Medicament deja existent, eficient și în ratamentul durerilor lombare

©

Autor:

Medicament deja existent, eficient și în ratamentul durerilor lombare
Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit că un medicament existent, Navitoclax, ar putea fi eficient în tratarea durerilor lombare prin eliminarea celulelor senescente, sau adormite, în special osteoclastele. Studiul publicat în eLife, demonstrează rolul osteoclastelor senescente - celule care descompun și îndepărtează țesutul osos deteriorat - în dezvoltarea durerilor de spate, o afecțiune care afectează 8 din 10 persoane la un moment dat în viața lor.
Osteoclastele sunt celule esențiale pentru remodelarea și întreținerea naturală a oaselor. Când aceste celule devin senescente, nu mai funcționează corespunzător, ceea ce poate duce la probleme în întreținerea și repararea oaselor.

Cercetătorii au identificat prezența osteoclastelor senescente în plăcile terminale poroase ale vertebrelor la șoareci cu două tipuri de hipersensibilitate spinală - una cauzată de îmbătrânire și alta de instabilitate lombară. Ei au descoperit o asociere puternică între prezența osteoclastelor senescente și gradul de degenerare și hipersensibilitate spinală.

În urma tratamentului cu Navitoclax, au observat o reducere semnificativă a osteoclastelor senescente, precum și o diminuare a durerii și o creștere a activității la șoarecii cu ambele tipuri de degenerare spinală. Scanele spinale și examinarea microscopică a țesutului osos au confirmat că a fost redusă degenerarea și porozitatea în plăcile terminale, precum și separarea redusă între ele, la șoarecii tratați.

Autorii au investigat, de asemenea, dacă osteoclastele senescente joacă un rol în creșterea nervilor noi în plăcile terminale, ceea ce cauzează sensibilitate. Au descoperit că șoarecii tratați cu medicamentul anti-senescentă aveau mai puțini nervi și vase de sânge în placa terminală comparativ cu șoarecii netratați, sugerând că eliminarea osteoclastelor senescente ar putea opri acest proces.

Aceste descoperiri sugerează un potențial rol pentru medicamentele anti-senescente, precum Navitoclax, în tratarea durerilor lombare. Cu toate acestea, acestea trebuie evaluate suplimentar în cadrul studiilor clinice înainte de a putea fi utilizate în tratamentul pacienților cu dureri lombare. Profesorul Xu Cao, autorul principal al studiului, sugerează că epuizarea acestor osteoclaste senescente ar putea reprezenta o nouă strategie în tratamentul durerilor de spate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-11-2023 | creare: 18-11-2023 | Vizite: 502
Bibliografie
Drug that kills off sleeping bone cells could treat lower back pain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/11/231114143708.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Te doare spatele? Nu este din cauza vremii!
  • Tratamentul chiropractic pentru durerile lombare asociat cu ameliorări neînsemnate
  • Tratament mai puțin invaziv - eficient pentru durerile lombare
  •