirozin-hidroxilaza. In final L-DOPA se transforma prin decarboxilare in DOPAMINA via aromatic-L-aminoacid-decarboxilaza (denumita frecvent si dopa decarboxilaza). In unii neuroni, dopamina, este mai departe transformata in norepinefrina - NE (noradrenalina - NA) prin hidroxilare via dopamin beta-hidroxilaza. Norepinefrina - NE, este transformata prin metilare via feniletanolamină N-metiltransferaza (PNMT), in epinefrina, adica ADRENALINA. NOREPINEFRINA - NE sau NORADRENALINA - NA are un rol foarte important in tratarea depresiei si a ADHD.
Principalii metaboliti ai dopaminei sunt: 3, 4-dyhidroxyphenyl-acetic acid (DOPAC), 3-Methoxytyramina (3-MT) și Homovanilic acid (HVA).
INACTIVARE si DEGRADARE
Dopamina este inactivata prin recaptare via dopamine transporter, denumit si DAT (dopamine active transporter), proteina membranara care se "leaga" de dopamina transportand-o din spatiul sinaptic in neuronii presinaptici. Apoi este degradata enzimativ de catre COMT (catechol-O-metiltransferaza) si monoaminooxidaza A si B (MAO - A si MAO - B). Dopamina care nu este degradata este reimpachetata pentru reutilizare.
FUNCTIILE DOPAMINEI
DA are multe functii si roluri, printre care si: reglare umorala (functie antidepresiva, timostabilizare comportamentala, motivare si recompensa etc.); functie cognitiva (rol foarte important in memorizare, atentie, concentrare si invatare); functie neuroendocrina (inhibarea productiei de prolactina (PRL), din acest motiv, dopamina, mai este supranumita in literatura de specialitate si Prolactin-inhibiting factor (PIT), prolactin-inhibiting hormone (PIB) sau prolactostatin etc.

SUPLIMENTE NATURALE pentru creșterea serotoninei, dopaminei și noradrenalinei.
1. 5-HIDROXITRIPTOFAN extras din planta Griffonia Simplicifolia (precursor pt serotonina). Suplimentarea cu 5-HTP contracareaza efectele unui nivel redus de serotonina in creier. Simptomele unui deficit de serotonina pot fi una sau mai multe din urmatoarele: Depresie – Insomnie, Anxietate - Comportament Obsesiv, Migrene - Foame persistentă, Agresivitate - Ne-sociabilitate. In mai multe studii clinice recente, 5-HTP s-a dovedit egal sau chiar superior medicamentelor de sinteza utilizate pentru tratamentul depresiei nervoase. Intr-un studiu efectuat in Norvegia s-a demonstrat ca 5-HTP imbunatateste considerabil somnul. Doua studii efectuate in Spania si in Italia au demonstrat ca 5-HTP este eficace contra migrenelor pe fond depresiv.
Efectele suplimentarii cu 5-HTP: imbunatateste starea psihica in general, induce stare de calm, relaxare, incredere si siguranta de sine, imbunatateste calitatea somnului de vegehe si profund, reduce sau elimina migrenele cauzate de starea de stres sau starea depresiva, ameliorarea simptomele tulburarii obsesiv-compulsive, amelioreaza tulburarile de comportament si ADHD etc.
Mod de administrare: 1 cps de 100 mg o data pe zi in primele 7 zile dupa care se creste doza la 2 cps pe zi (se iau inainte de masa cu 30 de minute). NU se consumă concomitant cu antidepresive ISRS alopate.
2. Fenilalanină, 500MG (precursor pt dopamina si noradrenalina).
Mod de administrare: 1 cps de doua ori pe zi (dimineata si seara), luata pe stomacul gol la 15 minute dupa 5HTP (practic se administreaza 5HTP pe stomacul gol, dupa 15 minute fenilalanina si dupa alte 15 minute se poate manca).
Toate cele bune,
Mr. Nick
480 comentarii 12 ..... 15 16 Înainte ›
0
05-01-2009, ora 22:35
Jaquelinne
Nu este medic/terapeut
Jaquelinne
Oho dar ai scris nu te-ai incurcat Nick!!Ma miram eu de ce nu ai dat nici un semn azi!!Ma gandeam ca ti s-a oprit netul... ;)))
Pupic
0
06-01-2009, ora 09:18
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Nick, mi se par foarte utile postarile tale. Tu ce iei si de ce anume ai suferit? Eu am TOC si nu sunt deloc bine, adica, cand pe val, cand sub val.
Ma oboseste afectiunea asta si mi-a facut viata un calvar si mie si fetelor de pe forum si probabil si altor pacienti. E cumplit TOCul!.
Te-as invita pe subiectul nostru sa ne impartasesti mai multe impresii, se pare ca ai o mai mare experienta cu naturistele. De 5-HTP am citit si eu pe site-uri americane, dar stiam ca nu se importa in Romania. Foarte bun din cate am inteles este si inositolul (pudra), dar la fel nu se importa in romania, din pacate.
0
09-01-2009, ora 21:58
gugla
Nu este medic/terapeut
gugla
Salve NIck! Da, as dori sa aflu adresa ta de mail si daca nu te superi mai multe informatii de tipul cit timp ai facut trat smd, desigur in mesaj privat daca e posibil.-*
Merci mult!(*modificat de admin)
0
09-01-2009, ora 22:42
cris_sy
Nu este medic/terapeut
cris_sy
Buna,
Nu am avut rabdare sa citesc tot postu tau.
Pana la urma (pt TOC de exemplu), e destul sa iei 5HTP sau trebuie luate toate?
6
10-01-2009, ora 12:21
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Aloha!

Gugla, iti multumesc inca odata pt sprijin, ai "picat" la momentul potrivit! -*
Am sa iti trimit mai multe detalii! :)

Cris_sy, 5htp-ul se foloseste si pentru TOC, insa ca si antidepresivele chimice, se ia o doza mult mai mare decat cea pentru depresie sau insomnie de adormire. Pentru depresie ajunge o doza de 200-300 mg pe zi, pe cand pentru TOC, se ajunge si la 500-600 mg pe zi! Dar este fenomenal de bun, nici nu iti imaginezi (dar nu vreau sa te influentez, faci ce si cum doresti)...
Atentie! Doze mai mari de 50 de mg de 5htp nu se administreaza ipreuna cu un antidepresiv sau inhibitor MAO; mai intai ori se scade foarte mult doza ori de preferat se renunta gradat si se incepe tratamentul cu 5htp dupa 3 zile de "neluat" nimic!

Numai Bine!


(*modificat de admin)
0
10-01-2009, ora 14:41
cris_sy
Nu este medic/terapeut
cris_sy
Buna,
Intrebarea mea era daca este de ajuns 5HTP, pentru ca tu mai sus ai enumerat vreo 5 feluri de astfel de suplimente.
6
10-01-2009, ora 14:55
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Da, 5htp este de ajuns pentru TOC in cantitatile pe care le-am precizat mai sus. este de ajuns pentru ca TOC este determinata exclusiv de deficienta serotoninei (transminia indolaminergica)...luat impreuna cu
L-theanina combate mai eficient anxietatea provocata de TOC si nu numai!
0
10-01-2009, ora 20:00
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Buna Nick ! Cred ca s-a inteles de la inceput ce vroiai sa spui nu stiu daca mai era nevoie sa editezi primul mesaj ! Ideea este ca acestia sant aminoacizi precursori ai neurotransmitatorilor, vitamine si lipide implicate in procesul de producere si transmisie neuronala ! Sunt in general substante naturale extrase din vegetale dar se pot obtine si sintetic si cu putine sau fara efecte secundare, cu o exceptie notabila - cazurile de eozinofilie din S.U.A. de acum ctiva ani, cand japonezii au folosit bacterii modificate genetic pt obtinerea tryptofanului !
Mai ramane de stabilit care sant cele mai bune suplimente in ce priveste provenienta, puritatea si concentratia ! Probabil ca astea de care tu spui sant foarte bune !

Acum fiindca recomanzi aminoacizi si suplimente am si eu curaj sa ma las sfatuit de tine ! :)

Numai bine si sanatate cat mai naturala !
6
10-01-2009, ora 20:26
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
:) Salut,

Am editat mesajul pentru ca primul se amestecase si se repetau unele informatii...daca nu ai cunostinte minime de psihiatrie, te incurci de nu mai intelegi nimic...acesta a fost motivul!

Daca vrei un produs 100% natural si pe deasupra homeopat, pentru depresie, insomnie si alte tulburari psihice, iti recomand DEPREX. Ingredientele sunt atent selectionate si fabricate!
Este un produs homeopat produs de concernul american VAXA; contine un blend de plante, vitamine, minerale, aminoacizi etc., perfect pt sanatatea psihica!
--------*

Lista ingredientelor:

Avena Sativa 30C, 200C; Kali Phosphoricum 3C, 6C, 12C, 30C; Cimicifuga Racemosa, Humulus Lupulus, Ignatia Amara, Kali Bromatum, Natrum Muriaticum 6C, 12C, 30C; Hypothalamus 9C; Lithium Carbonicum 6X, 12X; Lithium Bromatum 12X. In a base of: DL-Phenylalanine, St. Johns Wort, Scutellaria Lateriflora, Verbena Officinalis, L-Glutamic Acid, L-Glutamine, GABA, Sodium Bicarbonate, Potassium Bicarbonate, L-Alanine, L-Aspartic Acid, Calcium Pantothenate, 5-HTP, Pantothenic Acid, L-Threonine, L-Lysine HCL, L-Tyrosine, and Folic Acid.

Costa aproape 28, 95 $, dar NU este disponibil in Romania, trebuie comandat si importat (din fericire, Romania este pe lista tarilor admise pentru import)...

Numai Bine si multa sanatate ;)

(*modificat de admin)
0
19-01-2009, ora 22:41
Mladen
Nu este medic/terapeut
Mladen
salut tuturor.nick, mersi ca m-ai scos din dilema.doctorita mi-a prescris arketis, dar mi-a fost frica sa-l iau deoarece are multe efecte adverse, provoaca dependenta si impotenta.precizez ca nu pot sa dorm de aproximativ o luna.mi s-a spus ca din cauza serotoninei.5-htp de care zici e la fel de bun, adica ajuta, iar deprex am vazut ca la noi nu este.ce sa fac?nu vreau sa fiu toata viata dependent, dar vreau sa ma si vindec.am avut si stari depresive, agorafobie, dar m-am mai linistit cu ansilan.acuma numai ca nu pot sa dorm.te rog, ajuta-ma.sa fac un tratament homeopat cu 5-htp, ajuta?
0
19-01-2009, ora 23:12
Mladen
Nu este medic/terapeut
Mladen
imi spui, te rog, si cat timp se fce tratamentul cu 5-htp?
6
20-01-2009, ora 12:05
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Cu multa placere Mladen!

Insomnia este provocata indirect de serotonina. Somnul este o "activitate fiziologica" provocata de melatonina, denumita si hormonul intunericului si al somnului. La lasarea intunericului (tocmai de aceea este foarte important sa nu lasi lumina aprinsa in camera dupa ora 20), celulele pinealocite din glanda pineala (epifiza), transforma serotonina(5-hidroxitriptamina) in melatonina cu ajutorul enzimei 5-hydroxyindol-o-metiltransferaza. Odata secretata, melatonina este eliminata in fluxul sanguin si isi incepe activitatea prin inducerea unei relaxari profunde; incepi sa casti foarte mult, simti o oboseala musculara, ochii parca devin mai grei, activitatea electrica a creierului are un voltaj mai scazut predominand undele alfa etc... si adormi, dupa care treci prin toate fazele somnului!

Tratamentul cu 5-htp este magnific pentru insomnie si poate fi luat mult timp(de la minim 3 luni, pana la 6-8 cu pauza o luna), insa recomandarea mea este sa il combini cu L-theanina pentru a mari sa spun asa efectele de relaxare si calitatea somnului, asta pentru ca la trezire sa ai senzatia de fresh, nu de oboseala!
Ti-ar ajunge o cantitate de 200 de mg de 5htp, luata impreuna cu 100 de mg de L-theanina (1 flacon de 5-htp si unul de l-theanina).

Mai exista si alta varianta, si anume sa iei Bio-melatonina, dar nu elimini cauza ci doar efectul.
Bio-melatonina poate fi luata in maxim 6 mg pe seara, cu 30 de minute inainte de culcare (1-2 cps, pt ca o capsula contine 3 mg de methoxytriptamina).

Daca mai ai alte nelamuriri, ma poti intreba fara nici un fel de problema!
Numai Bine si multa sanatate!
0
20-01-2009, ora 15:25
Mladen
Nu este medic/terapeut
Mladen
Mersi mult pt raspuns, dar problema mea nu este numai somnul.Am senzatii de agorafobie(cred ca am scris corect), stari de neliniste, sigur este vorba de deficitul de serotonina.Am citit cum ca 5-htp-ul reduce efectele cauzate de nivelul scazut al serotoninei, nu o mareste.Te rog, sa-mi spui ce sa fac:sa merg pe ssri sau pe 5-htp?creste nivelul de serotonina?este la fel de bun ca ssri?are efecte secundare gen eozinofilie?sunt intr-un moment de cotitura al vietii mele.asa nu m-am simtit niciodata.pe langa faptul ca nu pot sa dorm mai am si stari se neliniste, frica, dar nici nu vreau sa fiu dependent de antidepresive care mai provoaca si impotenta.
6
20-01-2009, ora 17:27
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Mladen, conform unui studiu, 5htp-ul intr-o concentratie de 50 de mg, creste destul de mult nivelul de serotonina la subiectii sanatosi, conferindu-le acestora, un somn mult mai bun, calm, energie psihica, atitudine pozitiva si optimism etc.. La subiectii bolnavi (depinde de ce!) 5htp-ul este eficient in doze de 200 de mg (depresie usoara), aproximativ 400 de mg pt TOC - OCD, peste 500 de mg in cazul unor depresii endogene foarte grave, fobii sau alte tulburari psihice in care este implicata serotonina si metabolitii acesteia (in principal melatonina). Dozele se impart in 3 si se incepe, evident, cu o cantitate mica (minim 100 mg). In functie de raspunsul organismului se creste sau se scade. In nici un caz prima doza nu trebuie sa depaseasca 100 de mg sau maxim maximorum 200!
5-htp-ul mareste cantitatea de serotonina, marire dependenta de cantitatea ingerata si de procesul de decarboxilare realizat in SNC.
5-htp-ul nu are efecte secundare, decat la inceputul tratamentului. Exista posibilitatea ca in primele zile, persoana sa aiba unele stari de greata sau voma datorita stimularii zonei chemoreceptoare din bulb, unde este centrul vomei!
5-htp-ul nu este la fel de bun ca un SSRi, este cu cel putin 200% mai eficient si fara efecte secundare daca este administrat fara un alt antidepresiv, cu atat mai mult daca este chimic!
Ai dreptate! SSRI-urile provoaca impotenta, anorgasmie etc...
5-htp-ul nu provoaca dependenta, nu are cum!

Eu daca as fii in locul tau nici nu m-as mai gandi, as lua clar 5-htp si L-theanina, dar decizia iti apartine. Documenteaza-te, consulta-te cu familia si ia decizia cea mai buna pentru ca este in joc echilibrul tau psihoafectiv!

In speranta ca te-am putut ajuta,

NICK :)
0
21-01-2009, ora 12:48
Mladen
Nu este medic/terapeut
Mladen
M-ai ajutat deja enorm.cred ca nu pot sa-mi permit, cel putin momentan si L-thenina.spune-mi, te rog, merge si numai cu 5-htp.si referitor la dozaj, ai spus intr-un comentariu ca in prima saptamana se ia o capsula de 100 mg seara, timp de o saptamana, apoi se trece la 2 capsule.in cazul meu e la fel?si pana la capatul tratamentului sa merg pe doua capsule seara?si cand o sa stiu sa ma opresc?sunt deja disperat ca nici noaptea asta nu am dormit.si inca ceva, o sa mai gasesc 5-htp dupa ce o sa termin flaconul?mersi mult
0
21-01-2009, ora 13:03
Mladen
Nu este medic/terapeut
Mladen
am vorbit cu d-na la telefon si mi-a spus ca mai are decat 3 flacoane de 5-htp si ca nu mai face comenzi.in cazul asta trebuie sa le iau pe toate 3, numai daca tu nu o sa mai ceri alta comanda.si financiar acuma stau un pic cam prost, dar cred ca le iau.imi spui daca o sa ii mai ceri sa comande ca sa stiu ce sa fac?si despre dozaj si modul de administrare, si daca e ok si fara l-theanina, te rog?mersi din suflet
6
21-01-2009, ora 14:53
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Salut!

Ma bucur ca ai vb cu dna Kata la telefon. Din pacate eu nu mai pot sa o rog pe dansa sa comande absolut nimic, asta pentru ca am primit unele acuzatii nefondate si nici nu pot sa ii impun acestei doamne sa comande nimic (nu am nici o legatura de rudenie cu dansa si nici macar o legatura de afaceri sa zici ca mi-as permite). Am reusit sa o conving sa comande aceste produse in cantitati mici, rugand-o foarte insistent si explicand situatia de pe romedic. Dar stai linistit, in maxim 2 luni, Swanson va avea un site romanesc si vei putea cumpara produsele pe care le doresti.

Pana una alta, ai face foarte bine daca ti-ai lua 2 flacoane de 5htp si unul de L-theanina. te rog sa nu renunti la L-theanina pentru ca este o "piesa foarte importanta in jocul de sah" al oricarei tulburari de somn si nu numai (te-ar costa cele 2 flacoane de 5htp si cel de l-theanina aproximativ 213 Ron; nu este putin dar nici mult). Daca as fi avut eu o situatie financiara privilegiata, ti le-as fi facut cadou (insa nu o am deocamdata), dar in curand voi face o fundatie pentru ajutorarea oamenilor cu diverse tulburari psihice (printre altele) prin intermediul medicatiei naturale.
Oricum, 2 flacoane de 5htp iti ajung cel putin 2 luni, iar cel de L-theanina minim 1-2 luni, perioada suficienta pana la lansarea site-ului-------*


Insist foarte mult cu L-theanina pentru ca: creste activitatea neurotransmitatorului GABA (gama aminobutiric) care produce relaxare si reduce anxietatea, induce starea de bine si incredere (stimuleaza productia neurotransmitatorului dopamina), creste capacitatea de memorare etc...

Sunt foarte sinergice aceste 2 suplimente, cel putin pt problema ta!
Daca poti, cumpara-le si pe urma vb dsp doza si durata.

Cu multa placere,

NICK:)

(*modificat de admin)
0
21-01-2009, ora 17:58
Mladen
Nu este medic/terapeut
Mladen
Salut.
Le-am comandat.stiu ca nu ai nici o obligatie fata de mine sau de cineva de aici, dar totusi recunosc ca sunt un pic speriat pt.ca o sa fac tratament in conditiile astea.sper ca o sa fie bine, sper ca nu o sa-mi faca rau aceste medicamente.si parintii sunt speriati.eu iti multumesc din suflet ca ma ajuti si sper sa fie ok.precizez ca fac tratament cu aspacardin si ca, am luat si tinctura de sunatoare.sa le intrerup?stiu ca de sunatoare ar trebui sa ma las, dar de celelalte nu cred.si despre dozaj, ai zis ca 100mg seara 5-htp si 100 l-theanina.si cat anume ar trebui sa fac tratament?sper ca nu au efecte secundare gen impotenta(de asta mi-e cel mai mult frica).ar ajunge 2 luni de tratament?mersi mult de ajutor.stiu ca pun multe intrebari.as vrea intr-o zi sa-ti intorc favoarea cumva
6
21-01-2009, ora 19:21
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Bravo!!! te felicit, ai luat cea mai buna decizie pentru bunastrarea ta psihica viitoare.
Nu am nici o obligatie, asa este, dar daca ar fi dupa mine as ajuta toata lumea de pe forum, insa nu eu decid cum si ce import pentru ca nu am nici o legatura cu cei care conduc Vitaking.

Aspacardin-ul i-al in continuare pentru ca este foarte bun pentru miocard (inima) si nu numai, insa, tinctura de sunatoare te rog sa o intrerupi.

Da, iei 100 de mg de 5-htp seara cu 30 de minute inainte de cina, iar L-theanina o iei la 1 h dupa masa (asta in prima saptamana), dupa care in a doua saptamana incepi sa iei ori 100 mg dimineata si seara, ori 200 de mg seara (depinde de cum rsp, pentru ca exista posibilitatea a dupa 1-2 h de la 5-htp sa ai o stare de liniste profunda care pe timpul zilei sa te deconecteze oarecum de la activitatile cotidiene si nu ar fi tocmai indicat, dar daca tu consideri ca nu te deranjeaza este okay. L-theanina iei 200 de mg in cazul in care doresti sau ai difultati in a mentine starea de somn.

NU au nici un efect secundar, decat o usoara stare de greata in primele zile, atat!
In nici un caz impotenta sau alte astfel de simptome care afecteaza aparatul reproducator masculin, stai linistit si gandeste-te ca totul va fi bine si asa va fi.
Vizualizeaza-te sanatos si zambaret si asa vei deveni si mai ales spune in fiecare zi cateva zeci de minute in gand: vreau sa fiu sanatos, vreau sa fiu viguros si echilibrat psihic, sunt sanatos, viguros si echilibrat psihic...puterea subconstientului care preia de la constient aceste afirmatii, este foarte mare!

Nu este nevoie sa imi faci vreo favoare, asta pentru ca deja mi-ai facut-o, mai ajutat sa te ajut si mai ajutat sa mai fac o fapta buna si pentru asta iti multumesc nespus de mult...

Iti doresc sa te faci perfect bine si Dumnezeu sa te binecuvanteze!
Mai vb cand mai ai nevoie cu toata placerea!
Salut,

Nick:)
0
22-01-2009, ora 02:31
Mladen
Nu este medic/terapeut
Mladen
mersi nick.totusi as vrea sa te intreb despre l-theanina cum sa o iau, ziua sau seara pt ca are si efect energizant?m-am documentat cu privire la 5-htp de pe site-ul www.raysahelian.com si a precizat doctorul care a scris cartea ca ar fi mai bine daca am merge pe 50 mg.intrebarea mea este daca se poate rupe pastila in 2?daca nu are continut gelatinos?as vrea sa merg pe 50 mg dearece a precizat ceva cu privire la scaderea libidoului si ca ar fi mai bine daca s-ar face si pauze mici si ca s-ar putea lua o data la 2 zile.sa-mi spui, te rog daca se poate rupe pastila in jumate.scuze de deranj.astept raspuns.
iti multumesc anticipat
mladen
0
22-01-2009, ora 14:30
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Mladen aproape ca esti mai tare ca ben-Laden :) dar te inteleg perfect ! si eu am fost si sant si in continuare foarte suspicios in privinta medicamentelor chiar daca e vorba de aspirina, paracetamol sau pulberi de plante ! Nu mai vorbesc de trecut cand am fost nevoit sa iau anxiolitice si antidepresive (fiindca nu erau alternative naturiste ) atunci testam medicamentele in cantitati aproape homeopatice : )cum am mai spus pe undeva si tot simteam efectul, depinde de reactivitatea fiecaruia !
Deci sfatul meu este sa iei o cantitate mica dimineata din L-theanina sa spunem(o fractiune daca e tableta sau putina pulbere dupa ce desfaci capsula ) si observi cum te simti pe parcursul zilei ! A doua zi maresti putin doza si observi cum te simti, apoi incerci si seara !La fel procedezi separat si pt celalalt supliment apoi le poti combina si vezi efectul cumulat ! Pana la urma trebuie sa ajungi doza terapeutica adica cea care te face sa te simti bine ! Vezi ce mai spune Nick ! Asta a fost din manualul anxiosului ! :)
Mult succes cu tratamentul !
6
22-01-2009, ora 14:48
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Din curiozitate am citit si eu putin pe site-ul d-nului doctor dsp care vb Mladen. Dansu se cam contrazice de nu mai poate, dar nu asta-i important. TU faci cum doresti, daca si la suplimente reactionezi asa, nu imi imaginez ce faceai daca luai Remeron...5htp-ul scade libidoul celor care sufera de nimfomanie!

5-htp-ul luat in cantitati de 50 de mg poate avea efect, dar foarte putin. Eu nu stiu ce stie domnul doctor, dar 5htp odata ajuns in tractul gastro-intestinal, incepe sa fie decarboxilat si transformat in serotonina. cantitatea care nu este decarboxilata patrunde prin bariera hemato-encefalica (BHE) si este decarboxilat in encefal. Serotonina decarboxilata inafara BHE nu ajung la encefal pentru ca nu poate trece de BHE...deci, din 50 de mg...dar, ma rog!

Pot sa iti aduc eu si 700 de studii, ca tu le intelegi dar dupa cateva minute intri pe net, gasesti o aberatie si o crezi, dupa care iti schimbi parerea...in cazul acesta, faci cum simti si cum iti rsp organismul...din L-theanina iei numai seara o cps de 100 de mg...sau si in cazul asta faci ce doresti!

"Asta a fost din manualul anxiosului ! :)" - :))))))))))))))))))))))))))))) pai chiar ca asa este! doar ca anxiosul refuza sa ia o cantitate suficienta dintr-un supliment care l-ar scapa de anxietate ;)

Nu ma deranjezi!
Cu multa placere,

NICK
0
22-01-2009, ora 15:12
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
NICK,
Ai bunavointa si arata-ne si noua niste studii bine-documentate despre tratarea TOC-ului cu htp. Multumesc.
6
22-01-2009, ora 17:33
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Draga doamna Prozac,

Mai intai am o mica intrebare!?
Credeti ca eu ar mai trebui sa dau curs acestei rugaminti a dvs. dupa ce aproape tot "staff-ul" care da cu subsemnatul la subiectele dvs. dsp. TOC (incluzandu-va si pe dvs.), m-a acuzat absolut nefondat si mai ales m-a poftit exactamente si totalmente "afara"?

Daca tot va framanta intrebare: este bun 5-htp-ul pt TOC?, rsp. este simplu! Eu personal am tratat o ruda cu o doza de 500 de mg pe zi de 5-htp si nu mai are obsolut nimic, asa ca, nu mai am nimic de adaugat...

In functie de rsp dvs. ma gandesc daca va voi onora cererea!

Va doresc numai bine si Dumnezeu sa va binecuvanteze cu tot ceea ce doriti.
0
22-01-2009, ora 18:55
Mladen
Nu este medic/terapeut
Mladen
salut tuturor.te rog, nick, nu ma intelege gresit.probabil am formulat eu gresit.nu ti-am pus nici o clipa la indoiala cunostiintele in acest domeniu, numai ca am vrut sa stiu si parerea ta vizavi de ce am citit.stiu ca mesajul a aratat cam hazardat, dar nu am vrut sa para asa.imi spui, te rog cam cat ar trebui sa fac tratament, si cam cand ar trebui sa fac pauza si cat ar trebui sa fie pauza?trebuie acuma sa ma angajez si trebuie sa dorm macar 5 ore pe noapte, mai am si un interviu important.nu am inceput tratamentul ca nu mi-a ajuns inca coletul.iti doresc numai bine.
6
22-01-2009, ora 19:52
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Nu, te rog sa nu te superi pe mine, eu m-am enervat ca unii medici chiar nu stiu ce spun, ca in cazul celui de pe site-ul dat de tine. Nu admit ca un medic sa se contrazica sau sa fie ignorant, de aceea am reactionat asa!
Tratament ar trebui sa faci minim 3 luni, dar recomandat este tratamentul de 6 luni. pauza inseamna minim o luna si maxim doua dupa care poti relua administrarea...daca iti este frica, fa cum te-a sfatuit Stevens - desfaci capsula si pui jumatate din continut sau chiar mai putin in paharul cu apa, dupa care il bei. Si in functie de rsp organismului cresti doza.
Eu nu stiu politica de expediere a celor de la Vitaking, dar nu cred ca va dura mai mult de 48 de h pana vei primi coletul.

Iti doresc numai bine la interviu, nopti linistite si somn profund!
:) Salut!
0
22-01-2009, ora 22:01
mcatalin
Nu este medic/terapeut
mcatalin
Salut Nick,
Eu folosesc 5-HTP de la compania canadiana Vivitas, pentru ca au macar o prezentare exacta a continutului produselor (de ex, 5-htp este 95% standardizat) si sunt avizate in Romania.
Am vazut ca pe site-ul celor de la Swanson nu sunt prezentate detaliile produselor decat foarte vag...
Daca ai cumparat suplimente Swanson, ai putea sa-mi spui te rog daca impreuna cu produsul cumparat se livreaza vreun prospect si daca sunt avizate de vreun institut oficial strain sau romanesc?
Multa sanatate si numai bine!
0
22-01-2009, ora 22:09
Mladen
Nu este medic/terapeut
Mladen
Iti multumesc mult pt amabilitate.Da, asa au zis si cei de la Vitaking, cam in 2 zile ajunge.Nu este asta o problema, chiar 2 zile nu mi se pare mult.sper ca o sa ma mai poti ajuta cu intrebari :) de fapt mai am doua :)
pe parcursul tratamentului cu l-theanina am voie sa beau cafea?daca nu nu ar fi o problema ca pot si fara.si tratamentul in cele 6 luni merg si pe l-theanina?mersi mult pt rabdare, ca pun cam multe intrebari.multa sanatate iti doresc
6
22-01-2009, ora 22:37
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Mcatalin, produsele Swanson sunt avizate de FDA din Sua (Food and Drug Administration) si primesc si calificativul GMP (Good Manufacturing Product)
Eu cand le-am importat din Sua, am primit si prospect.
5-htp de la Vivitas am luat si eu, de altfel am si marturia postata pe site!

Mladen, nu, nu ai voie sa mai bei cafea...printre altele contine si aflatoxina care dezechilibreaza Sistemul nervos central si nu numai...ar fi bine daca ai lua 6 luni si 5htp si theanina, dar daca nu iti permiti poti merge numai pe 5htp.

Nu imi pui multe intrebari...pt mine mult inseamna peste 10!
Cu multa placere,

NICK!
0
25-01-2009, ora 20:08
Mladen
Nu este medic/terapeut
Mladen
Salut Nick.te rog ajuta-ma cu o problema.am descoperit ca sufar si de prurit, cred ca generalizat.este benefic in cazul asta tratamentul cu 5-htp?as putea sa-l iau in paralel cu alte medicamente prescrise pt aceasta boala?s-ar putea sa fie si de la glanda tiroida?in acest caz cred ca nu pot sa fac tratament si cu 5-htp.te rog, sfatuieste-ma
Adaugă un comentariu / răspuns
480 comentarii 12 ..... 15 16 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul