tulburare obsesiv compulsiva

07-11-2008
Ioana15
Nu este medic/terapeut
Ioana15
Intrebarea mea este: Cum poate fi convinsa o persoana cu TOC sa apeleze la ajutorul unui specialist? Cunosc o persoana care prezinta simptome TOC. Ce ma ingrijoreaza e faptul ca de 3 luni se simte foarte rau, de multe ori nu se mai poate controla, ii e aproape imposibil sa mai ascunda de ceilalti ce i se intampla.Dar refuza chiar si sa vorbesca despre starea avuta.Sper ca cineva sa-mi poata da un sfat.
2 comentarii
0
09-11-2008, ora 15:30
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Sigur ca refuza... tensiunea interioara in care este prinsa este atat de violenta, incat ii incapaciteaza comportamentul rational, constient.
Este important sa existe o relatie buna, de incredere si afectiune, intre persoana diagnosticata cu TOC si cea care incearca sa o convinga sa apeleze la ajutor de specialitate (psihiatru si psiholog). Este nevoie de multa rabdare si respect fata de retinerile manifestate, fara a incerca sa se exercite si mai multa presiune, care nu ar face decat sa inrautateasca starea existenta. Ii pot fi prezentate materiale, cazuri similare, informatii despre TOC (acest forum are chiar un topic dedicat tulburarii obsesiv-compulsive).
In acest moment, mai multe pot face cei din jurul persoanei, decat ea insasi. Nu asteptati pana va fi dispusa sa vorbeasca despre ce se intampla, acest lucru va fi posibil doar cand simptomele se vor ameliora. Folositi un limbaj calm, simplu, lipsit de echivoc, insa persuasiv. Cu rabdare, va da roade.
Sanatate!

Psiholog clinician,
Simina Munteanu
0
10-11-2008, ora 21:23
Ioana15
Nu este medic/terapeut
Ioana15
Va multumesc pentru raspunsul oferit.Si mai am o rugaminte :daca exista cineva care sa fii trecut printr-o experienta similara, va rog, spuneti-mi cum ati reusit sa porniti o discutie cu persoana afectata pe tema TOC. Persoana cunoscuta de mine refuza sa vorbeasca despre situatia prin care trece, ca si cum nu si-ar dorii sa inteleaga ce i se intampla.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: