Senzația de foame excesivă

©

Autor:

Senzația de foame excesivă

Foamea excesivă sau apetitul crescut înseamnă o dorință crescută de a consuma alimente, în general carbohidrați. Apetitul crescut poate fi simptomul unor diferite afecțiuni, de exemplu unei boli psihice sau unei probleme în legatură cu glanda tiroidă. În funcție de cauză, poate fi intermitent sau persistent și nu se însoțește întotdeauna de creștere în greutate.

Hiperfagia și polifagia sunt termeni medicali care semnifică foame exagerată, urmată de consum excesiv de alimente (dorința permanentă de a mânca). (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

Cauzele unui apetit crescut

1. Mese bogate în carbohidrați

Consumul de carbohidrați cu o seară înainte poate fi motivul foamei de a doua zi, chiar și după masă. Aceștia sunt rapid absorbiți în organism ca zaharuri, crescând nivelul din sange ceea ce provoacă o creștere a insulinei (hormon care transportă glucoza în organism) ce urmează să fie eliberată, determinând epuizarea nivelurilor de glucoză din sânge și astfel este declansată foamea și pofta de carbohidrați.


Pentru a evita acest lucru, este mai bine să evitați carbohidrații rafinați și să alegeți mese care conțin o cantitate moderată de carbohidrați nerafinați (cartofi dulci, orez brun sau quinoa) combinate cu proteine, cum ar fi peștele sau carnea de pui, legume ne-amidonate (broccoli sau alte legume verzi). Acest lucru va permite ca glucidele să fie digerate și absorbite mai lent, să mentina starea de satietate pentru mai mult timp și nu va provoca creșterea valorii insulinei care scade cantitatea de zahăr din sânge.

2. Condiții psihiatrice: anxietate, depresie, stres

Hormonul de stres, numit cortizon, activează foamea și preferința pentru alimente bogate în grăsimi și zahar. Stresul nu este singura emoție care poate declanșa foamea, la fel se întâmplă și în cazul fericirii, tristeții.

3. Anumite medicamente (corticosteroizii, ciproheptadina și antidepresivele triciclice)

4. Bulimia (frecventă la femei de 18 până la 30 de ani)

5. Diabetul zaharat (inclusiv diabetul gestațional)

În cazul diabetului necontrolat, în care nivelul glucozei din sânge rămâne anormal de ridicat (hiperglicemie), glucoza din sânge nu poate intra în celule, fie din cauza lipsei de insulină sau a rezistenței la insulina, astfel încât organismul nu poate converti alimentele consumate în energie. Această lipsă de energie determină o creștere a senzației de foame.


Cel mai bun mod de a scădea nivelul de glucoză din sânge este reprezentat de exercițiul fizic, deoarece acest lucru poate ajuta la stimularea producției de insulină și la reducerea nivelului de zahăr din sânge.


Cu toate acestea, dacă persistă foamea, poate fi necesar să vă consultați medicul sau echipa de asistență medicală pentru diabet.

6. Boala Graves

7. Hipertiroidismul

8. Hipoglicemia

Apetitul crescut poate fi de asemenea cauzat de scăderea anormală a glicemiei (hipoglicemie).


Dacă valorile glucozei din sânge scad sub 4 mmol / l, organismul răspunde, de obicei, eliberând glucoza stocată din ficat pentru a aduce nivelul de glucoză la valorile normale.


Cu toate acestea, persoanele cu diabet zaharat care iau medicamente, cum ar fi insulina și sulfonilureice, sunt expuse riscului de a dezvolta o formă severă de hipoglicemie și ar trebui, prin urmare, să trateze nivelurile scăzute ale glicemiei consumând ceva dulce imediat ce apar simptomele hipoglicemiei.

9. Sindromul premenstrual

S-a constatat că apetitul femeii și aportul alimentar cresc în a doua jumătate a ciclului menstrual, adică după ovulație. Pentru a vă ajuta să vă echilibrați nivelurile de zahăr din sânge și să gestionați aceste pofte, este esențial să vă concentrați asupra consumului de alimente care conțin proteine la fiecare masă (pește, carne, ouă, paste, nuci și semințe) și să reduceți aportul de carbohidrați și zaharuri prelucrate și rafinate. Este, de asemenea, cunoscut faptul că atât cofeina cât și alcoolul pot avea un efect semnificativ asupra echilibrului hormonal, astfel trebuie menținute la un nivel minim.

10. Sarcina

Este normal ca apetitul și numărul de calorii să crească pe durata sarcinii, importante sunt alegerile sănătoase pe parcursul întregii perioade.

11. Privarea de somn

Cercetările au demonstrat că o durată scurtă de somn reduce nivelurile unui hormon numit leptina care inhibă foamea și crește nivelurile hormonului ghrelin, care stimulează foamea. Acesta este motivul pentru care privarea de somn poate determina creșterea în greutate. Pentru un somn liniștit și odihnitor se recomandă magneziu.

12. Deshidratarea

Setea poate fi uneori confundată cu foamea, deși uneori avem nevoie de un pahar sau două de apă. Apa este necesară pentru ca celulele corpului să utilizeze substanțele nutritive din alimentele consumate, iar lipsa nutrienților crește apetitul. Se recomandă consumul apei între mese pentru o bună gestionare a apetitului. Cu toate acestea, este important să nu beți multă apă înainte, în timpul mesei sau după masă deoarece acest lucru diluează sucurile digestive și are un impact negativ asupra digestiei.

(1, 2, 3, 5, 7)

Recomandari pentru gestionarea apetitului

  • Mâncați mese regulate, cel puțin 3 mese sănătoase pe zi, ceea ce include micul dejun, prânzul și cina.
  • Includeți întotdeauna proteine (carne de pui, pește) care asigură sațietatea și grăsimi de înaltă calitate (nuci, semințe, avocado și ulei de măsline).
  • Evitați alimentele procesate și băuturile carbogazificate.
  • Participați la activități detensionante (yoga, meditație, plimbări, exerciții fizice, muzică, băi relaxante).
  • Obțineți un somn suficient și de o bună calitate. (3, 4, 7)

Data actualizare: 28-07-2019 | creare: 28-11-2018 | Vizite: 9121
Bibliografie
1. Appetite- increased, link: https://medlineplus.gov/ency/article/003134.htm
2. Are you constantly hungry? Here are the 5 most likely reasons why, link: https://metro.co.uk/2016/03/23/are-you-constantly-hungry-here-are-the-5-most-likely-reasons-why-5770500/
3. 5 Reasons You’re Always Hungry, link: https://www.healthywomen.org/content/blog-entry/5-reasons-you%E2%80%99re-always-hungry
4. Why Do I Eat When I’m Not Hungry?, link: http://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/losing-weight/eating-when-not-hungry
5. Polyphagia - Increased Appetite, link: https://www.diabetes.co.uk/symptoms/polyphagia.html
6. Stomach Acid & Hunger, link: https://www.nemechekconsultativemedicine.com/blog/stomach-acid-hunger/
7. Revealed... the 11 reasons you're ALWAYS hungry - and the top tips to combat your insatiable appetite, link: https://www.dailymail.co.uk/health/article-3577879/11-reasons-hungry-tips-combat-insatiable-appetite.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Restricționarea programului de alimentație pe parcursul unei zilei ar putea ajuta la slăbire
  • Agresivitatea manifestată la foame, mult mai complexă decât o consecință a hipoglicemiei
  • De ce îmi este foame tot timpul?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum