Sevraj?

06-06-2009
abcynthia
Nu este medic/terapeut
abcynthia
De doua luni si jumatate am renuntat la fumat. Eram fumatoare de 14 ani, cam un pachet pe zi. acum am 28. Am trecut cu bine peste primele saptamani pentru ca eram foarte determinata in demersul meu si ma asteptam la tot ce era mai rau dar nu am avut simptome imposibile asa ca totul a mers aparent bine. Totusi de o luna ma deranjeaza foarte tare palpitatiile. Ma confrunt cu o stare de oboseala cumplita imediat dupa masa de pranz indiferent cat de putin mananc si trebuie sa ma intind o ora (din fericire lucrez acasa in cea mai mare parte a timpului). Asa ca incerc sa dorm dar nu reusesc pentru ca indata ma apuca palpitatiile si am o senzatie de parca as fi urmarita, ca si cum mi-ar fi foarte frica desi sunt o persoana destul de echilibrata emotional. Palpitatile se combina cu o senzatie de ameteala de nu ma pot da jos din pat. dar totul trece de la sine in vreo 45 de minute. Totusi nu adorm; dar nici nu pot gandi din cauza ametelii este ca un lesin. dupa ce trece episodul asta bizar ma simt ca si cum as fi dormit. Ma confrunt zilnic cu aceasta problema de mai bine de o luna. In plus am remarcat ca atunci cand am emotii inima incepe din nou sa bata necontrolat, ceea ce inainte nu pateam desi am dat foarte multe examene la viata mea. Si, o singura data urcand niste scari, am simtit o durere puternica in partea stanga dar a trecut in cateva secunde. Precizez ca analizele sunt normale cu exceptia TSH care este 3000 si a colesterolului care este peste limita putin. M-am ingrasat aprox 4kg dupa ce am renuntat la fumat da dar nu sunt supraponderala, am ramas in limitele normale ale IMC. Intrebarea mea este: am oare probleme cu inima sau cu tiroida sau este unul din simptomele asociate sevrajului nicotinic si eu nu stiam? E cazul sa fac o programare la un cardiolog? ca deja problema persista de prea mult timp ca sa nu i dau atentie. Mai precizez ca nu am folosit suplimente cu nicotina ci un medicament pe baza de vareniclina dar nu a fost necesar sa termin tratamentul. multumesc anticipat :)
9 comentarii
0
06-06-2009, ora 18:41
eleni theutokopulis
Nu este medic/terapeut
eleni theutokopulis
felicitari ca ati lasat fumatul!
Puteti merge la cardiolog, dupa atatia ani de fumat nu strica un control de rutina.
sa vedeti ce bine va veti simti cu timpul dupa renuntarea la fumat!
Tot organismul se va regenera! Ar fi necesar si un control endocrinologic, de ce nu?
Numai bine si tineti-o tot asa cu abstinenta de tutun.
bafta!
0
07-08-2009, ora 14:29
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Specialistii spun ca sunt suficiente doua luni pentru a renunta la fumat
Cabinetele de consiliere antifumat din Bucuresti au cam doi-trei clienti pe zi.

Asta in conditiile in care consultatiile sunt gratuite, iar tratamentul cu medicamente contra fumatului pe o luna costa mai putin decat trei cartuse de tigari. "Cei care apeleaza la serviciile noastre sunt in general pacientii internati in spital sau rude ale celor care
s-au imbolnavit de cancer pulmonar", spune dr. Florin Mihaltan, seful Sectiei de Pneumologie III de la Institutul de Pneumologie " Marius Nasta". Dintre acestia, medicul spune ca sansele cele mai mari de reusita pentru a se lasa de fumat le au pacientii care urmeaza tratamente combinate.

"La cei care se trateaza atat cu substituenti de nicotina (guma, plasturi sau tablete), cat si cu medicamente pe baza de bupropionum (substanta care actioneaza asupra centrului placerii, situat la nivelul creierului, diminuand dorinta fumatorului de a-si mai aprinde tigara), rata succesului este de 40%", afirma dr. Mihaltan, adaugand ca persoanele care merg pe o singura varianta de tratament reusesc sa renunte la acest viciu in proportie de 25-30%.

Consumul de lichide face parte din regimul antifumat

Pe langa medicamente, tratamentul antifumat presupune si o minima modificare a regimului alimentar. "Pacientii trebuie sa invete sa manance dimineata, sa evite pauzele de cafea si sa includa in regimul alimentar multe cruditati, care le vor diminua pofta de fumat", explica dr. Mihaltan. Mesele vor fi mici si dese, iar consumul de lichide trebuie sa ajunga la 2 litri pe zi.

"De obicei, se prefera apa plata. Cu lichide, organismul va pierde din toxine, pofta de mancare va scadea, iar pacientii isi vor mentine greutatea constanta", este de parere dr. Mihaltan.

Un sfert dintre pacienti recidiveaza
Plimbarile in aer liber, sportul, evitarea anturajelor in care se fumeaza si a certurilor puternice fac si ele parte din tratamentul antifumat. "Primul lucru pe care trebuie sa-l invete cel care se decide sa renunte la fumat este sa refuze prima tigara, indiferent de circumstante", avertizeaza dr. Mihaltan, care aminteste ca, dupa sase luni de la tratament, rata recaderilor este de 20-25a. Pentru a evita pe cat posibil aceste situatii, medicii recomanda pacientilor sa mearga la control cel putin o data pe luna la medicul care le-a oferit consiliere antifumat. "Cu cat pacientul mentine mai mult legatura cu doctorul, cu atat succesul va fi mai mare", a observat medicul.

Adresele cabinetelor de consiliere antifumat

1. Cabinetul de consiliere antifumat din cadrul Institutului de Pneumologie din Bucuresti "Marius Nasta" - Soseaua Viilor nr. 90, sector 5

2. Cabinetul de consiliere antifumat din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie "Sf. Stefan" - Sos. Stefan cel Mare nr. 11, sector 2.


Sursa: Evenimentul Zilei
0
06-10-2009, ora 00:33
ioana82
Nu este medic/terapeut
ioana82
Salut,
ma confrunt cu aceeasi problema. am renuntat la fumat acum o luna dar acum ma simt foarte rau, simptomele sunt aproape identice si as vrea sa stiu care este cauza, ce anume ai facut si cum te simti acum. Eu am renuntat brusc, fara pastile de nici un fel iar acum ma simt ingrozitor de rau. Am si prolaps de valva mitrala si alte mici probleme care ma fac sa ma simt ingrozitor - abia mai pot sta in picioare. Macar stiu sigur ca am renuntat la fumat pt ca imi doresc foarte tare sa traiesc si mai ales sa traiesc sanatoasa.
Astept cu nerabdare un raspuns pentru ca nu stiu ce sa fac.
Multumesc din suflet,
Ioana.
0
06-10-2009, ora 01:08
abcynthia
Nu este medic/terapeut
abcynthia
Buna Ioana,
Acum ma simt bine pentru ca, la recomandarea medicului de familie, am facut un tratament cu magneziu, magnerot 500, timp de aproape doua luni. de asemenea, am luat si panangin. este excelent ca ai renuntat, continua asa si nu te teme pentru ca nu iti poate fi decat mai bine. Bea multa apa, mergi mult pe jos, daca ai posibilitatea, dar cel mai sigur cred ca este sa discuti cu un medic pentru un diagnostic la obiect; simptomele asemanatoare pot avea cauze diferite mai ales daca stii ca ai deja o problema cardiovasculara. cred ca prin renuntarea la fumat am dobandit mai multa energie care daca nu avea o cale de eliberare de tip sport sau activitate fizica, se manifesta in felul acela, cu palpitatii. deci, daca medicul nu iti interzice, fa cat de mult sport poti, inot sau gimnastica, pe mine m-a ajutat si asta. multa sanatate si sa auzim de bine :)
0
04-07-2010, ora 18:27
europa_de_est
Nu este medic/terapeut
europa_de_est
si eu m-am lasat de fumat pe 6 iunie 2010.de nevoie! am racit toata iarna si toata primavara si in urma ultimei raceli din mai, mi-a ramas cu o tuse. Am tusit pe 3, 4, 5 si tot fumam.Pe 6 am fumat o tigara, am vazut ca nu ma lasa si-am zis: Pana aci! S-ar putea sa am ceva ce nu se mai vindeca.Fumez de 18 ani, adica de la 22.Cam 10 tigari pe zi, uneori mai multe alteori mai putine. Ce-am trait de-atunci? Spun tuturor ca sa stie toti cei care incearca acest lucru: mi s-a infundat nasu(si eu chiar n-aveam probleme!), am ragusit, tusea nu m-a lasat ba a evoluat dar fara expectoratie, am ajuns la medicul de famile.mi-a dat Zinnat( antibiotic), Eurespal ( bronhodilatator), trimitere la pneumoftiziologie cu diagnostic, , bronsita trenanta", medicamentele pentru laringotraheita si gata. Asa credeam eu! Dupa o saptamana eram mai rau: tuseam la fiecare vorba, temperatura de 36, 6-37, 2, vocea ragusita, imi curgea nasul si era continuu infundat. Abia atunci mi-a venit randul la radiografie.plamanii curati! Si ce daca? Antibioticul interzis de al doilea medic, sirop de tuse cu pin, propolis si plop, vitamina C cu propolis, vitamaX pentru cresterea imunitatii si am continuat cu Eurespal.Am terminat tratamentul 2 dar nu s-a ameliorat tusea prea mult si nici nasul si nici vocea. Acum aveam si dureri in piept, apasari pe torace, parca imi simteam plamanii atarnand in mine, ma injunghia in dreptul inimii imi amortea piciorul drept, pofta de mancare deloc si nici nu mai puteam inghiti cum trebuie. Din nou la medicul de familie.i-am descris simptomele, s-a uitat la mine, i-am aratat reteta celuilalt, mi-a dat iar alt antibiotic si Endomerd. plus alta trimitere la pneumo. Medicamente am mai luat o zi: mi s-a facut rau de la ele si n-am mai luat. Vinerea si sambata trecuta aproape n-am putut manca si ma misca: o gheara ma tinea de torace si nu-mi dadea voie sa respir plus tremuraturi ale corpului, senzatia ca mi s-a incheiat viata, ca am simptomele tuturor bolilor respiratorii si digestive incurabile de-mi venea sa mor mai repede si sa scap. Luni iar la pneumo.alta radiografie plus proba de respiratie.Radiografia curata iar respiratia normala.mi-a spus doctora. In cabinet, pana la traducerea radiografiei, am facut o criza de plans.sanatoasa si naturala de s-o fi intrebat si d-na doctora ce am.Poate si la cap am ceva? Mi-a dat acum pentru astm un medicament si pentru stomac altul. Respir ceva mai bine dar tot am probleme cu vocea care nu-si revine si tot mai tusesc. Daca ma intreaba cineva de ce am slabit( pentru ca am dat vreo 3 kg intr-o luna de nemancare) incep si plang instantaneu.stiu ca nu-i bine si ca s-ar putea sa am o depresie. Maine iau trimitere pentru ORl sa vad ce-i cu vocea.Va tin la curent si va sfatuiesc sa va lasati de fumat fara sa va speriati de sevraj.
0
05-07-2010, ora 15:11
abcynthia
Nu este medic/terapeut
abcynthia
Da, buna din nou tuturor.
Anul trecut m-am lasat de fumat cu ajutorul unor pastile, Champix. Simptomele mele se incadrau pana la urma in cele 500 de efecte adverse posibile descrise de medicamentul acelui prospect. Am reusit sa nu fumez trei luni.

Apoi m-am apucat din nou, tigari cu concentratie de nicotina la jumatate fata de ceea ce fumam eu inainte, dar evident aceeasi cantitate de gudroane. Nici nu stiu de ce m-am apucat din nou, ma simteam f bine fara tigari..
Cum am luat-o razna de la stress mi se pare ca am diverse simptome acum si m-am lasat iar de fumat - de o sapatamana. Fara nicio pastila, fara nimic, vreau sa va spun ca. aproape c nu simt sevrajul!!!! Nu imi este rau, nu am nici cel mai mic chef sa aprind vreo tigara, si cele cateva mici neajunsuri (un pic de constipatie si un pic de palpitatii) sunt incomparabil mai soft decat spaima pe care o traim de fiecare data cand aprindeam o tigara, caci ajunsesem sa ma gandesc ca orice tigara poate declansa o boala ireversibila - dar fumam totusi si... fata de aceasta spaima perpetua, renuntarea la fumat fara nimic (gume, pastile etc) e o jucarie! Va doresc succes, si sa aveti vointa, sa nu va lasati de frica asa cum am facut eu pentru ca starile sufletesti sunt ingrozitoare... si daca totusi va e frica, e o motivatie excelenta, va doresc tuturor sa reusiti sa spuneti NU fumatului cata vreme spaimele voastre sunt total neintemeiate :) Mai am si eu niste controale de facut pana ma linistesc cu totul dar sunt mai optimista acum decat acum 2 saptamani - deja mancare si-a recapatat gustul, teii - mirosul, iar eu, energia si vitalitatea. Succes, nu va lasati doborati, fumatul e un mic demon dar nu poate face nimic din ceea ce voi nu ii permiteti ;)
0
05-07-2010, ora 15:12
abcynthia
Nu este medic/terapeut
abcynthia
PS: merge perfect cu apa plata 2-3 litri pe zi mai ales in primele trei-patru zile, cine a dat sfatul asta stia ce spune! de asemenea, f eficienta este si limonada: da un gust oribil tigarii ;)
0
05-07-2010, ora 15:14
abcynthia
Nu este medic/terapeut
abcynthia
PPS: am uitat sa spun esentialul: in legatura cu simptomele descrise in primul meu comentariu, ele se datorau partial si unui hipotiroidism pe care l-am descoperit intre timp.
0
05-02-2011, ora 19:27
etnanif
Nu este medic/terapeut
etnanif
Din pacate, am ramas socata in urma primei, si sper, ultimei vizite la Spitalul de pneumologie Sf.Stefan din Bucuresti. M-am prezentat in dimineata zilei de sambata, 5 februarie 2011, la camera de garda, pentru un control, tinand cont ca ma simteam foarte rau, aveam febra, frisoane, tuseam mult si des. Am anuntat la camera unde se aflau asistentele medicale ca am venit pentru un control. M-au lasat sa astept aproximativ 40 minute, timp in care nu au iesit deloc sa-mi comunice daca mai am de asteptat sau mai bine plec. In cele din urma sotul meu a ciocanit incet la usa, sa nu deranjeze si le-a intrebat daca mai asteptam. In aproximativ 5 minute a coborat o doctorita, Gabriela Barbulescu, Sefa Sectiei, care m-a umilit si jignit ingrozitor. M-a intrebat cum am indraznit "sa o deranjez" tinand cont ca nu era o urgenta, ca nu locuiesc in sectorul 1 sau 2, sectoare care apartin de spital, ca trebuia sa ma duc la dispensarul de sector sau la policlinicile din sectorul in care locuiesc. Pe un ton ingrozitor a spus ca pentru mine trebuie sa deschida un aparat de mii de euro ca sa-mi faca o radiografie. Oare acel aparat nu este cumparat din banii pe care noi, angajatii, ii dam la fondul de sanatate? Oare nu era obligatia ei, ca medic, sa ma controleze, fara sa-mi reproseze ca am deranjat-o sambata dimineata? De ce a ales doamna Barbulescu meseria de medic, daca stia ca nu poate sa deserveasca pacientii intr-un mod civilizat? Mi-a mai spus ca puteam sa ma tratez bine merci acasa fara sa vin la spital, ca daca eram in orice alta tara, nu eram primita. Mi-a prescris antibiotic si alte doua medicamente. Cum as fi putut sa ma tratez acasa, atata vreme cat in farmacii nu se elibereaza antibiotice fara reteta? Asa ca tuturor celor care vreti sa va indreptati catre spitalul Sf.Stefan, incercati sa nu aveti de-a face cu doamna doctor BARBULESCU GABRIELA, nu de alta, dar sa nu o "deranjati" incercand sa aflati un diagnostic.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Renuntarea la fumat
  • Avantajele renunțării la fumat
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  • Palpitatii - primul ajutor
  • Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?
  • Palpitațiile
  • O strategie mai bună pentru campaniile antifumat
  • De ce apar palpitatiile?
  • 5 metode de a învinge oboseala
  •