Activitate fizică susținută sau sporadică - același beneficiu în reducerea riscului de deces

©

Autor:

Activitate fizică susținută sau sporadică -  același beneficiu în reducerea riscului de deces
Recomandările de activitate fizică sunt frecvente, de la 10.000 de pași pe zi, 7 minute de antrenament rapid, la 30 minute de antrenament cardio etc. Un studiu recent ale cărui rezultate au fost publicate în Journal of the American Heart Association arată că nu doar aceste tipuri de antrenamente susținute sunt benefice în reducerea riscului de boli și deces, ci și toate micile reprize de activitate fizică neprogramată de pe parcursul zilei.
Ce se întâmplă în corp când faci sport?
Exercițiile susținute sunt antrenamente ce lucrează mai multe grupe musculare ca plan stabil, de intensitate variată, pentru o perioadă specifică de timp. Ghidurile Internaționale de activitate fizică sugerează că activitatea fizică moderată sau intensă poate asigura beneficii, dar doar dacă este susținută pentru cel puțin 10 minute.

Cercetarea recentă arată că inclusiv micile reprize de activitate fizică de pe parcursul zilei, ca urcatul scărilor, se adaugă la exercițiile fizice cumulate și reduc riscurile asociate sedentarismului.

Astfel, 30 minute cumulate de antrenamente fizice pot fi la fel de benefice în reducerea riscului de boli și deces ca 30 minute de antrenament programat continuu.

Nu știi cum poți să te  motivezi să faci mai mult sport? Află din acest articol.
În cadrul studiului curent au fost analizate date de la 4.840 persoane de peste 40 de ani ce au participat la National Health and Nutrition Examination Survey între anii 2003-2006. Participanții au purtat atunci accelerometre pentru cuantificarea activității fizice și a efortului. Cea mai semnificativă reducere a risculului general de deces și boli a fost asociată cu sesiunile de antrenament frecvent și pe perioade scurte de timp.

În cercetarea recentă, cei care au efectuat mai puțin de 20 minute de activitate fizică moderată sau intensă pe zi cumulat au prezentat cel mai mare risc de deces dintre participanți. Cei care au efectuat 60 minute pe zi de antrenament cumulat au prezentat un risc mai redus cu 57%, iar efectuarea a cel puțin 100 minute de activitate fizică moderată sau intensă pe zi au prezentat o reducere a riscului cu 76%.


Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 23-03-2018 | creare: 23-03-2018 | Vizite: 1431
Bibliografie
Whether sustained or sporadic, exercise offers same reductions in death risk, link: https://medicalxpress.com/news/2018-03-sustained-sporadic-reductions-death.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum reduci riscul de deces din cauze cardiovasculare și cancer? Fii mai activ în weekend!
  • Primul pas pentru a fi mai activ? Ridică-te acum de pe scaun!
  • Sedentarismul la adolescenți duce la slăbirea oaselor (studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum